Redactie - 07 november 2022

Groene technologie voor duurzaamheid én een lean business

Groene technologie voor duurzaamheid én een lean business image

Technologie is verankerd in ons persoonlijke en professionele leven. Voor sommigen staan duurzaamheid en de digitale wereld los van elkaar. IT heeft echter een enorme impact op het energieverbruik omdat de hoeveelheid data die we creëren exponentieel toeneemt. In 2020 zal de wereld 64,2 zettabytes genereren. In 2025 zullen we dat bijna verdrievoudigen, met meer dan 181 zettabytes - dat is 181 miljard terabytes.

De huidige bijdrage van de mondiale ICT-sector aan emissies op 3 tot 6% geschat. Zet de huidige groei door, dan stijgt die bijdrage in 2040 naar 14% van de mondiale broeikasgasemissies, aldus een onderzoeksrapport van het Utrecht Sustainability Institute. Dat is vergelijkbaar met de gehele transportsector! Voeg nog de groeiende berg e-afval toe die wordt gegenereerd door verouderde rip-and- replace processen en er is nog een belangrijke reden voor toekomstgerichte groene technologieën.

Technologie kan ons helpen om duurzamer te leven als we IT gebruiken om te werken, verbonden te blijven en om ons te vermaken. Daarvoor moet de hele technologiestack onder de loep worden genomen om ervoor te zorgen dat oplossingen zo groen mogelijk zijn. Als dit in IT-plannen wordt opgenomen, is het een gelegenheid om positief bij te dragen aan energiebesparing en een groenere toekomst.

Duurzaamheid is een verantwoordelijkheid

De meesten van ons herinneren zich nog een tijd, nog niet zo lang geleden, waarin inspanningen voor duurzaamheid en IT-strategieën niet tegelijkertijd werden besproken. Dat is snel veranderd. Er zijn nog maar weinig organisaties die vermindering van de milieubelasting en het energieverbruik niet hoog op hun agenda hebben staan. Organisaties willen groenere oplossingen en processen en ze voegen deze wens toe aan hun offerteaanvragen.

Mede vanwege regelgeving zoekt elk bedrijf naar manieren om uitstoot van broeikasgassen te verminderen en duurzaamheid te verbeteren. Toen deze eisen voor het eerst duidelijk werden, hebben sommige bedrijven duurzaamheid als een onderscheidend vermogen aangemerkt en het publieke sentiment heeft 'groen zijn' tot een concurrentievoordeel gemaakt. Nu is het noodzakelijk geworden, want duurzaamheid is een gedeelde verantwoordelijkheid voor iedereen: burgers, overheden en bedrijven moeten allemaal bijdragen om de koolstofuitstoot te verminderen.

Bedrijfsprioriteiten en impact op het milieu

Wendbaarheid en efficiency zijn de pijlers onder zakelijk succes; pijlers die raakvlakken hebben met inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Naarmate mensen meer data genereren zijn duurzame technologieoplossingen absoluut noodzakelijk om het energieverbruik te verminderen.

Flash-opslag is het perfecte voorbeeld van een technologie die dit doet. Op flash gebaseerde opslagarrays gebruiken minder stroom, nemen minder ruimte in beslag en hebben minder koeling nodig dan op schijven gebaseerde storage. Infrastructuuroplossingen moeten flexibel en aanpasbaar zijn, klaar zijn om zonder complete revisies te worden geïmplementeerd en klaar zijn om de capaciteit on-demand uit te breiden zodra dat nodig is. En natuurlijk moeten ze het energieverbruik en de uitstoot verminderen.

Duurzaamheid als standaard voor ontwerp en levering

Als we meer in het algemeen naar de technologiesector kijken, zien we dat de hele levenscyclus van technologie, het ontwerp van oplossingen en leveringsmodellen onder de loep zijn genomen. Dit is begrijpelijk gezien het groeiende aantal offerteaanvragen die zich richten op de groene aspecten van technologieën en bedrijven. In termen van ontwerp is een meer modulaire aanpak de laatste jaren de norm geworden. In plaats van dat het volledige systeem moet worden vervangen, hoeven alleen specifieke componenten vervangen te worden als dat nodig is. In het ontwerp van hardware en software moet duurzaamheid verankerd zijn.

Een bijkomend voordeel is dat er minder hardware wordt afgedankt. Volgens het Utrecht Sustainability Institute produceren we in Nederland per dag bijna vijf volgeladen vrachtwagens met afgedankte hardware. Studies laten zien dat deze afgedankte – maar vaak nog waardevolle – producten voor slechts 20% op productniveau worden hergebruikt. De rest wordt gerecycled of verloren via downcycling, verbranding of stort.

Schaalbaarheid is belangrijk geworden voor organisaties, omdat zij het maximale uit hun investeringen willen halen zonder vast te zitten aan de aanschaf van technologie die zij maar ten dele gebruiken. Met een as-a-service-model hoeven organisaties alleen te betalen voor de wat ze daadwerkelijk gebruiken, terwijl zij die technologie ook niet hoeven beheren. Zo halen ze het maximum uit hun investering, terwijl ze de verspilling drastisch verminderen ze. Effectief, efficiënt en duurzaam!

Een positieve toekomst met het juiste leiderschap

Het lijkt er dus op dat IT-afdelingen en tech-providers klaar staan om ons naar een duurzame toekomst te leiden. Nou, ja en nee. Het potentieel is er, dat is zeker. Het World Economic Forum heeft al aangegeven dat digitale technologieën tegen 2050 de wereldwijde uitstoot met 20% zouden kunnen verminderen. Maar het WEF erkent dat dit alleen kan gebeuren als de juiste technologieën worden gebruikt. Technologieën waarbij efficiëntie centraal staat, die verspilling voorkomen en duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen. Elke organisatie heeft een verantwoordelijkheid om groenere processen te implementeren. Technologiebedrijven moeten zich richten op het verankeren van groenere methodologieën en praktijken in hun kernontwerp, zodanig dat het een automatisme wordt.

Binnen individuele bedrijven kunnen deze technologieën de motor zijn voor een gestroomlijnde, groenere business. Maar dan moeten die technologieën wel eerst worden gekozen door managers met de innovatieve visie en drive om ze daadwerkelijk in te zetten.

Door: Daan Ruizendaal (foto), Country Manager Netherlands bij Pure Storage

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 SLTN Vierkant
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!