Redactie - 20 februari 2017

Top-4 tech trends voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven en architecten

Top-4 tech trends voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven en architecten image

Veiligheid is al langere tijd een vast onderdeel in smart buildings. Bouwbedrijven, projectontwikkelaars en architecten moeten, naast de andere disciplines, ook daarover steeds meer technische kennis in huis hebben. Ook fabrikanten moeten hierover nadenken. Waar vroeger gesloten, merkgebonden systemen werden gezien als de oplossing van de toekomst, zijn de systemen van nu gebaseerd op open standaarden. Want zonder gemeenschappelijke taal kan het inbraakmeldingssysteem niet communiceren met het toegangscontrolesysteem of een live beeld van de videocamera naar de huiseigenaar sturen. Axis Communications, speler in IP-video, is ervan overtuigd dat deze ontwikkeling zich in 2017 zal voortzetten.

Elke projectontwikkelaar, bouwbedrijf en architect krijgt tegenwoordig te maken met beveiligingstechniek. Toegangscontrole, videobewaking en aanverwante technologieën maken inmiddels vast deel uit van smart buildings. Smart homes zijn in trek en de verantwoordelijke opdrachtgevers laten zich vooraf goed adviseren over alle aspecten van de verschillende benodigde netwerken. Hierbij zijn industriestandaarden van doorslaggevend belang.

“Er wordt in de toekomst steeds meer verwacht van smart buildings en dus ook van de bouwbedrijven, projectontwikkelaars en architecten. Gelukkig zijn er veel positieve ontwikkelingen op de markt, zoals de nieuwe norm NEN-EN-IEC 62676-4 en de ontwikkeling van 4D- en 5D-programma’s. Ook de fabrikanten hebben een grote verantwoordelijkheid bij de planning en toepassing van videobeveiligingstechnologieën en moeten zo nodig de ontwikkelaars ondersteunen met ontwerptools, advies en training”, vertelt Epko van Nisselrooij (foto), Business Development Manager bij Axis Communications.

Trend 1: industriestandaarden worden steeds belangrijker
Met digitale oplossingen kunnen verschillende systemen steeds gemakkelijker met elkaar worden verbonden. Deze kunnen onderling communiceren via een TCP/IP-netwerk met gestandaardiseerde hulp- en toepassingsprotocollen. De stroomvoorziening verloopt via Power over Ethernet (PoE). Hierdoor is er eenvoudig een noodstroomvoorziening te realiseren en hoeven er minder extra kabels te worden gelegd.

Op het gebied van veiligheid bestaat al sinds 2008 het open brancheforum ONVIF, dat inmiddels bijna vijfhonderd leden heeft. Dit forum promoot de ontwikkeling van wereldwijde standaarden voor fysieke veiligheidsproducten die zijn gebaseerd op IP-technologie. Sinds 2013 maakt met het profiel C ook het aspect ‘toegangscontrole’ deel uit van deze aanpak. Industriestandaarden zullen in 2017 steeds belangrijker worden.

Trend 2: leidraad voor videobeveiligingsinstallaties – NEN-EN-IEC 62676-4 wordt toonaangevend
Voor opdrachtgevers is beveiliging vaak onbekend gebied. Maar een goed doordacht ontwerp is essentieel om ervoor te zorgen dat systemen na oplevering de gewenste resultaten leveren. Daar komt nog bij dat moet worden voldaan aan de eisen van de privacywetgeving, omdat met videobewaking persoonsgerelateerde gegevens kunnen worden verzameld.

Met de publicatie van de toepassingsregels van NEN-EN-IEC 62676-4:2015 is de beveiligingsindustrie het eens geworden over een uitbreiding van de norm EN 50132-7:2012. Daarmee werd enkele jaren geleden een wereldwijde standaard voor video-installaties gecreëerd. De norm zal ook in 2017 en daarna een belangrijke rol spelen bij het professionele ontwerp van gebouwen.

De norm moet voorzien in de volgende drie behoeften:
Hij vormt een kader voor de behoeften van opdrachtgevers, bouwbedrijven en gebruikers.
Hij ondersteunt projectontwikkelaars en gebruikers bij de keuze van installatieonderdelen die nodig zijn voor een gespecificeerde of gewenste toepassing van het beveiligingssysteem.
Hij maakt middelen beschikbaar om de eigenschappen van een videobeveiligingsinstallatie objectief te beoordelen.

Trend 3: Building Information Modeling in 4D of 5D
Met Building Information Modeling (BIM) kunnen projectontwikkelaars, bouwbedrijven en architecten met 3D-ontwerpprogramma’s al tijdens de planning alle mogelijke aspecten van een smart building incalculeren. Terwijl 3D-weergaven al een hele tijd gangbaar zijn, gaat de trend in 2017 duidelijk richting 4D en zelfs 5D. Een goede voorbereiding van een gebouw helpt ook om ervoor te zorgen dat de bouw- en onderhoudskosten niet worden overschreden. Hierbij speelt onder andere het concept ‘total cost of ownership’ een grote rol. Vaak levert het op de lange termijn meer op om in intelligentere producten met een service- en supportaanbod te investeren dan in producten die op het eerste gezicht voordeliger lijken, maar waarbij verschillende bijkomende diensten extra kosten.

Trend 4: Cyber Security
De afgelopen maanden is het overduidelijk geworden dat de beveiliging van IT-systemen, of het nu gaat om pc’s, smartphones of domoticasystemen, niet meer optioneel is, maar pure noodzaak. Zowel ondernemingen als eindgebruikers moeten meer dan ooit op de veiligheid van hun netwerkproducten letten. Projectontwikkelaars en bouwbedrijven moeten op de hoogte zijn van de mogelijkheden om IT-systemen zowel virtueel als fysiek te beveiligen. De veiligheid van netwerkproducten zal niet alleen in 2017, maar ook op de lange termijn van belang blijven bij alle IT-processen.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!