Redactie - 19 oktober 2016

VMware Hybrid Cloud ambities

De populariteit van Hybrid Cloud computing groeit in een enorm tempo. Ondernemingen plukken steeds meer de vruchten van de Hybrid Cloud en alle belangrijke cloud providers willen een uniforme, enterprise ready Hybrid Cloud-ervaring aan hun klanten leveren. Microsoft zet haar geld op Azure Stack; Amazon richt zich meer en meer op het leveren van enterprise ready Hybrid Cloud point solutions, en VMware levert haar Hybride Cloud oplossing onder de naam Cross-Cloud Architecture.

VMware Cross-cloud Architecture

Cross-cloud architectuur wordt door VMware omschreven als een “common operating environment across private and public clouds”, oftewel één werkomgeving verdeeld over diverse typen clouds. In de visie van VMware zouden er geen grenzen moeten bestaan tussen verschillende cloud-providers. Een workload moet eenvoudig te migreren zijn tussen diverse clouds, zelfs als die clouds op andere technologie draaien. Op Private Cloud gebied streeft VMware naar een ‘unified private cloud platform’ onder de naam Cloud Foundation. Op Public Cloud gebied worden Cross-Cloud Services ingezet om cloud gebruikers volledige vrijheid en controle te geven over hun workloads. VMware heeft haar slogan subtiel aangepast van “One Cloud, Any app, Any device” naar “Any Cloud, Any app, Any device”.

VMware Cloud Foundation

VMware heeft veel ervaring op het gebied van private clouds met de bekende Software Defined Data Center (SDDC) aanpak. Om deze aanpak verder te professionaliseren, wil VMware SDDC’s standaardiseren en integreren, zodat het efficiënte ‘bouwstenen’ worden die eenvoudig en snel te implementeren en te beheren zijn. De VMware EVO producten waren de eerste stappen op in dit gebied en nu borduurt VMware voort op die ervaring met VMware Cloud Foundation.
Cloud Foundation is een volledig operationele en functionele ‘SDDC bouwsteen’ en herbergt compute, opslag, netwerken, de hypervisor, SDDC automatisering, management en provisioning in één enkele oplossing. Cloud Foundation kan ook worden aangeschaft als een SaaS-oplossing door middel van een public cloud provider, zoals IBM. Cloud Foundation zorgt dan voor de automatische provisioning en beheert de gehele SDDC stack.

Cross-Cloud Services

VMware was relatief laat om zich te mengen in de strijd om de public cloud IaaSen heeft moeite gehad om vCloud Air succesvol aan te bieden als een Public Cloud propositie. Om het vol op te nemen tegen public cloud giganten als Microsoft, Amazon en Google was, zachtjes gezegd, nogal een uitdaging. Met Cross-Cloud Services benadert VMware het 'probleem' van relevant zijn én blijven in de public cloud industrie vanuit een heel andere, revolutionare hoek.

Cross-Cloud Services zijn een verzameling van SaaS-producten die inzicht, veiligheid en management van workloads leveren aan public cloud applicaties. Dit betekent dat VMware op een slimme manier mikt op de cloud managementlaag. Het is mogelijk om applicaties te beheren, te besturen en te beveiligen, terwijl ze draaien in grote publieke clouds als Amazon AWS en Microsoft Azure. Cross-Cloud Services ondersteunt uiteraard ook op vSphere gebaseerde data centers, zodat één enkele oplossing kan worden gebruikt om workloads over private en public clouds te beheren. Cross-Cloud Services leveren ook de mogelijkheid om live migraties uit te voeen van virtuele machines van en naar Azure en AWS: erg handig voor een cloud-exit strategie

Eén uniforme hybride cloud-omgeving

Met Cloud Foundation draaiend in de eigen private cloud (dit kan on-premises of in een virtuele private cloud bij een cloud-provider) is het mogelijk om workloads te migreren als ze bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor de grote cloud-omgevingen die AWS en Azure leveren: Cross-Cloud Services beheert het hele proces. Daarnaast biedt VMware NSX netwerkbeheer en security tussen de eigen datacenters en de diverse public clouds. Cross-cloud management wordt aangeboden vanuit één beheer-applicatie en levert dashboards, policy-based workloads, service brokerage, discovery, facturering en doorbelasting. Kortom: een echte uniforme hybride cloud-omgeving!

Door: Jeffrey Kusters, Team Lead Hybrid Cloud bij ITQ (vExpert)

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!