Redactie - 25 februari 2023

MWC 2023 Barcelona: voorbeschouwing door Strand Consult

MWC 2023 Barcelona: voorbeschouwing door Strand Consult image

Dit is het 20e jaar dat Strand Consult verslag doet van het Mobile World Congress (MWC). Deze pre Research Note behandelt de thema's en keynotes van het evenement en biedt kritische reflecties van de belangrijke jaarlijkse bijeenkomst van de wereldwijde mobiele telecomindustrie, die naar verwachting 80.000 bezoekers zowel online als persoonlijk zal aantrekken. Hoewel dit hoger is dan de 61.000 mensen van vorig jaar, ligt dit nog steeds onder het pre-pandemische niveau van 109.000 deelnemers.

De oprichting van het MWC vond plaats toen de industrie overging van analoog naar digitaal en mobiele telefoons van luxegoederen veranderden in goederen voor de massamarkt. De huidige paradigmaverschuiving brengt de beleidsontwikkeling met zich mee om de post-pandemische, postindustriële, genetwerkte informatie-economie mogelijk te maken. MWC zal spannende presentaties bevatten over 5G-netwerken en daarbuiten die nieuwe slimme diensten leveren, zoals geavanceerde productie, chirurgie op afstand, verticale taxi's die opstijgen en virtual reality - een wereldwijde kans die tegen 2030 de 1 biljoen dollar nadert.

De voortdurende uitdaging voor mobiele operators is echter om de aandeelhouderswaarde te laten groeien. Terwijl mobiele netwerken enorme waarde voor de economie opleverden, daalt de gemiddelde opbrengst per gebruiker (APRU) al jaren voor mobiele operators over de hele wereld. De voordelen van mobiele netwerken zijn onevenredig terechtgekomen bij de diensten van derden die bovenop netwerken zijn gebouwd, niet bij de netwerkeigenaren zelf.

Bekijk de keynote van John Strand over kostenterugwinning voor breedband op dinsdag 28 februari om 16.20 uur in KOTRA Hal 7, stand 7A62. Hij zal worden vergezeld door vooraanstaande beleidsmakers uit Zuid-Korea, waaronder minister van Wetenschap en ICT Lee Jong-ho, congreslid Cho Seung-re, vice-president van de Korea Telecommunications Operations Association Sang-Hak Lee, president van de Electronic Times Byung-jun Kang, hoofd van GSMA Noordoost-Azië Tae-Kyung Kim en internetbeleidsexpert Dae-Keun Cho.

Lees Strand Consult's previews van het Mobile World Congress (MWC) van voorgaande jaren.

2023 MWC Overzicht en hoogtepunten

De thema's van MWC 2023 zijn 5G Acceleration, Reality+, OpenNet, FinTech en Digital Everything. GSMA's CEO Mats Granryd zal de conferentie openen in de keynote "Vision of An Open Future" en zal waarschijnlijk de evolutie van de mobiele industrie en haar vele bijdragen aan de wereld bespreken.

De langverwachte keynote van Orange's CEO Christel Heydemann zal waarschijnlijk een samenvatting zijn van de toespraak die ze onlangs hield op Orange's Capital Market Day, waarin ze uiteenzette dat de toekomst voor Orange niet ligt in de lancering van nieuwe apps die de krantenkoppen halen, maar eerder in "operationele vereenvoudiging" en "infrastructuurregeneratie met een jonger" netwerk van de volgende generatie".

Mobiele operatoren zullen ook aangeven dat ze betere regelgeving nodig hebben om te kunnen investeren in netwerken. Natuurlijk willen ze het rendement voor aandeelhouders verbeteren. Maar dezelfde leiders die dit al jaren weten, hebben ook hun bedrijfsmodellen en de manier waarop ze hun organisaties leiden niet veranderd. Geen van hen kan zeggen dat ze het niet wisten en de regelgeving maakte hen hulpeloos. Het delen van infrastructuur bestaat al heel lang. De juiste regelgeving is belangrijk, maar goed leiderschap is belangrijker.

