Witold Kepinski - 20 december 2019

Onderzoek Tecknoworks naar onafhankelijke softwarebouwers

Onderzoek Tecknoworks naar onafhankelijke softwarebouwers image

Tecknoworks doet grootschalig onderzoek onder ISV's. Centrale vraag is waar deze onafhankelijke softwarebouwers staan in hun 'journey' naar de cloud. Hebben ze al 'lift & shift' gedaan, zijn ze volledig overgestapt of zaten ze altijd al in de cloud als echt ‘cloud-born’ bedrijf? Voorlopige conclusie: een substantieel deel is begonnen, maar nog lang niet klaar.

Tecknoworks is specialist in applicatiemodernisatie en -innovatie. De ontwikkelaar en dienstverlener heeft niet alleen verstand van de technische kant van innovatie, maar ook van de zakelijke. Tecknoworks ontwikkelde een geheel eigen methodiek om business innovaties (beter) te laten aansluiten bij technische innovatiesz meldt Maurik van den Heuvel (foto links), managing director van Tecknoworks Nederland.

Volgens Rein Hoogland (foto rechts) sinds deze zomer de nieuwe marketing- en salesdirecteur van Tecknoworks Nederland, is dat een unieke propositie, waar onder andere ISV's (independent software vendors) van profiteren. De dienstverlener, die onder meer aan applicatie-ontwikkeling doet in co-creatie met ISV's, adviseert marktpartijen over productmodernisering en cloudmigraties, en ontwikkelt zelf vooral applicaties voor eindgebruikers in de verticals finance, healthcare en pharma.

Sneller cloud enabled

Het onderzoek moet inzichtelijk maken hoe een ISV sneller cloud enabled kan worden, zodat ISV's de juiste customer experience kunnen bieden aan klanten en alle voordelen van de cloud optimaal benutten. “Denk aan de verschillende services die op een cloud staan zoals AI services, IOT services etc.”, legt Van den Heuvel uit. “Een software vendor die zijn producten in de cloud aanbiedt, kan deze diensten vrij eenvoudig opnemen in haar applicaties en daarmee een veelvoud aan voordelen creëren zoals schaal, flexibiliteit, lagere kosten (ook minder development kosten) en kortere time-to-revenu. Je bent met cloud echt aan het optimaliseren en moderniseren.”

Volgens Van den Heuvel is er de afgelopen jaren 'een ongelooflijke boost' geweest om ISV's naar de cloud te krijgen. “Vooral naar de Azure Cloud van Microsoft. De cloud biedt volop mogelijkheden op het gebied van IaaS, SaaS en PaaS, en moderne technieken als artificial intelligence en machine learning worden voornamelijk via cloudplatforms aangeboden. Toch is een cloudgang niet altijd makkelijk. ISV's hebben al gauw tienduizenden gebruikers tegen wie je niet zomaar zegt: hier is je nieuwe (Azure) app. We willen daarom weten: welke problemen komen ISV's tegen in hun cloudgang en wat is de stand van zaken nu? Waar zitten ze in hun journey om (uiteindelijk) volledig naar cloud native te gaan?”

Drie voorwaarden

Tecknoworks onderscheidt drie voorwaarden voor een succesvolle cloudgang. Een ISV moet zich als organisatie aanpassen om de slag naar de cloud te maken, en dat betekent vooral de juiste kennis aan boord hebben. “Je kan veel uit een boekje halen, maar je ontkomt niet aan de nodige ervaring, bijvoorbeeld met een IoT-hubdienst of een AI-service van Microsoft”, bedoelt Hoogland.

Daarnaast is voldoende capaciteit nodig. Van den Heuvel: “Een ISV is niet altijd in de gelegenheid om voldoende ontwikkelaars vrij te maken voor de cloudgang van een bestaande applicatie, bijvoorbeeld omdat deze medewerkers bezig zijn om een enorme back log weg te werken. Wij kunnen daarbij helpen – we doen dingen graag in co-creatie – maar we kunnen ook assisteren door kennis over te dragen.” Ten derde: wees bestand tegen de druk van de markt en zorg dat je snel schakelt. “Nieuwe alternatieven zijn meestal cloud-born en voor je het weet heb je er een concurrent bij. Het aantal SaaS-leveranciers zal snel groeien de komende jaren.”

Specialist in Azure

Tecknoworks helpt vooral ISV's te 'landen' in de Azure Cloud van Microsoft, die cruciaal is in de propositie van Tecknoworks. Microsoft is de 'technology partner of choice', zoals Van den Heuvel het noemt. “Met Azure heb je meer automation en meer power, denk bijvoorbeeld aan AI services in de cloud of een open source SQL database. Een ISV kan zijn diensten en software oplossingen echt verrijken in Azure. Wij faciliteren dat en helpen mee, ook in samenwerking met Microsoft. Tecknoworks heeft een sterke band met Microsoft en kan de Amerikaanse softwaregigant relatief makkelijk in beweging krijgen.”

De belangrijkste vraagstelling van het onderzoek luidt: ben je al met cloud bezig en waar sta je nu? Heeft een ISV al 'lift & shift' gedaan, is hij volledig cloud native gegaan of zijn bijvoorbeeld alleen bepaalde aanpassingen aangebracht? Van den Heuvel: “Wij positioneren een ISV in het proces van lift & shift tot volledig cloud native. Vervolgens willen we weten wat zijn bevindingen zijn en welke problemen hij tegenkomt. Wat waren zijn uitdagingen? Wat was en is zijn kennisniveau en noemt hij zichzelf inmiddels een expert?”

Voorlopige conclusie

Het onderzoek geeft een goed inzicht, maar wel een enorme mix van resultaten en dat had Van den Heuvel ook wel verwacht. “Het ISV-landschap is zeer gevarieerd en de initiële antwoorden op onze vragen daardoor ook. Maar de voorlopige resultaten bevestigen onze eigen observaties en ook de feedback die we krijgen van bijvoorbeeld Microsoft. Wat we vooral terugkrijgen: een ISV is met een cloudgang begonnen, maar nog lang niet waar hij wil zijn. Meer dan 80% zit nog in de beginfase wat vaak begint met re-host van hun bestaande applicatie binnen een cloud omgeving, maar nog ver weg van volledig cloud native.”

Tecknoworks heeft een doelgroep van zo'n vijfhonderd ISV's voor ogen, die actief worden uitgenodigd om mee te doen ('by invite only'). Dat zijn niet alleen partijen die al met Microsoft werken; ook ISV's op een multi-cloud of bijvoorbeeld AWS zitten in het panel. De resultaten worden in december van dit jaar verwacht.

Auteur: Witold Kepinski

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!