Martijn Kregting - 28 februari 2024

Gelijkwaardig partnerschap tussen business en IT is een must

Als data het (inmiddels niet meer zo) nieuwe goud is, dan is generative AI de mijnbouwonderneming die een enorme nieuwe goudader ontdekt heeft. En waar goud misschien in waarde afneemt naarmate er meer van wordt gevonden, neemt de waarde van data slechts toe naarmate er meer inzichten uit gehaald kan worden. Dutch IT Leaders neemt u op 23 april mee op rondreis in de diverse goudmijnen. Tijdens het Future of Business Technology-event in Rijswijk praten CIO’s en andere gastsprekers het publiek bij over de plannen en ambities van hun organisaties. Op het gebied van (gen) AI natuurlijk, maar ook op de vele andere IT-gebieden die voor een organisatie net zo belangrijk blijven om vooruit te komen.

De rol van CIO’s, CTO’s en andere IT-beslissers is in de afgelopen jaren sterk veranderd, zo werd het afgelopen jaar duidelijk tijdens de interviews die we met hen publiceerden en ons jaarlijkse Future of Business Technology event dat 23 april 2024 plaatsvindt.. De uitdagingen en ambities van elke organisatie lopen dan wel uiteen, de belangrijkste overeenkomst is dat IT niet langer slechts faciliteert, maar dat IT en business steeds meer gelijkwaardige partners worden. 

Gelijkwaardige partners

Dat komt ook naar voren in de interviews die we binnenkort publiceren met Iwan Holleman (directeur Information & Library Services, Radboud Universiteit) en Michiel Valk (CIO van Essent en genomineerd als CIO of the year in 2023). Zo stelt Holleman bijvoorbeeld: “Ik wil het woord klant niet meer horen. We zijn geen Calimiro. Ik wil onderzoek en onderwijs recht in de ogen kijken en als gelijkwaardige partners samen keuzes maken.”

Valk schetst de groeiende gelijkwaardigheid als volgt: “Toen ik bij KPN en Randstad werkte, ging het vooral om goed luisteren naar wat de business wilde en dat vertalen naar IT-ondersteuning voor administratieve processen. Nu is IT veel meer bepalend voor een organisatie: in de propositie naar klanten is digitaal primair.” En dat betekent niet alleen dat de CIO af en toe op mag komen draven bij bestuursvergaderingen, maar dat hij of zij een structurele lijn naar het bestuur heeft. Of zoals Claudia de Andrade de Wit van Havenbedrijf Rotterdam en Daniel Gebler van Picnic, gewoon in het bestuur zit.

Innovatieve medaille

Ook die veranderende rol zal aan bod komen tijdens het Future of Business Technology-event, net als de vele en diverse uitdagingen die CIO’s op hun bordje krijgen. Zoals het realiseren van de ambities in de (digitale) strategie van hun organisatie. En ja, daarin groeit natuurlijk ook de rol van data en AI als twee zijden van een innovatieve medaille.

Zo vertellen Lennert L’Amie (Director IT & Data, Royal Schiphol Group) en Pien Alberts (Content Lead Product Innovation, Royal Schiphol Group), hoe zij Data & AI inzetten in de digitale transformatie naar een autonome luchthaven. En Hessel Dikkers, CIO van de NS, schetst hoe voor de dagelijkse loop van treinen logistieke sturing onmisbaar is. Data en AI worden daarbij steeds meer een onmisbaar element.

AI demystificeren

Maar, zo stelt Jet de Ranitz (voorzitter RvB SURF), denk ook goed na waarvoor je (gen) AI inzet. Want zoals vaker bij trends worden de kansen wellicht overtrokken en de risico’s onderschat. In haar presentatie wil Jet de Ranitz AI demystificeren om te doorgronden welke strategie richting AI het beste is. “Want hoe houden we oog op publieke waarden als privacy en security in tijden van AI? Of zorgen dat we niet in ons enthousiasme massaal onze autonomie opgeven door richting een nieuwe AI vendor lock-in te rennen?”

Arjen de Graaf, CIO van De Nederlandsche Bank (DNB), maakt tot slot duidelijk dat CIO’s en andere IT-beslissers niet alleen bezig zijn met de nieuwste technologieën, maar net zozeer met andere IT-zaken. In zijn reis door de digitale transformatie van DNB bleek dat adaptief zijn en blijven geen sinecure is, maar denkkracht en zweet kost, soms gedoe geeft, maar ook veel energie oplevert. “Hoe standaardisatie, data en technische vernieuwing centraal staat en dat we dit altijd in verbinding met de business doen. Want technologie is geen doel op zich, maar een middel om onze kerntaken beter uit te kunnen voeren. Nu en in de toekomst.”

Best mogelijke uitkomsten

Concluderend: aandacht voor nieuwe technologie zoals gen AI is niet zaligmakend. De CIO moet een goede balans vinden met het ‘gewoon’ draaiende houden van de organisatie, het ‘gewoon’ vernieuwen via digitalisering, en de meer revolutionair stappen die gezet kunnen worden om deze processen te verbeteren en te versnellen. En daarbij geldt niet langer ‘u vraagt, wij draaien’, maar is voor zowel de IT als de business een gelijkwaardig partnerschap een must om tot de best mogelijke uitkomsten voor de hele organisatie te komen.

Reserveer 23 april alvast in uw agenda en schrijf u via deze link direct in!

Martijn Kregting
Hoofdredacteur Dutch IT Leaders

m.kregting@dutchitleaders.nl

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!