Bijvoorbeeld Vodafone. De vele CEO's hebben zichzelf verrijkt, maar niet noodzakelijkerwijs aandeelhouders. Inderdaad, het vernietigen van aandeelhouderswaarde op een schaal die zelden wordt gezien in de sector. Het management beweert nu dat de markt concurrerend is, subschaal- en infrastructuurinvesteringen moeten worden gedeeld door minder spelers, dus marktconsolidatie is het antwoord. Hoewel de gedachtegang correct is, is dit al vele jaren de situatie en om dit nu te gebruiken als excuus voor gebrek aan leiderschap en ondermaatse prestaties is onoprecht.

Vodafone Group Interim Group CEO & CFO Margherita Della Valle zal spreken; ze heeft tot nu toe de niet benijdenswaardige taak gehad om de ellendige cijfers te rapporteren die zijn geproduceerd door verschillende CEO's, meest recentelijk Nick Read, die net het bedrijf heeft verlaten na vele jaren bij Vodafone. Inclusief CFO en gepromoveerd tot Groeps-CEO na toezicht te hebben gehouden op de sombere prestaties van de Britse activiteiten. Hij krijgt misschien niet de schuld van alles wat er eerder is gebeurd, maar hij maakt al vele jaren deel uit van de groep en kreeg niet door wat er echt nodig is om Vodafone om te keren.

Het bedrijf presteert al geruime tijd beduidend slechter in zijn kernmarkten (Duitsland – Spanje-Italië-VK). Het VK is de oorspronkelijke kernmarkt waar het de gevestigde exploitant versloeg als een goed voorbeeld. Vodacom Africa is het best presterende bedrijf van de groep, hoewel het slechts gedeeltelijk eigendom is van Vodafone en afzonderlijk wordt vermeld. Dit is een antwoord op de vraag welke waarde de groepsstructuur eventueel toevoegt aan die prestatie of dat deze zo goed presteert vanwege het gebrek aan betrokkenheid. India is zeer waardevernietigend geweest, Turkije blijft worstelen, en de rest van de kleine activa dragen niet significant bij aan het algemene beeld en zouden wel eens de aandacht van het management kunnen gaan krijgen. Griekenland, Portugal etc. Nederland is een JV.

De volgende CEO van Vodafone zal waarschijnlijk een ander gepolijst bedrijfstype zijn. Dit zal de vooruitzichten waarschijnlijk niet verbeteren. Vodafone heeft een 'schoonmaker' nodig, zoals Harvey Keitel ' The Wolf' Wolfe in 'Pulp Fiction', geen Meryl Streep " Mama Mia " type, als het bestuur van Vodafone een Meryl Streep wil, moeten ze voor " The Iron Lady " gaan.

Er zullen veel mobiele operators praten over hun groene energiebeleid, wellicht ten onrechte. Hoewel geavanceerde mobiele technologieën van cruciaal belang zijn voor de zogenaamde groene transitie, moeten de beloofde voordelen, of het nu gaat om lagere kosten, lagere emissies of hogere winsten, nog blijken.

Lockheed Martin, Chairman, President & CEO, James Taiclet zal het podium delen met Raymond Dolan Chairman & CEO, Cohere Technologies om te praten over het gebruik van OpenRAN. Het is interessant dat de afgebeelde referentieklant geen mobiele netwerkoperator is, maar een vliegtuigbouwer. Deze discussie zal waarschijnlijk niet de rol van Chinese regeringsspelers in de O-Ran Alliance en het specificatieproces vermelden.

GSMA bevat ook sportsterren en beroemdheden om de keynotes op te fleuren. Vorig jaar sprak Joan Laporta, voorzitter van FC Barcelona, de groep toe. De club had een beruchte schuld van 1,57 miljard dollar en had net Lionel Messi vrijgelaten omdat hij zijn contract niet kon betalen. De stersprekers van dit jaar zijn vader-dochter coureursduo Carlos en Laia Sainz.

