Redactie - 07 maart 2023

In een wereld vol chaos wint de slimste

In een wereld vol chaos wint de slimste image

In welke sector we ook werken, hoe groot onze organisatie ook is, we doen allemaal mee aan dezelfde race. De race om de beste klantenbeleving te bieden, business te winnen en zo efficiënt mogelijk te werken. En dat is in deze tijden van toenemende politieke en economische onzekerheid alleen maar moeilijker geworden.

Iedereen maakt zich op om deze race op dezelfde manier te winnen, via digitale transformatie en data. Volgens onze Multi-Cloud Maturity Index zal tegen 2024 maar liefst 95% van de organisaties in EMEA naar hun data kijkt als inkomstengenerator, waarbij 46% het als een belangrijke inkomstenbron ziet – tegenover 29% op dit moment.

Applicaties bepalen of je wint of verlies

De race om inkomsten uit data te genereren wordt nog steeds bepaald door hoe snel, veilig en winstgevend organisaties nieuwe applicaties op de markt kunnen brengen, of bestaande applicaties kunnen herschrijven, om hun strategische doelen te bereiken. Terwijl deze applicaties zich vroeger uitsluitend in datacenters bevonden, zijn ze in de loop der tijd overgegaan naar de cloud. En door de jaren heen zijn nieuwe clouds ontstaan die nieuwe mogelijkheden bieden.

Multi-cloud als essentiële facilitator

Er zijn private clouds, die volledig ter plaatse worden gehost; public clouds, die extern worden gehost door cloud providers; en hybride clouds, die de voordelen van beide combineren. Een paar jaar geleden zagen we het begin van lokale clouds, die zich op gedistribueerde locaties bevinden. En recentelijk waren daar soevereine clouds, gedreven door de eisen van nieuwe wetgeving inzake gegevensbescherming. Multi-cloud is nu de standaard in een wereld waarin de meest waardevolle activa van een organisatie – haar apps, data, personeel en infrastructuur – niet langer gecentraliseerd zijn in fysieke gebouwen, maar overal en nergens verspreid zijn.

Een duidelijk pad naar meer omzet en groei

De waarde van multi-cloud is ruimschoots bewezen. Bijna iedereen (95%) is het ermee eens dat multi-cloud-architecturen nu essentieel zijn voor zakelijk succes; 48% gelooft dat degenen die geen multi-cloud-aanpak hanteren, het risico lopen te mislukken. Bijna de helft (46%) gelooft dat multi-cloud-gebruik een zeer positief effect heeft gehad op de omzetgroei, terwijl 46% ook gelooft dat het een zeer positief effect heeft gehad op de winstgevendheid. Eigenlijk gelooft maar 4% dat multi-cloud niet essentieel is voor zakelijk succes.

In maart organiseert VMware een serie van multi-cloud breakfast briefings met de hyperscalers AWS, Google Cloud, Microsoft Azure en Oracle Cloud. Ga voor meer informatie over de verschillende sessies naar deze website.

Verhoogde complexiteit en chaos

Om deze waarde te zien, moeten organisaties de toegenomen complexiteit en chaos doorbreken die gepaard gaan met het gebruik van meerdere clouds, wat bij de meeste bedrijven het geval is. Senior leaders waar we mee gesproken hebben zeggen dat hun ambitie om op deze manier meer waarde uit data te halen wordt tegengehouden door problemen met beveiliging, skills, de moeilijkheid om verschillende cloud-omgevingen aan elkaar te koppelen en silo-toegang tot data. Organisaties moeten ook de controle over hun operationele en clouduitgaven verbeteren, wat een punt van zorg is als data echte bedrijfswaarde moet opleveren.

Gemeenschappelijke hindernissen voor iedereen

Elke cloud heeft een ander model. Meerdere modellen betekent meer complexiteit en dus meer risico's en kosten. Het verplaatsen van apps naar de cloud en van cloud naar cloud is moeilijk, tijdrovend en duur; net als het opleiden en opnieuw trainen van teams om apps te beheren na een migratie, vooral met de huidige schaarste aan vaardigheden op de IT-markt. Al deze dure complexiteit schreeuwt om vereenvoudiging.

Vereenvoudigen, beveiligen, opschalen

Cloud smart-bedrijven kiezen voor één multi-cloud-platform waarop ze alle applicaties kunnen bouwen, uitvoeren, beheren en beveiligen. Consistent, schaalbaar en verspreid over alle clouds. Neem het McLaren Racing-team: het vertrouwt op een reeks belangrijke applicaties om de aerodynamica van de auto te verbeteren, auto-onderdelen te optimaliseren en real-time, datagestuurde beslissingen te nemen. Door gebruik te maken van een combinatie van infrastructuur op het circuit, eigen datacenters en public cloud-omgevingen voor het uitvoeren van essentiële apps, maximaliseert McLaren de waarde van multi-cloud om races te helpen winnen.

Met behulp van een slim multi-cloud-platform kunnen bedrijven als McLaren de beste omgeving kiezen voor specifieke applicaties, met alle vereiste zichtbaarheid, efficiëntie en controle, met minder risico's en een snellere time to value.

Het stelt hen ook in staat om de juiste omgeving te kiezen voor de juiste data, inclusief latency-gevoelige informatie die dicht bij elkaar moet blijven voor de prestaties. Iets wat steeds belangrijker wordt nu de deadline voor DORA volgend jaar aanbreekt. En omdat ze in alle omgevingen hetzelfde platform, dezelfde tools en hetzelfde beheer gebruiken, is het niet nodig om opnieuw te installeren, te trainen enz.

Nu de broekriem wordt aangehaald als reactie op de verwachte recessie dit jaar, is het maar al te gemakkelijk om investeringen op de lange baan te schuiven en de hand op de knip te houden. Maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat degenen die blijven investeren in slimme gebieden de meeste kans hebben om weer op te veren en succesvol te zijn. Slimme multi-cloud helpt organisaties van alle soorten en maten om positieve resultaten te leveren voor de organisatie en haar belanghebbenden. Het is nu niet het moment om te bevriezen in de chaos, maar om slim te zijn en de race te winnen.

Door: Robert van Schayk, Director Enterprise Public Sector, VMware

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!