Redactie - 24 februari 2022

Zo ondersteunt een MSP het MKB bij de overstap naar de cloud

Zo ondersteunt een MSP het MKB bij de overstap naar de cloud image

Kleine en middelgrote bedrijven migreren hun IT-infrastructuur in toenemende mate van een on-premises model naar publieke cloudplatforms om te profiteren van de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud. Dit zorgt ook voor een grote verandering in hoe managed service providers (MSP's) klanten het beste kunnen ondersteunen. Het wel overwogen bouwen van een complete cloudomgeving is namelijk van cruciaal belang om tegemoet te komen aan de (nieuwe) behoeften van klanten.

Flexibele hybride mogelijkheden

Hybride mogelijkheden, compliance-oplossingen en optimalisaties voor bedrijfscontinuïteit en disaster recovery (BCDR) zijn de meest kritieke aspecten waarmee MSP's rekening moeten houden bij het opbouwen van cloudtrajecten voor klanten. Tegelijkertijd moeten MSP's bekijken hoe workloads, on premises én in de cloud, goed beschermd kunnen worden. Want hoewel veel mkb’ers een cloudmigratie overwegen, zijn er ook nog bepaalde workloads en IT-omgevingen die zij op locatie willen houden. Hiervoor kunnen hybride cloudoplossingen worden ingezet. Een optimale hybride en multi-cloudomgeving stelt organisaties in staat om zowel consistent als flexibiliteit te werken, bestaande on-prem IT-investeringen te maximaliseren en te innoveren. Het is belangrijk dat MSP's hier rekening mee houden bij het bepalen om welke public cloud(s) ze de omgeving heen gaan bouwen.

Compliance aanbod

Het is ook belangrijk dat compliance niet wordt vergeten bij het overstappen op een public cloudplatform, aangezien het naleven van regelgeving een topprioriteit is voor organisaties. Als MSP's begrijpen hoe een cloudplatform helpt bij het voldoen aan regelgeving en hoe het oplossingen kan bieden voor het naleven hiervan, kunnen MSP’s hun klanten vertrouwen geven in hun diensten.

Als het gaat om de naleving van regelgeving, moeten MSP's beoordelen of een platform in staat is om wereldwijde, branche- en overheidsspecifieke regelgeving te dekken. Het is verstandig om te evalueren welke concrete oplossingen het cloudplatform biedt op het gebied van compliance. Denk bijvoorbeeld aan:

Beveiligings- en compliance templates waarmee gebruikers eenvoudig cloudomgevingen kunnen creëren, implementeren en bijwerken die aan de voorschriften voldoen.

Beveiligingsoplossingen voor het beheren van het beveiligingsbeleid en het automatisch detecteren van bedreigingen en afwijkingen binnen cloudworkloads.

Opties voor beleidsbeheer voor het definiëren en afdwingen van controles die de cloudomgeving helpen te voldoen aan intern beleid en externe regelgeving.

Beschikbaarheid en weerbaarheid maximaliseren met BCDR

Net als hun on-premises tegenhangers vereisen publieke cloudplatforms uitgebreide business continuity and disaster recovery (BCDR) oplossingen om de werklast van klanten te beschermen. Hoewel veel public clouds basisoplossingen hebben ingebouwd voor back-up en disaster recovery, hebben MSP's de mogelijkheid om waarde toe te voegen door extra bescherming te bieden die verder gaat dan deze mogelijkheden.

Multi-cloud back-ups kunnen een essentiële troef zijn bij het bieden van extra bescherming. Bij het opbouwen van een cloudomgeving moeten MSP's oplossingen zoeken die hun klanten in staat stellen om:

In de lucht te blijven tijdens uitval van de cloud, idealiter door een back-up en failover naar een veilige cloud te bieden.

Extra bescherming tegen cyberaanvallen te verkrijgen door back-ups veilig achter een apart cloudportaal buiten het public cloudplatform te bewaren.

Back-ups om het uur te verifiëren, Recovery Point Objectives (RPO's) te optimaliseren en te bevestigen dat back-ups werken.

BCDR

Hoewel er veel dingen zijn om te overwegen bij het aanbieden van zakelijke en technische diensten rond de cloud, zal het rekening houden met hybride opties, naleving van regelgeving en het aanbieden van BCDR-oplossingen ervoor zorgen dat MSP's de voordelen voor zowel henzelf als hun klanten kunnen maximaliseren.

Door: Hans ten Hove, Sales Director Northern Europe Datto

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!