Het ministeriële programma

Veel van de belangrijke communicatie op MWC is helemaal niet openbaar, maar eerder in het GMSA-ministeriële programma met gesloten deuren, wat ironisch lijkt voor een evenement dat zichzelf afrekent op de 'open toekomst'. Men kan geen kaartjes kopen voor het ministeriële programma en slechts een select aantal wordt uitgenodigd om de voorwaarden voor de regulering van de industrie te bespreken. Hoewel vertrouwelijkheid onder bepaalde omstandigheden belangrijk is, zijn er grenzen. Hoe transparanter de regulering van de mobiele industrie wordt, hoe beter het is voor aandeelhouders, mobiele operators, klanten en kiezers. Eigenlijk zou GSMA het ministeriële programma live moeten streamen.

Thierry Breton, commissaris voor de interne markt van de Europese Unie, zal waarschijnlijk spreken over de lancering van de raadpleging van de Europese Commissie over de toekomst van de connectiviteit en infrastructuur en "de noodzaak voor alle spelers die profiteren van de digitale transformatie om eerlijk bij te dragen aan de investeringen in connectiviteitsinfrastructuur."

Een spreker van het GSMA-ministerieel programma is ook de officiële "Tech Ambassador" van Denemarken in Silicon Valley, Anne Marie Engtoft Larsen. Het is haar taak om met Big Tech om te gaan en hun bedrijfscampussen als landen waardig te maken. De regulering van het Amerikaanse technologiebeleid wordt echter niet gemaakt in Californië, maar in Washington DC. 

EU-vicepresident Margrethe Vestager is de afgelopen acht jaar als commissaris niet één keer in Silicon Valley geweest. Vestager is echter vaak in Washington DC. Haar woordvoerder Christina Holm-Eiberg zegt : " De politieke dialoog vindt doorgaans plaats op basis van waar het politieke machtscentrum ligt, en dat is in Washington".

Het Leadership for Future Connectivity- panel bestaat uit 10 sprekers, waaronder vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Amerikaanse Federal Communications Commission, Spanje, Benin en India. De enige mobiele operator is Vodafone, vertegenwoordigd door Joakim Reiter, Chief External and Corporate Affairs Officer. Deze man heeft Europa doorkruist om beleidsmakers ervan te overtuigen dat er geen verhoogd risico is bij het gebruik van netwerkapparatuur van Chinese spelers als Huawei. Onder meer Strand Consult is het daar niet mee eens.

DEI, CSR en de rest van de acroniemen zijn ook groot op MWC. Dit zijn interessante en belangrijke ontwikkelingen, maar GMSA zou moeten laten zien of en hoe het beleid wordt gerealiseerd in plaatsen als China, Rusland, Iran, enzovoort.

Een opwindend panel is waarschijnlijk Network Investment: Delivering the Digital Revolution met Deutsche Telekom, Meta, Netflix en de Zuid-Koreaanse minister van Wetenschap en ICT. Deze partijen zijn verwikkeld in grote rechtszaken en wetgeving over kostenverhaal. Strand Consult heeft gedetailleerde kostendekkingsbeleid in Zuid-Korea en de verschillende rechtszaken aangespannen door Meta en Netflix.

Een ander interessant panel is Cybersecurity in een evoluerend digitaal ecosysteem met Orange, MTN, Nokia, Mastercard, Google en ministers uit Bahrein en Ecuador. Dit zal zich waarschijnlijk richten op datalekken en de financiële gevolgen van cyberaanvallen.

Er zullen veel spannende presentaties zijn. Kritische luisteraars krijgen waarschijnlijk belangrijke informatie om wijzer en succesvoller te zijn.

