Redactie - 10 december 2020

De edge-evolutie: een nieuw tijdperk voor de IT-channel

De edge-evolutie: een nieuw tijdperk voor de IT-channel image

De huidige pandemie heeft ervoor gezorgd dat digitalisering een nog centralere rol is gaan spelen, zowel op commercieel gebied als in het dagelijks leven. Want wat deden we in hemelsnaam vóór Microsoft Teams, Zoom en Skype? Ook in de toekomst zal digitalisering essentieel blijven. We zien momenteel een aantal trends die voor versnellingen in het IT-investeringslandschap zorgen, met als belangrijkste de versnelde overgang richting edge-IT.

Een van de effecten van de pandemie is namelijk dat door de overgang naar werken op afstand, de thuiswerkplek een eigen edge-bestemming is geworden. Sterker nog: meer investeringen in de edge, zoals in grotere netwerken, hebben wellicht geholpen om een aantal problemen in bandbreedte die we zagen tijdens de lockdown, te verminderen.

Drie soorten edge – drie kansen voor groei
Edge is niet altijd makkelijk te definiëren, maar is ten minste drie dingen: legacy-edge, geografische edge en dynamische edge.

Bij legacy-edge is de rekenkracht eigendom van een bedrijf en verschuift die naar colocatie-omgevingen en de public cloud. Daardoor zijn legacy-apps die niet geschikt te maken zijn voor cloudgebruik, toch weer lokaal inzetbaar.

Geografische edge ondersteunt de eenrichtingsstroom van data van voornamelijk contentdistributienetwerken. Zeker in tier 2- en 3-steden met tussen de twintig- en honderdduizend inwoners ondersteunt deze edge de dataflow van contentdistributienetwerken. Dat helpt bottlenecks verlichten, bijvoorbeeld wanneer duizenden mensen tegelijk video’s streamen.

Ten slotte is er de dynamische edge die het tweerichtingsverkeer van data ondersteunt die volgde op de explosieve toename van nieuwe IoT-apparaten, zeker in steden. Hiervoor zijn nieuwe datacentercapaciteiten nodig in de buurt van eindgebruikers. Vanwege snelheids- en standaardisatieredenen waarschijnlijk in de vorm van voorgefabriceerde, modulaire infrastructuren, die ook nog de zekerheid bieden van fabrieksgeteste betrouwbaarheid.

De edge schalen en investeren in de core

Toch investeren klanten ook nog in kerndatacentervoorzieningen. Enerzijds zodat ze kunnen profiteren van de schaalvoordelen (vastgoed, infrastructuur, expertise), die vaak worden geboden bij colocatiefaciliteiten. Zo kunnen ze de kosten van het ondersteunen van een interne technische capaciteitsbasis verlagen. Anderzijds voor beheer van hybrid-cloudarchitecturen: een mix van on-premise- en off-premise-locaties als ondersteuning van hun basis.

Zowel in de core als in whitespace, zien we dezelfde uitdagingen van opschalen, snelheid en complexiteit. Ook klanten die meerdere edge-locaties hebben, elk met weinig maar toch bedrijfskritische racks, willen vol vertrouwen kunnen opschalen. Daarvoor is snelheid van implementaties op meerdere plekken, in kleine hoeveelheden, essentieel.

De implementatiefase is belangrijk, maar lokale ondersteuning en de flexibiliteit om voorafgaand aan de implementatie al te kunnen customisen kunnen het verschil maken. Kritieke IT-infrastructuur als de basis van een betrouwbare faciliteit vereist meer dan simpelweg de componenten racks, PDU’s, UPS, koeling en beheer op afstand. Er is een flexibele benadering nodig van leveranciers die overal kunnen leveren, van gestandaardiseerde producten in grote aantallen tot op maat gemaakte oplossingen met overal servicepersoneel. Channelpartners helpen hun klanten met hun uitdagingen door hun expertise te combineren met ervaren, sterke leveranciers.

Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat investering in digitalisering onverminderd doorgaat. De afgelopen maanden hebben technologie en IT zich onderscheiden als de nieuwe backbone van onze samenleving – ze houden mensen verbonden en bedrijven draaiende. Hoewel deze digitaliseringstrends niet nieuw zijn, zijn ze snel vooruit gekatapulteerd waarbij alles wat digitaal is nu essentieel is geworden. Bedrijven en instellingen die de digitale kansen willen grijpen, moeten vandaag nog beginnen met het herzien van hun kritieke infrastructuur. En edge zal daarbij een leidende rol spelen.

Door: Joachim Fischer, channel director bij Vertiv in Europa, Midden-Oosten en Afrika

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!