Redactie - 27 februari 2017

Slim gebruik van nieuwe vormen ‘cloudlicenties’

Slim gebruik van nieuwe vormen ‘cloudlicenties’ image

Softwarelicenties en de eisen die we daaraan stellen, zijn in de afgelopen jaren sterk veranderd. Waar u voorheen het gebruiksrecht aanschafte per server/CPU of computer met de daarbij behorende jaarlijkse update, is er nu de mogelijkheid licenties aan te schaffen naar daadwerkelijk gebruik en met kleine, tussentijdse updates. En als u de licentie niet meer nodig heeft, wilt u er ook niet meer voor betalen. Klink logisch, maar dit is nieuw in de wereld van software en licenties.

De impact van virtualisatie
Door de komst van virtualisatie is het licenseren van standaard software, zoals Microsoft, IBM, Veeam en VMWare, lastiger geworden. Software staat niet meer vast op één machine, maar is in staat zich ‘vrij’ te bewegen door een IT-omgeving. Het juist licenseren is hierdoor een steeds grotere uitdaging geworden.

Toch loont het wanneer u zich hierin verdiept. Anno 2017 moeten organisaties snel en adequaat op marktontwikkelingen en kansen in kunnen spelen. De eigen IT-omgeving wordt uitgebreid door middel van de cloud en ook hier komen software licenties om de hoek kijken. Dit roept nieuwe vragen op: Hoe licenseer ik hardware die niet in mijn eigen bezit is, hoe zorg ik voor het juiste aantal licenties, wat doe ik met de licenties die ik al heb aangeschaft en hoe zorg ik dat ik niet te veel licenties aanschaf.

Aanschaf kosten en Periodieke kosten
Om slim om te gaan met het aanschaffen en beheren van licenties en de nieuwe afrekenmethoden, is het belangrijk te begrijpen waar voordeel behaalt kan worden. De grootste kosten van abonnementen zitten in de lange looptijd. Bij cloudlicenties ligt de initiële aanschaf veel lager dan bij traditionele software. Focus niet te veel op de eenmalige kortingen bij aanschaf van nieuwe licenties, maar zoek de mogelijkheden de periodieke kosten terug te dringen.

Er zijn steeds meer kleine producten op maat, waardoor u alleen aanschaft wat je nodig hebt. Door gebruik te maken van (dagelijks) opzegbare licenties, is het vaak voordeliger de onderdelen onafhankelijk van elkaar aan te schaffen, gebaseerd op uw wensen en behoeften.

Original Equipment Manufacturer licenties
Het aanschaffen van software in combinatie met het aanschaffen van hardware, Original Equipment Manifacturer (OEM) licenties, was voorheen een manier om software tegen een lage prijs aan te schaffen. Het nadeel van deze licenties is dat ze verbonden zijn aan de aangeschafte hardware. Wordt de hardware niet meer gebruikt, is de software niet te koppelen aan een andere machine.

Het is verstandig om na te denken over de aanschaf van deze licenties. Zijn ze op de lange termijn nog steeds voordeliger dan reguliere licenties? Wellicht is het zelfs de overweging waard de oplossing waarvoor de OEM-licentie nodig is, uit de cloud af te nemen.

Inzicht in licentiegebruik
Met de komst van cloudlicenties, is het eenvoudiger zelf inzicht te hebben in uw licentiegebruik. In de portalen die worden aangeboden, zoals de Marketplace van BPSolutions, ziet u welke licenties u heeft aangeschaft en kunt u de licenties zelf op -en afschalen.

Door dit inzicht zorgt u dat u compliant bent en blijft. U betaalt voor wat u gebruikt. Slim omgaan met aan -en uitzetten van licenties kan een aanzienlijke besparing opleveren. Hergebruik licenties die u al heeft aangeschaft voor een nieuwe server en verleng alleen dat wat u daadwerkelijk gebruikt.

Meer weten over het gemak van ‘cloudlicenties’? Kijk eens in onze CloudShop.

Door: Tim van Haren, Sales Consultant bij BPSolutions

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!