China en Huawei geven middelvinger naar Joe Biden

Huawei is een belangrijke sponsor van MWC en zijn aanwezigheid is alomtegenwoordig: ze hebben de grootste beursstand, borden, audiovisuele communicatie, enzovoort. Dit is waarschijnlijk bedoeld als een grote middelvinger naar Joe Biden en om aan te tonen (hoe reëel of vermeend ook) dat het Amerikaanse beleid geen enkele invloed heeft op de wereldwijde activiteiten van Huawei.

De Chinese regering vaardigt opeenvolgende plannen uit over zelfvoorziening, maar klaagt vervolgens over het slachtoffer te zijn van een handelsoorlog. Het schept ook graag op over zijn technologische vooruitgang en geavanceerde elektronica. De beweringen van suprematie hielden echter geen stand met het recente 'ballonfiasco', dat China uitlegde door te zeggen dat ze "de controle verloren" over hun objecten die over Canada, de VS en Costa Rica, Colombia, Venezuela enz. vlogen; of de Chinezen zijn slechte navigators.

Op MWC zal Xin Dong, President & CEO van China Mobile waarschijnlijk praten over 5G-netwerken, de groei van clouddiensten en hoe VR- en AR-applicaties de manier veranderen waarop mensen met de wereld omgaan. Hij zal waarschijnlijk niet bespreken hoe China Mobile samenwerkt met de Chinese overheid om de bewakingsmaatschappij in China te realiseren.

Zoals IBM zichzelf transformeerde als een computerhardwarebedrijf in een serviceprovider, zal Huawei zeggen dat het overgaat als leverancier van netwerkapparatuur in een IT-software- en servicebedrijf dat alles kan leveren, van mobiele netwerken tot slimme steden tot slimme apparaten en clouds. Inderdaad, Huawei en zo'n 140 Chinese bedrijven zullen MWC gebruiken om hun imago te verbeteren. Strand Consult heeft Huawei's corporate communicatiestrategie onderzocht in dit rapport: "Fact Check: 10 Myths That Drive Huawei's Media Narrative".

Image make-over of niet, de Chinese gegevenspraktijken zijn niet veranderd: alle gegevens die zijn verzameld op elk in China gemaakt apparaat of dienst, waar ook ter wereld, kunnen op elk moment door en voor de Chinese overheid worden verkregen. Mocht iemand een digitale dictatuur willen bouwen en leiden, dan is Huawei de beste vriend die je kunt krijgen en kan hij in al je behoeften voorzien. De referentieklant is secretaris-generaal Xi, die de grootste surveillanceorganisatie ter wereld leidt. Hoewel het in China prestigieus is om voor Huawei te werken, is de bloei in veel andere landen van de roos. Inderdaad hebben velen hun baan in het bedrijf carrièrebeperkend gevonden.

Voor een inzichtelijke spreker zou GSMA een belangrijke professional in overheidszaken moeten overwegen die nu in Barcelona woont en werkt voor International Crisis Group, een transnationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie gericht op het voorkomen en oplossen van dodelijke conflicten: Michael Kovrig. Deze voormalige Canadese diplomaat werd zonder aanklacht gearresteerd en 1.019 dagen gevangen gezet in China na de arrestatie van Huawei CFO Meng Wanzhou voor het verkopen van gevoelige apparatuur aan een vijandige regering via zijn dochteronderneming.

De focus van Strand Consult

De focus van Strand Consult is en blijft altijd gericht op de impact van het beleid voor de aandeelhouders van mobiele operators en aanverwante zaken, het verbeteren van de businesscase voor netwerken met een optimaal spectrum-, infrastructuur- en technologiebeleid. Strand Consult heeft een wereldwijd team van experts op verschillende gebieden in dienst om mobiele telecomoperators te helpen navigeren in een complexe, veranderende wereld. In haar 26-jarige streven naar en publiceren van waardevolle kennis heeft Strand Consult op enkele tenen getrapt. De taak van Strand Consult is echter niet om mensen blij te maken, maar om de feiten te verzamelen en de waarheid te vertellen. Strand Consult komt naar Barcelona op zoek naar antwoorden op de vele vragen.

