Anne van den Berg - 06 juli 2023

Zoveel MSP’s, zoveel strategieën: welke past bij jou?

MSP’s die public cloud aanbieden naast hun eigen platform, twijfelen soms wanneer hun eigen infrastructuur vernieuwd moet worden. De terugverdientijd van een eigen infrastructuur is onzeker, maar volledig overstappen naar een hyperscaler is ook niet altijd de beste keuze. “Daarom bieden wij als Copaco Infrastructure-as-a-Service, waarmee partners in minder dan vijf minuten een eigen omgeving realiseren.”

Zoveel MSP’s, zoveel strategieën: welke past bij jou? image

Inmiddels is het gangbaar dat managed serviceproviders (MSP’s) cloudoplossingen - in de breedste zin van het woord - aanbieden aan klanten. Toch zitten veel serviceproviders met vragen, vertelt Rick van den Hoogenhof, Manager Copaco Cloud. “We zijn op een punt beland dat partners hun cloudpropositie nog eens tegen het licht houden. Partners proeven de onzekerheid in de markt omdat ze de vraag naar hyperscalers zien groeien.”

Zoveel partners, zoveel strategieën
Om met het eerste punt te beginnen: er zijn veel verschillende strategieën mogelijk waarmee MSP’s hun klanten kunnen ondersteunen. “Er zijn partners die via ons alles outsourcen bij hyperscalers, zoals Azure en IBM. Maar er blijven ook MSP’s die zelf de regie willen behouden, waarbij VMware het leidende platform is. En je hebt alles daar tussenin. We merken dat partners zich afvragen wat de beste strategie voor ze is.”

Het tweede punt, de onzekerheid, heeft vooral te maken met het verdienmodel van de MSP. De marges voor de MSP zijn namelijk lager bij een hyperscaler dan op een eigen platform. “Maar investeren in een eigen platform, waarmee ze hogere marges behalen lijkt lastig. Enerzijds omdat ze twijfelen of dezelfde terugverdientijd als in het verleden haalbaar is, anderzijds over de beperkte schaalbaarheid die je als MSP zelf kunt bereiken.”

Nieuwe werknemers aantrekken
Maar het zijn niet alleen de marges die ervoor zorgen dat partners twijfelen om helemaal over te stappen naar de hyperscalers, vertelt Rob van den Bogaard, Teammanager Sales bij Copaco Cloud. “Je moet niet alleen je volledige propositie aanpassen, maar ook techneuten aantrekken die met hyperscalers kunnen werken. Investeren in een nieuw eigen platform is vaak geen optie, waardoor partners op zoek gaan naar alternatieven.”

Daarom heeft Copaco, met vijf datacenters in Nederland en België, een Infrastructure-as-a-Service-propositie ontwikkeld op basis van VMware. Partners kunnen op dezelfde voet verder zonder grote investeringen én profiteren van de schaalbaarheid van het Copaco-netwerk van MSP’s. Veel IaaS-providers lopen ver achter op de automatiseringgraad die standaard is bij SaaS-diensten, vertelt Van den Hoogenhof. “Iedereen is gewend dat je diensten als Office 365 of Acronis in een paar klikken activeert. Dat maken wij ook mogelijk bij IaaS-diensten.”

Een cloudomgeving in slechts vijf minuten
Bij Copaco kan een VMware cloudomgeving wel snel uitgerold worden. Dit is volledig geautomatiseerd. Partners kunnen met een aantal klikken een nieuwe omgeving uitrollen of de resources van bestaande omgevingen aanpassen. “Waar het bij andere providers soms wel twee weken duurt voordat een infrastructuur handmatig is uitgerold, wordt dit bij ons in minder dan vijf minuten gerealiseerd. Daarmee besparen onze partners enorm veel kostbare tijd”, aldus Van den Hoogenhof.

Van den Bogaard vult aan: “Met ons platform kan je je kosten anders indelen. Je gaat van capital expense naar operational expense. Zonder grote investering kun je dezelfde dienst aanbieden aan je klant. En als klanten over vijf jaar naar de public cloud willen, dan kan dat.” Al is de vraag of klanten daar een voorkeur voor hebben: “Klanten willen productief en veilig werken. Welk platform daarvoor wordt gebruikt, maakt minder uit.”

Tijds- en kostenbesparing
“Enerzijds besparen onze partners tijd met de uitrol, anderzijds is de investering in kennisontwikkeling veel lager. De tijd die overblijft, kan slimmer worden besteed, bijvoorbeeld om het platform te configureren en te beveiligen. Zeker in de tijd van schaarste aan specialisten is dat geen overbodige luxe”, aldus Van den Hoogenhof. Maar MSP’s hoeven niet alles uit te besteden.

“Een partner kan volledig outsourcen, maar als ze aangeven een gedeelte zelf te organiseren en een ander deel te outsourcen, kan dat ook. Bijvoorbeeld om risico’s te spreiden. Een partner kan zijn eigen VMware-platform eenvoudig koppelen aan dat van ons. Of bijvoorbeeld maatwerkklanten zelf doen, en alle standaardklanten bij ons onderbrengen”, vertelt Van den Hoogenhof.

Andere services zoals IBM Turbonomic
Naast het IaaS-platform helpt Copaco partners ook met andere diensten, zoals de ontwikkeling van nieuwe strategieën of het efficiënter inrichten van beschikbare resources. Van den Bogaard: “We bieden ook complementaire cloudoplossingen, zoals managementtooling en securityoplossingen. Eén van die oplossingen is bijvoorbeeld IBM Turbonomic om omgevingen slimmer in te richten.”

Hij gaat verder: “Engineers en techneuten richten een omgeving in zodat deze altijd goed blijft werken, maar soms schrijven ze dan meer resources aan een omgeving toe dan nodig. Gebruik alleen een vrachtwagen als je heel veel boodschappen hebt. De rest kan je prima met de auto of fiets doen. IBM Turbonomic geeft je inzicht in je omgevingen en vertelt je waar je resources kan afschalen of hoe je je omgeving anders kan opzetten. Zo bespaar je kosten.”

Van distributeur tot cloud service provider voor de moderne MSP
Ook security is een relevant topic voor partners. Van den Hoogenhof: “Met de komst van NIS2, een richtlijn die gaat over ketenbeveiliging, worden securityoplossingen steeds belangrijker om het volledige netwerk en de keten te beschermen. Daardoor verandert onze rol, we zijn distributeur én service provider en faciliteren de moderne MSP met on-prem, private en public cloud-oplossingen.”

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!