Redactie - 10 december 2015

Storage voorspellingen voor 2016

Just Gonggrijp (foto), Regional Director van Tegile Benelux,  leverancier van op flash gebaseerde storage-arrays, kijkt vooruit op het komende jaar en verwacht dat 2016 voor hen het drukste jaar tot nu toe gaat worden. Tussen Pure Storage IPO, Dell's overname van EMC en de aankoop van SanDisk door Western Digital is er nog nooit een spannendere tijd geweest in storage wereld. Met dat in het achterhoofd, verwacht Gongrijp dat de volgende ontwikkelingen grote invloed op de industrie in het komende jaar gaan hebben:

Software defined storage (SDS) steeds minder aantrekkelijk
Software defined storage (SDS) blijft het minder goed doen dan andere software-gedefinieerde technologieën zoals software defined networking. Net zoals Information Lifecycle Management (ILM) tien jaar geleden de grootste moeite had om vaste voet aan de grond te krijgen, krijgt SDS het moeilijker dan verwacht. Om deze reden is er nog geen sprake van succesvolle storage-oplossingen die louter op software zijn gebaseerd. Gartner publiceerde recentelijk een rapport waarin de complexiteit van een heterogene SDS-omgeving wordt benadrukt. Aan de andere kant biedt Virtual Volumes (VVOLS), een onderdeel van VMware vSphere 6, de mogelijkheid om de opslag van virtuele machines per virtuele machine te beheren en zo de belofte in te lossen van SDS. Dit maakt SDS nog minder aantrekkelijk voor ICT-managers.

Kosten reductie van flash-gebaseerde opslag en splitsing van de flash markt
De kosten van flash-gebaseerde opslag blijven dalen. Dit zal uiteindelijk leiden tot een splitsing in de markt voor flash storage. De dalende kosten voor flash maken het mogelijk om gebruik te maken van storage-systemen met verschillende lagen flash-opslag. Organisaties kunnen zo de kloof dichten tussen prestaties en kostenefficiëntie. In de storage-sector hebben we tot dusver te maken gehad met enerzijds opslagmedia die voor prestaties zijn geoptimaliseerd en anderzijds opslagmedia die voor capaciteit zijn geoptimaliseerd. Voordat flash-oplossingen zo’n vier tot vijf jaar geleden op de markt kwamen, werd er bijna uitsluitend gebruikgemaakt van schijven met 15.000 omwentelingen per minuut voor hoge prestaties en schijven van 7.2000 omwentelingen per minuut voor lage kosten. Schijven met 10.000 omwentelingen per minuut bleven hierdoor in een niemandsland achter. De latency en de kosten per gigabyte van de twee belangrijkste schijfsnelheden verschilden drastisch van elkaar. Bij flash-technologie gebeurt nu het zelfde. Flash-opslag in DIMM-formaat die op de PCI-bus en geheugenbus wordt aangebracht, is vele malen sneller dan 3D- en TLC-media. De markt voor deze zakelijke flash-opslag zal op dezelfde manier splitsen als toen het geval was op de markt voor harde schijven voor de opkomst van flash.

Flinke groei van data analytics
Data analytics zal een belangrijke onderscheidende rol gaan spelen voor nieuwkomers in de storage-markt. De meeste snel groeiende start-ups in de storage-markt beschikken over een cloud-gebaseerde analytics engine en zullen blijven investeren in nieuwe manieren waarmee zij zich kunnen onderscheiden van gevestigde spelers. Eén van deze manieren zou bijvoorbeeld het Internet of Things (IoT) kunnen zijn. Met IoT zal het mogelijk worden om meer inzicht in het gedrag van een systeem te krijgen en zo de kans op downtime te verminderen en de capaciteitsplanning sterk te vereenvoudigen. Tegile verwacht dan ook dat data analytics in de nabije toekomst zal uitgroeien tot een must-have.

Moderniseren van storage-systemen
Steeds meer organisaties zullen gaan merken dat de toevoeging van flash-opslag aan al bestaande HDD-opslag en de mogelijkheid om data na opslag te de-dupliceren en comprimeren niet resulteert in dezelfde prestaties en kostenbesparingen die flash-centrische systemen wel bieden. Nieuwe storage-spelers kunnen volop profiteren van deze kans door opslagsystemen van organisaties te moderniseren. Vier tot vijf jaar geleden hebben een enorm aantal start-ups de markt betreed en hebben gevestigde leveranciers vergelijkbare functies aan hun storage-systemen toegevoegd om beter te kunnen concurreren in deze dynamische markt. Hun oplossingen gaan misschien één of zelfs twee technologische upgrades mee, maar de prestaties zullen al snel achterblijven. Organisaties zullen oog beginnen te krijgen voor het feit dat een toekomstgericht, op flash gebaseerd ontwerp hun bedrijfsprocessen ingrijpend kan verbeteren.

Dit zijn in een notendop de top trends en ontwikkelingen die Tegile verwacht te zien binnen de storage wereld in het komende jaar. De industrie ontwikkelt zich in rap tempo en groeit snel. Daarom is het afwachten of deze voorspellingen wel of niet uitkomen, maar wat 2016 ook onthult, het zal zeker interessant zijn.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!