Witold Kepinski - 20 oktober 2016

VMware AirWatch 9.0: Unified Endpoint Management (UEM)

Met VMware Unified Endpoint Management is een nieuw tijdperk op het gebied van end-user computing aangebroken. UEM is de nieuwe technologie welke het beheer van applicatie, desktop en mobiel samenbrengt met de next-generation security en identity oplossingen van VMware. Dé pijler binnen UEM is AirWatch 9.0; dit product is nog niet op de markt, maar onderstaand zetten we alvast de tot zover bekende vernieuwingen zaken op een rij.

MDM for Windows

Traditioneel Windows beheer is complex en kostbaar. Het onboarden van devices is een tijdrovende klus. Het beheer van deze devices wordt grotendeels gedreven door Microsoft Active Directory Group Policies (GPO) wat enkel werkt wanneer de devices domain-joined zijn en verbonden met het netwerk.

Met VMware AirWatch en Windows 10 is er een fundamenteel nieuw platform ontwikkeld om het beheer en beveiliging sterk te vereenvoudigen:

Configuration Management

Het is nu mogelijk om volledig beheer van Windows 10 met AirWatch te realiseren. Voor een beheerder is het eenvoudig om een device, mits uitgerust met een OEM versie van Windows 10, te ontdoen van alle gesponsorde software en terug te brengen naar de Windows 10 core versie. Vervolgens kan het device via AirWatch worden voorzien van company policies met een corporate bureaublad-achtergrond, waar het device zich ook bevindt, op kantoor, thuis of in de cloud.

Software Distribution

Met de huidige versie van AirWatch zijn er nog wat uitdagingen in het uitrolproces van een Windows applicatie. Bijvoorbeeld: er vindt geen verificatie plaats of een applicatie daadwerkelijk op een Windows device is geïnstalleerd. Er wordt over gesproken om dit ook beschikbaar te maken voor Windows 7 en Windows 8.1.
Straks, met AirWatch 9.0, vindt er bij de uitrol van een applicatie end-to-end verificatie plaats. Ook is er een intelligente vorm van applicatieafhankelijkheid ingebouwd. Bijvoorbeeld, als een applicatie wordt uitgerold welke Java nodig heeft, dan wordt lokaal geverifieerd of Java al is geïnstalleerd. Wanneer dit niet het geval is wordt Java automatisch mee uitgerold.

Tech Preview of App Stack Packaging

Voor wie bekend is met VMware App Volumes, zal de Tech Preview van App Stack Packaging bekend voorkomen. Het is goed om te zien dat de techniek van App Volumes wordt toegepast om applicaties uit een App Volumes AppStack nu lokaal beschikbaar te maken. Dit is een ontzettend efficiënte manier van het onboarden van Windows applicaties. Er hoeven immers geen complexe en tijdrovende packages meer gemaakt te worden.

OS Patch Management

Naast het beheren van Windows 10 is het belangrijk dat Windows wordt voorzien van de laatste OS updates en security patches. Het patch management kan nu volledig met AirWatch worden toegepast, waarbij updates uit de cloud komen en er geen traditionele WSUS server meer nodig is.

Client Health and Security

Als aanvulling op het Windows 10 beleid, is er integratie met Windows Information Protection (WIP) mogelijk. Met WIP kunnen IT-beheerders de veiligheid van corporate data verbeteren, vertrouwde applicaties definiëren, definiëren wat corporate data is en deze beschermen tegen verplaatsen en / of het delen hiervan.

Het is nog even wachten, totdat VMware AirWatch 9.0 lanceert, maar de nieuwe features zijn zeker het wachten waard!

Richard Kasius, Virtualization Consultant bij ITQ

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!