Redactie - 24 oktober 2022

Help klanten tijd en geld te besparen met innovatieve AI

Help klanten tijd en geld te besparen met innovatieve AI image

Het toepassingsgebied van Artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) wordt alsmaar groter. AI en ML worden steeds vaker toegevoegd aan bestaande en nieuwe technologieën om IT-processen te vereenvoudigen en te moderniseren. Dit schrijft Sander Groot, Head of Channels EMEA bij Juniper Networks, in een blog.

De meningen over AI zijn echter verdeeld. Sommige IT-managers vragen zich af of AI hun netwerk- en IT-beheer werkelijk kan aanvullen. Ze doen AI af als een modekreet waarop organisaties maar al te graag inhaken zodat ze zich kunnen profileren als koploper in het gebruik van de laatste technologie. Zonder de juiste informatie kan het domein van AI en ML nogal ondoorzichtig overkomen. Toch vertegenwoordigen ze technologische oplossingen waaraan resellers niet voorbij zouden moeten gaan bij hun investeringskeuzes. Hun klanten kunnen met de juiste AI-oplossingen namelijk duidelijk voordeel behalen.

Artificial intelligence kan het netwerkbeheer ingrijpend verbeteren door het vereenvoudigen van netwerkprocessen met intelligente automatisering en het aanreiken van datagestuurde, praktisch toepasbare inzichten. IT-teams willen niet langer het grootste deel van hun tijd besteden aan brandjes blussen. Het probleem is echter dat bedrijfsnetwerken een steeds complexer karakter krijgen en dat er sprake is van een sterkere geografische verspreiding van data en gebruikers dan ooit. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om af te stappen van reactief netwerkbeheer zonder AI in te zetten.

Met behulp van relevante data en door AI aangestuurde technologie kunnen resellers IT-afdelingen helpen om hun verouderde systeem voor netwerkbeheer om te vormen tot een intelligente AIOps-structuur. Daarmee kunnen ze tijd, geld en energie besparen. Hieronder bespreek ik drie manieren hoe AI hieraan kan bijdragen.

Artificial Intelligence kan de broodnodig ‘extra handjes’ bieden

Technologische oplossingen mogen nooit ten koste gaan van de productiviteit van IT-teams. Ze moeten hen daarentegen aan vereenvoudigde beheerprocessen en een veilig en krachtig presterend netwerk helpen. Op die manier kunnen ze hun focus richten op innovatie en het opdoen van nieuwe vaardigheden.

Opkomende technologieën als AI, IoT, Blockchain, Virtual Reality en Augmented Reality vereisen skills en vakkennis die de IT-sector momenteel mist. Door de groeiende behoefte aan het gebruik beheer en de implementatie van deze technologieën groeit het aantal vacatures met de vraag naar deze skills gestaagd door, maar zijn ze onmogelijk te vervullen. IT-afdelingen komen daarmee onder steeds grotere druk te staan.
Dit is nog een reden waarom IT-professionals niet al hun tijd kwijt willen zijn met het reageren op netwerkproblemen. Soms beschikken ze daarvoor simpelweg niet over voldoende capaciteit. De oplossing? Een zelfsturend netwerk.

Door AI en machine learning aangestuurde netwerktechnologie biedt de perfecte oplossing voor dit probleem. Dit biedt resellers de unieke kans om klanten te begeleiden naar nieuwe oplossingen die de verwachtingen van traditioneel netwerkbeheer overtreffen

Het uitbreiden van de mogelijkheden voor netwerkbeheer en probleemoplossing met door AI ondersteunde technologieën biedt IT-afdelingen ongekende voordelen. Artificial Intelligence kan helpen met het identificeren en sneller verhelpen van problemen, zodat werknemers en klanten minder last hebben van downtime. In sommige gevallen kan AI ook risico’s en problemen terugdringen voor dat de IT-afdeling of eindgebruiker ook maar erg krijgen van het oorspronkelijke probleem.

De meeste tijd van IT-afdelingen wordt normaliter opgeslokt door het verhelpen van problemen. Dit is een belangrijke bron van frustratie voor IT-professionals. Artificial Intelligence stelt hen in staat om waardevolle tijd te herwinnen en hun energie te richten op innovatie en het opdoen van nieuwe vaardigheden.

Het perfecte antwoord op bezuinigingsdrift

We weten allemaal dat bedrijven worstelen met een behoorlijk uitdagend economisch klimaat. Door de inflatie en energiekosten nemen de zakelijke kosten zienderogen toe. Daarom zijn IT-afdelingen op zoek naar oplossingen voor netwerk- en IT-beheer die energie-efficiënt zijn, voor kostenbesparingen zorgen en de omzet een boost kunnen geven.

IT-managers moeten nu bij de inzet van nieuwe technologie ook rekening houden met de gevolgen voor de duurzaamheiddoelstellingen van hun organisatie. Ze moeten bepalen of de nieuwe infrastructuur de CO2-voetafdruk van hun organisatie verkleint of juist vergroot.

Artificial Intelligence stelt organisaties in staat om kosten te besparen door op basis van datagestuurde inzichten netwerkcomponenten in en uit te schakelen in aansluiting op het werkelijke netwerkverkeer. Als er sprake is van weinig verkeer kunnen ML-protocollen het uitschakelen van netwerkcomponenten in gang zetten. Op die manier kunnen energieverspilling en onnodige kosten worden voorkomen, terwijl er nog altijd voldoende stroom wordt geleverd om optimale netwerkprestaties, productiviteit en gebruikservaringen te waarborgen.

De netwerksector raakt steeds vertrouwder met de ontwikkeling van innovatieve en duurzamere methoden om het netwerk draaiende te houden. De toepassing van AI is een zekere manier om het netwerk intelligent genoeg te maken om verspilling van energie en geld te voorkomen.

Artificial Intelligence is de slimste keuze

AIOps verandert de regels van het spel voor IT-afdelingen. Door AI aangestuurde technologieën stellen IT-teams in staat om tijd, geld en energie te besparen. Vooruitziende resellers zouden daarom moeten investeren in de beste door AI aangestuurde technologie en zich daar een diepgaand beeld van vormen. Op die manier kunnen zij hun klanten helpen om hun IT-processen te transformeren en het tempo van digitalisering op te voeren.

Een effectief partnerprogramma voorziet in diepgaande training, zodat resellers een gedegen begrip kunnen ontwikkelen van wat er zich onder de motorkap van AI-oplossingen afspeelt en welke klanten daar het meeste baat bij zullen hebben. Een dergelijk programma wapent partners met de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om organisaties te helpen om hun digitale transformatie in goede banen te leiden.

Door: Sander Groot, Head of Channels EMEA bij Juniper Networks

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Comstor BW 11 tm 17 dec 2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!