Terugwinning van breedbandkosten

Een van de expertisegebieden van Strand Consult is het terugverdienen van breedbandkosten, het proces om de kosten van het bouwen en beheren van een breedbandnetwerk terug te verdienen met een nauwkeurige beoordeling en toewijzing van het gebruik ervan. Met de beweerde hiaten in connectiviteit maken beleidsmakers zich terecht zorgen over de toekomst en hoe ze de kosten van het bouwen en beheren van netwerken kunnen terugverdienen. De rapporten van Strand Consult bieden waardevolle informatie over de kosten voor het bouwen en beheren van netwerken, de voorgestelde bedrijfsmodellen om kosten terug te verdienen en het beleid dat nodig is om de verwachtingen voor breedband te realiseren.

Een effectief breedbandbeleid zorgt ervoor dat alle mensen toegang hebben tot internet en dat netwerken zich ontwikkelen om een breed scala aan diensten te bedienen. De meeste mensen in de ontwikkelde wereld hebben toegang tot een basisset internetdiensten, maar het beleid kan worden verbeterd. De Covid-pandemie verhoogde de urgentie van universele breedband, aangezien mensen moesten leren, werken en gezondheidszorg van thuis uit moesten ontvangen. Meer nog, het internet is een steeds grotere drijvende kracht achter de economie en productiviteit en wordt het belangrijkste medium voor de levering van overheidsdiensten. Het online verzekeren van essentiële sociale uitkeringsdiensten kan worden gefrustreerd door de wildgroei aan videostreaming-entertainment, waarvan de prijsstelling en het beleid de facto voorrang hebben. Thierry Breton Commissaris voor de Interne Markt, Europese Commissie zal waarschijnlijk over dit onderwerp spreken op MWC.

Strand Consult introduceerde de discussie over hoe Metaverse het mobiele netwerkverkeer en kostendekking zal beïnvloeden in zijn onderzoeksnota.

John Strand spreekt op dinsdag 28 februari om 16.20 uur in KOTRA Hal 7, stand 7A62 over breedbandkostendekking met vooraanstaande beleidsmakers uit Zuid-Korea.

Net Neutraliteit

In tegenstelling tot CTIA in de VS is GMSA er niet in geslaagd om de aangetoonde nadelen van regels voor hardnetneutraliteit in Europa aan te pakken. Alleen Ofcom in het Verenigd Koninkrijk heeft het aangedurfd om naar het empirische bewijs te kijken. Na 7 jaar van het beleid in de boeken, concludeert Ofcom dat grote leveranciers van inhoudsapplicaties onevenredig profiteren. Ze beweren dat het beter kan voor de consument en dat er meer stimulansen kunnen zijn voor mobiele operators om te investeren. Strand Consult bespreekt het Britse beleid en voorstellen om het beleid te moderniseren in zijn rapport “ Netneutraliteitsregulering faalt Britse consumenten, innovators en investeerders”. Het stelt vast dat geen enkele toonaangevende 5G-natie regelgeving heeft voor hardnetneutraliteit. 5G-leiders hebben inderdaad zachte of geen regels voor netneutraliteit. Het rapport bevat casestudy's van Zuid-Korea, Japan, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Fusies

Strand Consult heeft gedurende vele jaren wereldwijd 4-3 mobiele fusies geanalyseerd. Het onderzoeksproject " Waarom vier tot drie mobiele fusies mislukken " biedt nieuw onderzoek en krachtige feiten over de consolidatie van de mobiele industrie in de VS, de EU en de rest van de wereld. Het doel van Strand Consult is om het niveau van fusiebeoordeling in kwantitatieve analyse te verhogen, de geloofwaardigheid en transparantie van antitrustbeslissingen te verbeteren en agentschappen te beschermen tegen regelgevende vangst. Bedrijven moeten slimmer zijn in hun consolidatiestrategieën; antitrustautoriteiten moeten hun instrumenten en meettechnieken verbeteren; en beleidsmakers moeten de beoordelingsstandaard moderniseren. Het lijkt erop dat Margrethe Vestager haar mening over eerdere uitspraken tegen binnenlandse fusies kan wijzigen.

