Redactie - 16 juli 2015

Veeam blijft hard aan de weg timmeren in storageland

Veeam levert availability-software voor virtuele omgevingen voor zowel het MKB als de enterprise-omgeving. Onlangs was Ratmir Timashev (foto), CEO van Veeam, voor een korte tussenstop in Nederland. Hij was gaarne bereid tot een beknopte toelichting op de nieuwste features van de in aantocht zijnde versie 9 van de Veeam Availability Suite, die de reseller onder meer de mogelijkheid biedt zich te ontwikkelen tot een heuse zogeheten ‘DRaaS-provider’.

Veeam-CEO Ratmir Timashev heeft zowel de Russische als de Cypriotische nationaliteit en woont tegenwoordig in de VS. Timashev is opgeleid in de wetenschap. Hij behaalde in 1990 zijn Physics-master aan de Moscow Institute of Physics and Technology, door sommigen ook wel de Russische MIT genoemd. Het waren dynamische tijden. De Berlijnse muur was net gevallen en Timashev toog in 1992 naar de VS waar hij verder studeerde aan de Ohio State University, hetgeen in 1996 uitmondde in een tweede master, dit keer in Chemical Physics. De wetenschap lonkte, maar Timashev voelde zich veel meer een entrepreneur. Na in 1997 te zijn gestart met Aelita Software, dat managementsoftware leverde voor het Windows NT-platform en zeven jaar later voor 115 miljoen dollar kon worden verkocht aan concurrent Quest Software, richtte hij samen met zijn zakenpartner Andrei Baronov in 2006 Veeam op.

Met Veeam, dat zijn hoofdkwartier in Zwitserland heeft en ondertussen wereldwijd zo’n 1700 medewerkers telt, werd de blik gericht op de ontluikende virtualisatiemarkt rond VMware. Daarbij kwam de focus te liggen op snelle en veilige backup- en replicatiesoftware: Veeam Backup & Replication, dat nu – acht jaar later – is geëvolueerd tot de Veeam Availability Suite. Versie 8 werd gelanceerd in november 2014 en versie 9 zal naar verwachting ergens in de herfst van dit jaar het licht zien.

DRaaS!

“Veeam Availability Suite v9 biedt onze resellers in de Benelux de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot serviceproviders”, zegt Timashev, “terwijl bestaande serviceproviders hun omzet met de nieuwe versie kunnen vergroten doordat ze naast Backup-as-a-Service straks ook Disaster-Recovery-as-a-Service (DRaaS) kunnen aanbieden.” Versie 9 herbergt veel nieuwe features belooft Timashev. Twee daarvan werden onlangs reeds naar buiten gebracht. De eerste betreft integratie met EMC-storagesnapshots en de tweede behelst een uitbreiding op Veeam Cloud Connect: na Cloud Connect Backup in versie 8 komt er nu ook Cloud Connect Replication in versie 9, wat DRaaS mogelijk maakt. Een bèta daarvan is reeds beschikbaar, begrijpen we, zodat een ieder die dat wil daarmee nu reeds ervaring kan opdoen. Met Cloud Connect (volledig multi-tenant) kunnen serviceproviders en geïnteresseerde resellers vanuit hun eigen cloud op een veilige manier en voor zoveel klanten als ze zelf willen, nu zowel het backup- als het replicatiebeheer verzorgen als managed cloudservice. Mocht een eigen cloudinfrastructuur ontbreken dan kunnen Veeam-partners eventueel gebruikmaken van de vCloud Air-infrastructuur van VMware of van het Microsoft Azure-platform, aldus Timashev. Daarbij is er voor partners alle vrijheid eigen additionele services te ontwikkelen rond het cloudplatform dat Veeam hen hiermee biedt.

Toekomstplannen

Gevraagd naar Veeams toekomstplannen, houdt Timashev zich nog enigszins op de vlakte. “Datamanagement bestrijkt een omvangrijke markt met diverse sectoren”, zegt hij. “We doen op alle vlakken mee, maar er is nog volop ruimte voor groei op gebied van bijvoorbeeld data-analyse en archivering. We kijken altijd heel goed naar welke technologie we zelf kunnen of moeten ontwikkelen in de eerstvolgende jaren en wat we beter kunnen kopen. Als iets onze kernfunctionaliteit voldoende raakt, doen we het liever zelf, omdat integratie met technologie van anderen dan meer inspanning kost. Dus over het algemeen breiden we ons platform liever organisch uit”, besluit hij. Ons nog even in spanning latend op welk vlak Veeams volgende organische uitbreiding precies zal gaan plaatsvinden.

Door: Dick Schievels

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!