Redactie - 30 maart 2020

Transfer Solutions bouwt mee aan Oracle APEX applicatie voor autonoom teeltmanagement voor Delphy

Transfer Solutions bouwt mee aan Oracle APEX applicatie voor autonoom teeltmanagement voor Delphy image

De autonome organisatie is volop in ontwikkeling. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van autonoom werken en integreren dit in hun bedrijfscultuur. Dit is ook het geval bij Delphy. Delphy staat voor Worldwide Expertise for Food & Flowers en is dé onderneming in kennis en expertise voor partners in de plantaardige sectoren. Mede dankzij de mogelijkheden op het gebied van data-ontsluiting, sensortechniek en kunstmatige intelligentie zijn de pijlers steeds meer gericht op autonoom teeltmanagement. Zo werkte Delphy aan een product dat autonoom teeltmanagement in de praktijk mogelijk maakt. Hierbij schakelden zij de hulp in van IT-specialist Transfer Solutions uit Leerdam.

Klaas van Egmond is Teelt Engineer Expert bij Delphy. Hij vertelt: ‘Digitalisering is bij ons volop in ontwikkeling. Een aantal jaar geleden hebben we Delphy Digital ontwikkeld, waarin alle digitale ontwikkelingen binnen het bedrijf zijn samengebracht. Er is namelijk steeds meer data beschikbaar bij boeren en telers. Door de kennis van teelt beschikbaar te maken via slimme data-gedreven diensten, creëer je volop kansen. Daarom besloten we om een applicatie te ontwikkelen om autonoom teeltmanagement mogelijk te maken. Gedurende het ontwikkelen van de applicatie bleek dat we een partner nodig hadden die ons kon ondersteunen bij de doorontwikkeling en het beheer hiervan. In Transfer Solutions vonden we deze partner!’

Autonomous Greenhouse Challenge

Klaas: ‘In eerste instantie schakelden we Transfer Solutions in voor het applicatiebeheer. Maar al snel hadden we ook hulp nodig op ontwikkelgebied, omdat we mochten deelnemen aan de International Autonomous Greenhouse Challenge 2018; een internationale wedstrijd waarbij vijf verschillende teams gedurende vier maanden lang autonoom -in dit geval- komkommers laten groeien. Dus waarbij we de teelt op afstand aansturen met sensoren en camera’s, en zonder tussenkomst van mensen.

De basis vormde een bestaande Oracle APEX applicatie voor het telen van tomaten. Transfer Solutions en onze eigen Oracle APEX ontwikkelaar hebben geïnventariseerd wat er al stond en wat er nodig was voor optimalisatie voor het kweken van komkommers. Met deze basis zijn we de applicatie gaan doorontwikkelen. Met elkaar hebben we een stappenplan gemaakt en zo de kennis van Transfer Solutions samen gebracht met onze teeltkennis. Mijn rol hierin was om deze twee werelden samen te brengen.

Het resultaat van twee maanden werk is een mooi eindproduct; een Oracle APEX applicatie met teeltinformatie voor het autonoom laten groeien van komkommers. Helaas hebben we de wedstrijd niet gewonnen, maar het was een enorme leerschool en überhaupt al een hele eer om hieraan deel te mogen nemen!’

Oracle APEX

Delphy werkte reeds met een Oracle database infrastructuur. Gezien de bestaande Oracle licentie, lag het voor de hand om de applicatie te bouwen met Oracle APEX. Klaas vertelt: ‘Fijn aan APEX is dat je met een niet al te groot ontwikkelteam snel stappen kunt maken. Daarnaast biedt het veel flexibiliteit in hetgeen je kan ontwikkelen. APEX is low code, maar zeker niet beperkt in mogelijkheden. Ook als je iets heel specifieks wil maken is dat mogelijk. Wat overigens ook één van de redenen was om voor Transfer Solutions te kiezen als partner, was omdat tijdens onze zoektocht bleek dat zij in Nederland één van de grootste partijen met kennis van Oracle APEX zijn.

De applicatie is ontwikkeld in Oracle Cloud, evenals een deel van onze infrastructuur. Het voordeel van de Oracle Cloud is dat het toekomstbestendig is, makkelijk schaalbaar en daarbij word je volledig ontzorgd. Er is binnen Delphy geen eigen beheer nodig, dus hier hebben we geen omkijken naar. On premise hebben we daarom niet eens overwogen.’

Uitbreiding van het autonoom teeltmanagement

Klaas is erg tevreden over de applicatie en Delphy wil zich hier dan ook verder in ontwikkelen.
Klaas: ‘De applicatie voor autonoom teeltmanagement is een nieuwe dienst waarmee we meerwaarde bieden aan onze klanten. Het is gebruiksvriendelijk, en zorgt voor een optimaal kasklimaat en lager energieverbruik, met optimale teeltopbrengst als resultaat. Daarnaast is er een tekort aan teeltexperts en -managers, dus wij geloven volledig in het autonome teeltmanagement.

Momenteel wordt er gekeken voor welke andere producten de applicatie interessant is. Het hangt af van het type gewas of er dan een hele nieuwe applicatie ontwikkeld moet worden. Zo lijkt het teeltproces van de tomaat en komkommer redelijk op elkaar, waardoor je vanuit de basis van de bestaande applicatie kan werken, maar voor bijvoorbeeld een chrysant moet een hele nieuwe applicatie worden ontwikkeld. Een applicatie voor het autonoom telen van cherrytomaten is er intussen ook. Ontwikkeld in samenwerking met Transfer Solutions. In 2019 plaatste Delphy zich namelijk wederom voor de Autonomous Greenhouse Challenge, dit keer gericht op de teelt van cherrytomaten. De wedstrijd loopt tot begin juni van dit jaar.

Uitdagingen voor de toekomst

Delphy wil zich verder ontwikkelen op digitaal gebied. Eén van de belangrijkste speerpunten is complete digitalisering, waarvan de ontwikkeling van de applicaties een mooi onderdeel is. Klaas: ‘De applicaties zijn van grote waarde voor de ontwikkeling in de tuinbouw, gericht op de digitale toekomst van Delphy. We willen steeds meer autonoom gaan aansturen. We hebben hoge ambities en willen over 10-15 jaar het digitale aandeel van het bedrijf laten overstijgen. Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende factoren, maar om de concurrentie een stap voor te blijven, willen we dit zo snel mogelijk bereiken!’

Klaas van Egmond, Delphy

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!