Redactie - 03 januari 2017

Hoe VAR’s bedrijven helpen waarde uit data te halen

Hoe VAR’s bedrijven helpen waarde uit data te halen image

Big data wordt steeds belangrijker in zowel de private als publieke sector. Vorig jaar werd daarom de Big Data Alliance opgericht, met als doel het bedrijfsleven en de academische wereld meer samen te laten werken op het gebied van datatechnologie. Bart van Rheenen, algemeen directeur van distributeur Arrow ECS, was aanwezig bij de eerste bijeenkomst van de BDA. Hij ziet bij resellers de vraag naar data-gerelateerde oplossingen gestaag toenemen. 

De afgelopen tijd is big data tot een containerbegrip verworden. Eigenlijk valt er alles onder dat te maken heeft met grote hoeveelheden zakelijke data die niet onbewerkt kunnen worden ingezet voor bedrijfsdoeleinden. Van transactiedata tot gegevens over websitebezoek, en van data die sensoren in apparaten verzamelen tot leads van potentiële klanten die misschien nog niet eens van je dienst gehoord hebben.

Hoe filter je uit die gigantisch vergaarbak aan gegevens de data waar je wat aan hebt? De meeste bedrijven hebben hulp nodig om de goudklompjes uit de modder te kunnen zeven. Hier is een rol voor resellers neergelegd om ze de benodigde tools te bieden.

Data kan niet zonder cloud

Vooral op het vlak van Business Intelligence (BI) valt er veel te halen voor bedrijven. Dit onderwerp staat dan ook bij velen hoog op de agenda. Cloud computing is eigenlijk wel een vereiste hierbij, omdat dit de ruimte biedt om grote hoeveelheden data op te slaan. Bovendien stelt het de IT en de business in staat effectiever samen te werken, omdat er minder tijd verloren gaat met het heen-en-weer-sturen van gegevens. Ook stelt het medewerkers in staat op afstand toegang te krijgen tot data en bedrijfsinformatie, zodat die sneller te gelde kunnen worden gemaakt (wat overigens ook weer de nodige inspanningen op het gebied van security vraagt).

Resellers zullen met hun klant in gesprek moeten treden. Wat voor data heeft het bedrijf in huis, waar is het opgeslagen en waarvoor moet het gebruikt worden? Wat zijn de technologische uitdagingen waar het bedrijf voor staat? Op basis van die kennis kan een reseller de ondernemer adviseren over hoe hij datatechnologie kan inzetten om zijn doelen te verwezenlijken.

Nieuwe datatechnologieën bieden de mogelijkheid allerhande data van uiteenlopende bronnen samen te voegen zodat die inzichten verschaffen die voorheen niet mogelijk waren. Hierdoor kunnen bedrijven sneller en beter overwogen beslissingen nemen, en zelfs anticiperen op toekomstige gebeurtenissen. Zo kan bijvoorbeeld blijken dat er een onverwachte correlatie is tussen de verkoop van een bepaald product en het weer. Op basis hiervan kan het bedrijf ervoor kiezen zich op bepaalde geografische gebieden te richten, of zijn marketingactiviteiten af te stemmen op het weerbericht.

Organisatiebreed

Een valkuil voor bedrijven die hun big-data-mijn willen aanboren, is dat ze zich beperken tot één afdeling van de organisatie, in plaats van het hele bedrijf. Het is verleidelijk binnen een silo te werken omdat de uitrol sneller en efficiënter is, maar op deze manier vind je niet de pareltjes die je alleen tegenkomt door alle data die voor handen is met elkaar te combineren. Ook hier ligt een rol weggelegd voor de value added reseller om bedrijven te begeleiden een strategie te formuleren en alle neuzen één kant op te krijgen.

Een bedrijf met een grondig doordachte data-strategie kan jaren profiteren van een voorsprong op zijn concurrenten, mits zijn strategie meebeweegt met de ontwikkelingen in de markt. Het is belangrijk dat een reseller een langdurige, intensieve relatie opbouwt met zijn klanten zodat hij ze altijd van dienst kan zijn met de laatste technologische ontwikkelingen die relevant zijn voor zijn business.

Value added distributeurs zoals Arrow ECS zijn er om resellers te ondersteunen zo’n jarenlange klantrelatie op te bouwen en in stand te houden. Met de nieuwste producten en 24/7 multivendor dienstverlening loopt de eindklant nooit achter de feiten aan.

Arrow ECS is genomineerd voor een Dutch IT-Channel Award.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!