Redactie - 24 december 2014

Palo Alto Networks doet voorspellingen voor 2015

Palo Alto Networks, speler in enterprise security, heeft in de aanloop naar het nieuwe jaar blogs geplaatst van hun medewerkers met hierin voorspellingen op het gebied van cybersecurity. Hierin keek het bedrijf naar de belangrijkste onderwerpen en trends voor het komende jaar. Onderwerpen die onder meer aan bod kwamen waren mobility, industriële controle systemen, de gezondheidszorg en de financiële sector. Pak nog een lekkere oliebol of appelflap en lees wat Palo Alto Networks verwacht in 2015:

Preventie van bedreigingen

Aanvallers zullen meer legitieme en ingewikkelde middelen gebruiken om aanvallen te verspreiden, zoals ´malvertising´. Ook zullen organisaties de beveiliging van applicaties versterken, hoewel er een gestage stroom van zero-days zal blijven. Dit laatste voornamelijk gerelateerd aan de legacy code. Als laatste zullen IPS functionaliteiten en firewalls meer en meer samensmelten.

Mobiele beveiliging

Palo Alto Networks verwacht dat benaderingen vanuit organisaties zelf zullen verdwijnen. De huidige markt evolueert naar een manier waarop het bedrijfsmanagement zich aanpast aan het mobiele platform. Het aantal mobiele malware zal daarentegen altijd lager liggen dan malware op PC´s. Het vinden van de malware is echter een stuk ingewikkelder en eenmaal gevonden een stuk gecompliceerder om te bestrijden. De manier om mobiele beveiliging het beste aan te pakken is niet om meer Enterprise Mobile Management (EMM) toe te passen, maar door alle beveiligingsbehoefte te evalueren en vervolgens te kijken wat er gedaan kan worden aan mobiele beveiliging als geheel.

Het beveiligen van industriële controle systemen

Steeds meer organisaties zullen overstappen op virtuele datacenters. Palo Alto Networks ziet daarnaast dat steeds meer sectoren zoekende zijn naar mobiele oplossingen. De onmiddellijke toegang tot informatie en het proces was zeer overtuigend, waardoor medewerkers efficiënter werden en het risico op fouten minder. Als laatste voorzien zij dat er in 2015 Industriële Controle Systemen voor algemeen gebruik commercieel beschikbaar worden, om zo processen te controleren.

 Gezondheidszorg

Gezondheidsorganisaties zullen in 2015 zichtbaarheid en netwerksegmentatie meer benadrukken, waarmee ze bijvoorbeeld altijd weten wat er zich op het netwerk afspeelt. Organisaties kunnen bepalen in welk deel van de beveiliging als eerste geïnvesteerd dient te worden en gebieden met een hoog risico snel identificeren. Daarnaast zullen medewerkers zich in alle lagen van de organisatie steeds meer bewust zijn van de risico´s. Palo Alto Networks spreekt zelfs van een ´prevention mindset´, waardoor beveiliging verder geautomatiseerd zal worden.

Financiële dienstverlening en betalingsprocessen

2015 zal in het teken staan van een nieuw niveau van innovatie en investeringen, waarbij de uitgaven en investeringen zullen versnellen. Het is hierbij van belang dat bedrijven bijblijven en wanneer zij hierin slagen zij zullen opvallen tussen de rest die achterblijft. Tegelijkertijd zal er meer regelgeving komen voor financiële markten, zoals de beurs. Tevens voorspelt Palo Alto Networks dat 2015 het jaar zal zijn waarin de manier waarop we betalen, voornamelijk in de Verenigde Staten, drastisch zal vernieuwen.

Datacenters

In het nieuwe jaar zullen consumenten hun publieke, privé of hybride cloud gebaseerde applicaties kunnen beschermen door middel van next-generation firewalls en geavanceerde beveiliging. Ook verwacht Palo Alto Networks dat in 2015 veel organisaties opnieuw na zullen denken hoe ze hun netwerk kunnen segmenteren en Zero Trust principes kunnen toepassen. De beste manier is om het gebruik van de applicatie te contoleren en de inhoud en gebruiker als basis voor het handhavingsbeleid nemen.

Web beveiliging en Cloud applicaties

Cloud services zullen ook in het nieuwe jaar verder stijgen. Volgens Palo Alto Networks is dit zowel een zegen als een vloek. Een zegen omdat het bijvoorbeeld voor werknemers mogelijk is om overal data op te halen, maar een ook vloek omdat cyber criminelen makkelijker bij deze data kunnen komen.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!