Redactie - 22 december 2020

Laten we van 2021 het ‘Jaar van herstel en groei’ maken!

Laten we van 2021 het ‘Jaar van herstel en groei’ maken! image

Hoe je het ook bekijkt, 2020 is een jaar dat we waarschijnlijk nooit meer zullen vergeten. Naast de heftige impact van COVID-19 op onze samenleving en op delen van onze economie waren er het afgelopen jaar gelukkig ook positieve berichten te beluisteren. Het in de markt zetten van de naam ’NorthC’ was voor ons een belangrijk hoogtepunt. Driekwart jaar na de overname van The Datacenter Group en NLDC, in de zomer van 2019, werd NorthC Datacenters in februari als nieuwe, gecombineerde organisatie gepresenteerd. Ik ben enorm blij en trots dat deze transitie voor onze klanten vlekkeloos is verlopen en dat de reacties zonder meer positief waren.

In het voorjaar kwam het rapport ‘De impact van data gravity op IT’ uit, dat we in nauwe samenwerking met de Dutch Data Center Association hebben opgesteld. De interesse in dit rapport heeft aangetoond dat we met onze focus van regionale datacenters op de juiste weg zitten. Om die regionale focus verder te versterken, hebben we afgelopen zomer ook hard gewerkt aan het uitbouwen en versterken van ons partnerecosysteem, met ook een nieuw partnerprogramma. De samenwerking met Megaport is hier een mooi voorbeeld van. Als één van de grootste Netwerk-as-a-Service (NaaS) providers ter wereld bieden zij flexibele en snelle connectiviteit met ruim 360 bekende cloud providers. Onze klanten connecteren direct met dit netwerk om hun hybride en multi-cloud omgevingen te bouwen.

Wij kunnen dan ook terugkijken op een succesvol eerste jaar. Maar belangrijk is om ook altijd vooruit te kijken. NorthC heeft verschillende uitbreidingsplannen. Op dit moment zijn we in de regio Rotterdam de mogelijkheden aan het onderzoeken en ook in het noorden van het land willen we verder groeien. In 2021 worden onze regionale datacenters met een high speed fiber connectie – de Region Connect Ring – met elkaar verbonden tot één virtueel datacenter. Daarmee ontsluiten we clouddiensten, partners en connectiviteitsmogelijkheden voor klanten uit het hele land.

Grotere rol voor regionale datacenters

Volgend jaar wordt ook een belangrijk jaar voor de hele Nederlandse IT-sector. De ontwikkelingen van het afgelopen jaar, rond de bescherming van data van Europese gebruikers en de macht van de grote internationale cloudaanbieders, zullen in 2021 vervolg krijgen. De EU is druk bezig met nieuwe maatregelen om een meer gelijkwaardig speelveld voor IT-diensten te creëren en er zal nog meer nadruk komen op het binnen Europa (en binnen Nederland) houden van de data van Europese/Nederlandse bedrijven en burgers. Dit betekent dat organisaties goed overwogen keuzes moeten maken over waar zij hun applicaties draaien en waar die data worden opgeslagen. Daarbij zullen regionale datacenters een belangrijke rol spelen. Er zijn ook al plannen gepresenteerd voor een Europees cloudplatform – Gaia-X –, maar het lijkt erop dat het nog wel enige tijd gaat duren voordat dit iets concreets gaat opleveren. Ook in Nederland is er met de Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie (CIC) een goed initiatief gestart, waar we volgend jaar zeker meer van gaan horen. Toch zullen de meeste organisaties voorlopig de Amerikaanse clouddiensten blijven gebruiken, omdat echte alternatieven op dit moment ontbreken.

Terug naar normaal

Maar het allerbelangrijkste is dat we volgend jaar de pandemie onder controle krijgen, zodat we weer terug kunnen gaan naar een normale situatie waarbij mensen elkaar weer veelvuldig kunnen ontmoeten, op iedere plek, op ieder moment en de zware belasting op onze zorginstellingen eindelijk wordt verlicht. Hoewel we het afgelopen jaar hebben bewezen dat we - mede dankzij onze uitstekende infrastructuur en de capaciteit van de datacenters - ook uitstekend thuis kunnen werken, blijft het persoonlijke contact met collega’s, partners en klanten essentieel voor ieder bedrijf. Het zal een combinatie worden van thuiswerken en elkaar fysiek op kantoor ontmoeten. Eén ding staat vast: we gaan door en we blijven ons – samen met onze partners – inspannen om klanten de beste diensten en de beste adviezen te geven voor hun digitale transformatie. Laten we van 2021 samen het ‘Jaar van herstel en groei’ maken!

Door: Alexandra Schless, NorthC Datacenters

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!