OpenRAN

OpenRAN zal waarschijnlijk opnieuw worden benadrukt op MWC; dit keer in een debatvorm. Er is echter geen reden tot debat; de feiten spreken voor zich. Zo'n 243 mobiele operators in 95 landen hebben al 5G-netwerken gelanceerd met behulp van de standaarden van 3GPP 5G RAN. Dat wil zeggen dat er weinig tot geen commerciële succesverhalen van OpenRAN zijn onder de mobiele operators van de wereld. Strand Consult heeft een reeks rapporten en onderzoeksnotities over OpenRAN gepubliceerd die waardevolle vragen en hulpmiddelen bieden voor beleidsmakers en operators om effectieve technologie van hypes te onderscheiden.

GSMA zal een discussie bevatten over veiligheid in open netwerken. Hoe belangrijk dit onderwerp ook is, het is niet duidelijk of die sessie aandacht zal besteden aan de vele rapporten die overheden en academici over dit onderwerp hebben gepubliceerd. Het is nuttig om beveiligingsbenaderingen te vergelijken en te contrasteren. De gereedschapskist voor 5G-beveiliging van de EU moet worden vermeld.

Vragen die gesteld zouden moeten worden

Hoewel GSMA een opwindende agenda voor MWC heeft voorgesteld, zijn er nog enkele kwesties en onderwerpen die niet aan bod komen. Strand Consult bundelt de volgende onderwerpen en bijbehorende vragen.

Wat ging er mis met de technologieën die eerder op MWC waren maar nooit tot bloei kwamen: RCS, OneAPI, UMA, DVB-H, EMS, videobellen via 3G enz.?

Slechts 4 van de 26 bestuursleden van GMSA zijn vrouw. Daarvan zijn er slechts twee CEO. GSMA organiseert al jaren een Women in Mobile-programma. Hoe komt het dat werken (of niet) om vrouwen in leidinggevende posities in de hele industrie te krijgen?

De mobiele telecomindustrie creëert enorme waarde voor klanten en derde partijen, maar netwerkeigenaren hebben het niet zo goed vergaan. Waarom zouden we verwachten dat mobiele operators blijven investeren als de ARPU afneemt, regelgevers weigeren consolidatie toe te staan die de kosten kan verlagen, en de overheid afschrikkende maatregelen oplegt voor investeringen?

Mobile World Congress is big business voor de deelnemers, Barcelona en GSMA, die veel conferenties organiseren via de non-profitorganisatie GSMA Ltd., die vóór de pandemie een jaarlijkse omzet had van 228 miljoen dollar . Met deze inkomsten dekt GSMA het grootste deel van de kosten van brancheorganisatie GSMA . Omdat het MWC zoveel inkomsten genereert van sponsors en exposanten, is GSMA in wezen financieel onafhankelijk van de daadwerkelijke leden van de mobiele operator, die ogenschijnlijk het bestuur van de vereniging verzorgen.

Er zullen veel interessante discussies zijn over 5G, OpenRAN, AI, beveiliging en transparantie. Als het niet om de opwindende MWC-evenementen gaat, stelt Barcelona nooit teleur met eten.

Strand Consult verzorgt zowel voor- als nabespreking van het Mobile World Congress. Lees reviews van de afgelopen 20 jaar.

Ontmoet Strand Consult op het Mobile World Congress

Als u Strand Consult wilt ontmoeten tijdens het MWC, stuur dan een e-mail met uw contactgegevens en de details/het doel van de bijeenkomst, en we nemen contact met u op.

Door: John Strand

SLTN Vierkant Comstor BW 11 tm 17 dec 2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!