Redactie - 08 juli 2019

Arrow ECS: Koudwatervrees rond cloud is nu echt weg

Arrow ECS: Koudwatervrees rond cloud is nu echt weg image

Arrow ECS, wereldwijde leverancier van technologie-oplossingen, zet steeds sterker in op cloud. Het cloudteam wordt uitgebreid en er komen nieuwe vendoren in het portfolio. Dat sluit ook goed aan bij de IoT-activiteiten van het bedrijf, legt Bart van Rheenen, managing director in de Benelux, uit.

We praten al jarenlang over cloud, maar veel geld werd er volgens Bart van Rheenen tot voor kort nog niet echt mee verdiend. Nu ziet hij het aandeel van cloud binnen de omzet van Arrow ECS snel groeien. “Zowel in Nederland als in België is dat het afgelopen jaar verdubbeld. We praten nu echt over serieuze bedragen.”

De reden? De markt verandert. “De acceptatie bij gebruikers groeit snel, de koudwatervrees is weg. Grootzakelijke gebruikers, en ook de publieke sector, zien de voordelen die cloud heeft bij hun ambities om te digitaliseren of om kosten te besparen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het gebruik van cloudoplossingen blijft groeien. Daarin hebben partijen als Microsoft en ook VMware een grote rol gespeeld. Zij hebben laten zien dat IT als nutsartikel gebruikt kan worden. De grootste aarzeling had met beveiliging van gegevens te maken. Maar dat verdwijnt. Natuurlijk moet je kritisch kijken naar welke data op locatie moet blijven, maar tegelijkertijd zijn er altijd genoeg applicaties die moeiteloos in de cloud kunnen draaien. Je ziet overal hybride multicloudmodellen ontstaan. En dat heeft, als je het mij vraagt, ook absoluut de toekomst.”

Arrow ECS past daar zijn organisatie op aan. “We zitten nu midden in het proces van het aannemen van nieuwe mensen voor ons cloudteam. In combinatie met ons cloudplatform ArrowSphere, zorgt dat ervoor dat we snel door kunnen groeien. Je ziet dat de verschillende regio’s van ons bedrijf het in een verschillende snelheid oppakken, maar in de Benelux gaat het heel goed. Zeker ook in België.” De samenstelling van vendoren in dat land, die iets verschilt met die in Nederland, is volgens Van Rheenen geschikt voor goede cloudresultaten. Hij vertelt dat het Belgische portfolio binnenkort wordt verreikt met Amazon Web Services (AWS), en het is de bedoeling dat dit later in Nederland ook gaat gebeuren.

Internet of Things
Cloud hangt volgens Van Rheenen samen met trends als Internet of Things (IoT) en data analytics. “Microsoft en IBM kunnen voor hun IoT-oplossingen absoluut niet zonder cloud. Dáár worden sensor-gegevens gekoppeld aan andere informatie die in de cloud beschikbaar is en omgezet naar waardevolle informatie voor bedrijven.”


Door het IoT Lab in Wenen en de samenwerking met Arrow Global Components, dat componenten en sensoren distribueert, heeft Arrow een sterk IoT-verhaal te vertellen. “We hebben er al een aantal jaar ervaring mee en kunnen IoT als enige van A tot Z aanbieden; vanaf de sensor tot en met een gebruiksklare oplossing. Want dat is wat klanten willen. Het gaat in de meeste gevallen niet langer om losse producten, maar om totaaloplossingen, waarbij de technologieën van verschillende vendoren aan elkaar wordt gekoppeld. Dat zie je ook bij IoT heel duidelijk.”

Partners
Voor de partners van Arrow is cloud en IoT natuurlijk niet nieuw, maar Van Rheenen ziet wel verandering. “Naast de grotere partijen, die zelf projecten definiëren en grootschalige totaaloplossingen leveren, zie je nu ook de kleinere partners stappen maken. En ook bedrijven die zich in het verleden niet per se met IT-dienstverlening bezighielden, bewegen nu die kant op. Het speelveld is aan het veranderen.”

“Cloud maakt nu echt deel uit van de dagelijkse activiteiten van het overgrote deel van onze partners”, vervolgt hij. “Maar het zorgt wel voor uitdagingen. Voor een overstap naar cloud moeten onze partners hun bedrijfsmodel veranderen. Het zorgt voor schaalvergroting. Bovendien verandert het consumptiemodel, doordat hun klanten oplossingen als dienst gaan afnemen. Daardoor zijn er nieuwe investeringen nodig. Het vraagt om een andere organisatiestructuur en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden bij het personeel aan zowel de technische als de commerciële kant. Hoe bouw je een team dat klanten gaat helpen om verder te komen? Teams en divisies moeten gaan samenwerken. Interne muren moeten weg en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een andere uitdaging is het koppelen van bedrijfsspecifieke diensten aan het cloudportfolio. Want uiteindelijk moet je wel waarde toe kunnen voegen.”

Trainingen
Daar past Arrow zijn activiteiten ook weer op aan. “We hanteren steeds meer een benadering die is gebaseerd op oplossingen en behoeftes op het gebied van cloud, data-analyse, digitale werkomgevingen en cyber security: onderdelen van de digitale transformatie die allemaal met elkaar verbonden zijn. En uiteindelijk leveren ook wij steeds meer toegevoegde waarde. Naast ArrowSphere, het ecosysteem met alle grote fabrikanten - zijn trainingen, certificeringen, advies en onze wereldwijde ondersteunings- en uitwisselingsprogramma’s daar belangrijke voorbeelden van. De vraag naar trainingen neemt de laatste tijd sterk toe, onder andere op het gebied van security. Maar daarnaast hebben we ook nog marketingdiensten, licentie-advies en financieringsdiensten. Ook die worden door de cloud steeds belangrijker voor onze partners.”

Of het nu om cloud, data analytics of IoT gaat, Van Rheenen ziet dat de houding anders is. “Mensen beginnen zich beter te realiseren wat de concrete mogelijkheden zijn. Ik merk dat aan de belletjes die we krijgen en aan de vragen vanuit de zaal na een presentatie. Alles standaardiseert, wordt beschikbaar en komt dichterbij. Daardoor denken mensen er op een andere manier over na.”

Arrow kiest voor een combinatie van standaardisatie en specialisatie. “Standaardisatie zorgt ervoor dat het makkelijker te adopteren is. Specialisatie is nodig om initiatieven die vanuit de markt ontstaan concreet te maken en in te vullen. We hebben de afgelopen tijd bewezen dat we dat kunnen.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023
Pax8 BN/BW 29-05 tm 18-06-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!