Redactie - 08 april 2019

Panoramische camera's: een praktische en kostenefficiënte oplossing

Steeds meer organisaties vernieuwen hun videobewakingssystemen en vervangen meerdere vaste camera’s met minder panoramische camera’s die hetzelfde gebied bestrijken. Deze trend is verklaarbaar. Panoramische camera’s leveren flinke kostenbesparingen op, zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. De Total Cost of Ownership (TCO) van deze producten tijdens de hele gebruikscyclus is dan ook aanzienlijk lager.

Waarom een lage TCO?

De eerste voor de hand liggende kostenbesparing zit in het feit dat een panoramische camera in staat is tot 360 graden te filmen. Dit betekent dat er een directe besparing is gekoppeld aan het niet hoeven aanschaffen, installeren en onderhouden van meerdere camera’s om dezelfde dekking te krijgen. Hoe groot deze kosten- en tijdsbesparingen daadwerkelijk zijn, lichten wij hieronder verder toe.

Geavanceerde technologieën maken het nu mogelijk dat multisensorcamera’s met hoge resolutie maar één chip gebruiken voor meerdere sensoren, terwijl eerder binnen een multicamera-oplossing iedere camera een eigen chip moest hebben. Dit resulteerde in hogere kosten, enerzijds omdat er voor een bewakingsoplossing meerdere componenten vereist waren, anderzijds vanwege een hoger energieverbruik om meerdere chips van stroom te voorzien.

Panoramische camera’s bieden nog meer voordelen: voor een succesvolle installatie is slechts één kabel en één VMS-licentie nodig. Ook hoeft er maar één camera geïnstalleerd te worden. In termen van onderhoud is, omdat slechts één kabel nodig is, een mogelijk probleem eenvoudig te identificeren. En los van eventuele reparaties, kunnen de meeste panoramische camera’s op afstand worden scherpgesteld. Ze zijn tegenwoordig ook veel compacter, wat betekent dat zonder problemen in de meeste omgevingen kunnen worden geïntegreerd.

Op permanente basis bieden panoramische camera’s een veel flexibelere oplossing, vooral voor bedrijven met regelmatig wisselende inrichting of bewakingsbehoeften. Multidirectionele panoramische camera’s kunnen worden aangepast qua hoek en richtpunt, zonder dat de camera fysiek naar een andere locatie moet worden verplaatst, terwijl conventionele camera’s waarschijnlijk op een andere positie gemonteerd moeten worden.

In de praktijk

Een voorbeeld van hoe panoramische camera’s kunnen zorgen voor meer efficiëntie en lagere kosten, is de Roemeense brouwerij Ursus Breweries. Dit bedrijf heeft 2.500 werknemers, verdeeld over drie grote locaties en één kleinere brouwerij. Vanwege de aard van bierproductie, is de veiligheid van alle medewerkers in de fabriek van groot belang. De fabrieksvloer en de buitenruimtes moeten volledig zichtbaar zijn in geval van een noodsituatie. Op welke manier Ursus Breweries gebruikmaakt van de oplossingen van Axis, ziet u in de video.

Slimme technologieën

Panoramische camera’s zijn beschikbaar met verschillende slimme technologieën, bijvoorbeeld om opslag en bandbreedte te reduceren. Of met analytics om aanvullende gegevens te verzamelen, die kunnen worden geanalyseerd om inzichten te verkrijgen op het gebied van productiviteit en beveiliging.

Zo kan een winkeleigenaar op basis van analytics inzicht krijgen in hoe druk het op bepaalde tijdstippen is en precies op die momenten extra’s kassa’s openen, ter verbetering van de klantervaring en verkoop. Of besluiten om minder personeel in te zetten op rustigere momenten, om geen onnodige kosten te maken.

Praktisch en kostenefficiënt

Alle bovenvermelde punten laten zien hoe panoramische camera’s, van installatie tot operationeel gebruik, kostenvoordelen kunnen bieden in vergelijking met conventionele camera’s. Meer informatie over hoe panoramische camera’s werken en hoe u de beste panoramische camera voor uw behoeften kunt uitkiezen, leest u hier.

Door: Silke Stumvoll van Axis Communications

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!