Redactie - 19 februari 2022

Lessen van een Olympiër

Lessen van een Olympiër image

Hoe kan je de gedrevenheid en vastberadenheid van topsport naar de board room overbrengen?

Het motto van de Olympische Winterspelen van Beijing is Together for a Shared Future (Samen voor een gedeelde toekomst), terwijl het motto van de Olympische Spelen van Tokyo 2020 afgelopen zomer Faster, Higher, Stronger Together (Samen sneller, hoger, sterker) was. Beide motto's zijn zo toepasselijk voor het jaar dat we achter de rug hebben, of je nu atleet bent of niet. We hebben de handen ineen moeten slaan om als team te presteren en uitstekende resultaten te leveren in zeer uitdagende omstandigheden. Of je nu werkt als topatleet of achter een bureau, iedereen heeft de juiste steun en input nodig om topresultaten te behalen. Dit schrijft James Petter, GM international Pure Storage in deze blog.

Wie me volgt op social media weet je dat ik een Olympiër in de familie heb en we zijn allemaal erg trots op de bronzen medaille die mijn dochter afgelopen zomer uit Tokio heeft meegenomen als lid van het Britse hockeyteam. Het is inspirerend om uit de eerste hand te zien hoeveel toewijding er nodig is om naar de Olympische Spelen te gaan, laat staan om met een medaille thuis te komen.

Neem wat afstand van het Grote Doel

Hoewel het voor iedereen erg belangrijk is om een doel voor ogen te houden, is het overweldigend of demotiverend om je elke dag weer te concentreren op de hoogste top. Doe in plaats daarvan een stapje terug en verdeel de taak in de volgende drie gebieden om gemotiveerd te blijven:

  1. Definieer doelen voor de korte termijn en de lange termijn. Voor een atleet is Parijs nog meer dan twee jaar weg, dus zal hij voor die tijd naar andere wedstrijden toewerken. In het bedrijfsleven zal de top denken aan het binnenhalen van een grote klant, of een technologische doorbraak - wat zijn de stappen die nodig zijn om dit te bereiken? Wat is de bedrijfsstrategie en hoe breng je die tot leven voor het team?
  2. Maak onderscheid tussen proces- en resultaatdoelen en maak vervolgens een plan om deze te bereiken. In de sport van mijn dochter, hockey, kan het ontmoedigend zijn om naar een hele wedstrijd te kijken. Bedenk dat elk moment telt: een hockeywedstrijd duurt weliswaar een uur, maar in een sport als schoonspringen hebben de atleten slechts enkele seconden om hun prestaties neer te zetten. In het bedrijfsleven kan het equivalent hiervan een belangrijke vergadering of pitch zijn. Alles wat hierover gezegd wordt, moet overtuigend zijn en bewijzen dat het bedrijf en zijn team de beste technologie bieden voor die klant. En bovendien tot een vruchtbare partnerrelatie kunnen leiden voor lange termijn.
  3. Hou je bij wat je probeert te bereiken. Mijn dochter vond een briefje uit 2012 waarop stond dat ze naar Tokio wilde gaan. Ze werkte daar elke week en elk jaar naartoe om dat te bereiken. Elke training telt, elke vergadering telt en het bijhouden van de hindernissen en de successen onderweg zal helpen om een groot doel op te splitsen in behapbare kleinere delen. Jaarlijkse evaluaties liggen te ver uit elkaar - een formeel contact per kwartaal en regelmatiger informeel bijpraten met teamleden helpen om het Grote Doel niet uit het oog te verliezen.

Bouwen aan een sterk team en een sterke mindset

Voor een prestatie van een team is elk teamlid verantwoordelijk. Olympiërs die aan solo-sporten meedoen, hebben nog steeds een groot team dat hen ondersteunt: coaches, fysio's, voedingsdeskundigen en psychologen. Of het nu gaat om sport of de board room, zoek het juiste team en werk samen om het beste uit hen te halen.

In het bedrijfsleven is het van cruciaal om samen te werken en in te spelen op de sterke en zwakke punten van de individuele werknemer. De top moet het evenwicht niet uit het oog verliezen tussen het uitdagen en testen van teamleden: mensen pas pushen wanneer ze er klaar voor zijn. Dit betekent dat het management elke persoon echt moet begrijpen en kennen om hen op het juiste moment naar voren te schuiven.

Een sterke mindset betekent ook leren om hulp te vragen - niemand kan alles doen. Iedereen heeft factoren buiten zijn werk of opleiding die hem beïnvloeden en iedereen moet leren daarmee rekening te houden en ze te integreren.

Het is belangrijk om de kleine successen te vieren: het binnenhalen van die grote klant (of de olympische medaille) zal op een dag gebeuren. In de aanloop daar naartoe: vier alle ogenschijnlijk kleine dingen zoals een succesvolle vergadering; positieve feedback van een klant; het oplossen van een probleem. Dit is opbouwend en motiverend voor een team en zorgt voor een langdurig positieve mindset.

Denk na en zoek inspiratie

Het wordt niet vaak genoeg gezegd - maar een sleutel tot motivatie is graag doen van wat je doet. Dit betekent natuurlijk niet dat je het leuk moet gaan vinden om de hele dag in online meetings te zitten. Het gaat om wat je bereikt en wat je bedrijf aan klanten levert. Dat zorgt voor voldoening in het werk.

Natuurlijk is het belangrijk om het einddoel nooit uit het oog te verliezen. Of het nu gaat om de Olympische Spelen of het binnenhalen van de grote klant - blijf gefocust, vraag om hulp en werk hard om successen te behalen.

Door: James Petter, GM international, Pure Storage

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 VMware BW  02-10-2023 tm 16-10-2023
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!