Redactie - 16 december 2016

Top-6 grote trends en wat ze resellers bieden

Top-6 grote trends en wat ze resellers bieden image

Arrow ECS kijkt terug op een succesvol jaar in de Benelux. De distributeur zag het aantal partners gestaag groeien dankzij zijn aanbod aan innovatieve oplossingen en zijn luisterend oor voor de behoeftes van partners. Dit resulteerde er ook in dat het bedrijf kanshebber is voor de Dutch IT-channel Distributor of the Year en Specialist Distributor of the Year awards. Bart van Rheenen, Managing Director van Arrow ECS in de Benelux, kijkt vooruit naar het nieuwe jaar en geeft zijn mening over zes ontwikkelingen en de kansen die deze bieden voor resellers.

De value add distributeur is volop bezig met innovatie. Van Rheenen geeft een voorbeeld: “We hebben bij Arrow het SAM Project gedaan. Autocoureur Sam Smidt reed in 2000 met hoge snelheid tegen een muur en raakte vanaf zijn schouder tot zijn teen verlamd. Hij wilde weer kunnen racen en Arrow heeft een auto gemaakt waarmee dat kon. Smidt kan de auto besturen door middel van hoofdbewegingen en remt en geeft gas met een device in zijn mond. Innovatieve techniek is prachtig, en dit is een mooi voorbeeld.”

1. Internet of Things

Van Rheenen: “We hebben nauwe banden met Arrow Components en werken, zeker als het om het Internet of Things (IoT) gaat, intensief met hen samen. Internet of Things en Machine to Machine wordt steeds groter en kent ongelooflijk veel nieuwe toepassingen. Een mooi voorbeeld is de dijkbewaking. Het mannetje met de prikker is echt verleden tijd. Alles gaat met sensoren. Die meten de hoogte van het water en verschuivingen van de dijk en geven meteen een melding als de situatie gevaarlijk wordt. Je krijgt continu informatie binnen en niet alleen op het moment dat iemand in de dijk prikt. Met IoT kun je bovendien op afstand een pomp bedienen. Of je koppelt alles aan de weersvoorspellingen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

“Elke machine geeft informatie af. Bij alles wat enigszins te maken heeft met investeringsgoederen is het analyseren van die informatie interessant. Je kunt dan precies bepalen wanneer je bepaalde onderdelen moet vervangen. Het verandert ook de manier waarop machines verkocht worden. Je gaat als het ware productiecapaciteit verkopen.”

“De uitdaging bij IoT zit nog vaak in het netwerk, maar met bijvoorbeeld Narrowband IoT (LORA Netwerk Standaard) zijn er ook op dat vlak allerlei mooie ontwikkelingen aan de gang die komend jaar verder door zullen zetten.”

2. Intelligente apps

“Ik ga graag hardlopen en een aantal jaar geleden kocht ik een armband met onder andere GPS en een hartslagmeter waardoor ik allerlei informatie haalde uit mijn hardlooprondje. Ik betaalde er 400 euro voor. Nu zijn er apps die hetzelfde doen, en die zijn nagenoeg gratis!”

“Als er over apps gepraat wordt, klinkt het vaak simpel, maar het gaat zeker niet alleen om grappige B2C-toepassingen. Er zijn heel veel apps die belangrijke technologie vervangen. Op het vlak van eHealth worden er allerlei apps gemaakt die de gezondheidszorg beter, persoonlijker en goedkoper maken. Maar ook cruciale bedrijfssystemen zijn steeds vaker te benaderen via een mobiele app en de vraag hiernaar groeit.”
 
3. Virtual en augumented reality

“Virtual reality (VR) en augmented reality (AR), en de mix van beiden, krijgen steeds vaker praktische toepassingen in het dagelijks leven. Inspecties van tanks gebeuren al virtueel vanuit een controlecentrum. We zijn ook al zo ver dat je als potentiële koper een huis kunt bekijken dat leeg staat, maar dat je, met een bril op, als een ingerichte woning ziet, met bijvoorbeeld een muur die is weggehaald of juist ergens bij is geplaatst. Dan hoef je de mogelijkheden van een woning niet alleen voor te stellen, maar kun je ze ook echt zien. En daar komen nog heel veel toepassingen bij.”

4. Adaptieve security architecture

“Security is belangrijk en wordt alleen maar belangrijker. Als je het voorbeeld van Internet of Things en dijkbewaking neemt, dan is het natuurlijk cruciaal dat die systemen veilig zijn. Security is een rode draad door alle IT-trends heen.”

“Wij zijn met Arrow erg actief in de security: endpoint security, inscriptie, netwerk security, identity access management. Maar we gaan naar een toekomst met intelligente zelflerende systemen die in combinatie met fysieke systemen real-time zoeken naar antwoorden op bedreigingen.”

5. Blockchain

“Ik zie, als het om security gaat, ook een rol weggelegd voor Blockchain. Dat is de onderliggende technologie achter Bitcoin bijvoorbeeld. Blockchain deelt transacties of overeenkomsten op in blokken en zorgt ervoor dat ze veilig verlopen. In het geval van Bitcoin zorgt dit ervoor dat elke Bitcoin maar één keer wordt uitgegeven. Dat klinkt simpel, maar de techniek daarachter is extreem intelligent. Het voegt vertrouwen toe in situaties waar dat het hardst nodig is, en heeft de mogelijkheid om onder andere het hele notariële systeem compleet te veranderen.”

6. Disruptie in vrijwel elke branche

“Ik ben enorm gefascineerd door bedrijven die traditionele sectoren – zoals de vervoer-, taxi- en hotelbranche – compleet op de schop nemen. In de bancaire wereld speelt dit bijzonder sterk. De bank van de toekomst lijkt in niets meer op het beeld dat ik vroeger van banken had: een geldpakhuis zoals dat van Dagobert Duck. Grote softwareconglomeraten praten over banking, maar ook kleine startups hebben het in zich om disruptief te zijn in de financiële sector. Zij hebben een slimme technologie, en nu al laten veel grote bedrijven hun betalingsverkeer door hen verzorgen.”

“Elke branche moet geducht zijn op dit soort disruptie. Wie denk dat ‘ie in een industrie zit die nog wel twintig jaar vooruit kan, heeft het echt mis. Dat geldt zeker ook voor de IT. Onze branche is compleet anders dan toen ik begon. Ik krijg nog steeds vaak mensen over de vloer die vragen waar ons magazijn is. We zijn dan wel distributeur, maar een magazijn hebben we dus niet. Dat had ik jaren geleden ook niet verwacht, maar je moet wel blijven inspelen op veranderingen. Blijf je fantasie prikkelen en wees niet bang om beslissingen te nemen.”

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!