Redactie - 10 maart 2020

NexyZ begeleidt bij fusies en overnames

NexyZ begeleidt bij fusies en overnames image

Wie bedrijfsadviezen nodig heeft binnen de IT-sector kan aankloppen bij NexyZ; niet alleen voor bedrijfsovernames, maar ook voor bijvoorbeeld juridisch advies en strategische vraagstukken. “Het grote voordeel is dat wij gedurende ons werkzame leven binnen de IT-sector alles al wel een keer hebben meegemaakt. We weten wat wel werkt en waar je je verre van moeten houden. Onze ervaring is onze kracht”, vertellen Rein Hoogland en Martijn Voorhuis, twee van de vijf partners van het bedrijf.

De andere drie partners zijn Kees van der Luijt, Herman Egbertzen en Luc Daemen. Ieder van hen heeft in de loop der jaren zijn sporen verdiend met het besturen van IT-bedrijven in Nederland. Daarom kun je er terecht voor advies over mergers & acquisitions, stategisch advies, financiën, marketing en sales, en juridische zaken. “Door de samenstelling van ons team hebben we een goede balans in beschikbare kennis en vaardigheden; opgebouwd in decennia praktijkervaring. We hebben allen een degelijke, inhoudelijke achtergrond”, verklaart Voorhuis.

Hoogland haakt erop in: “Wij hebben focus. We richten ons alleen op de IT-sector. Daar liggen onze wortels. Daardoor kunnen we heel gericht acteren; in tegenstelling tot bijvoorbeeld (handels)banken. Die hebben vaak minder kennis van de technologische drivers  binnen de IT en ook minder affiniteit met de cultuur. Wij kennen de leveranciers, de analisten, de markt. Ook de grote jongens. Dat geeft ons een voorsprong. Dat wil overigens niet zeggen dat bijvoorbeeld Atos of Capgemini bij ons aankloppen. Die gaan eerder naar partijen als KPMG of EY. Wij opereren op het marktdeel daaronder; van middelgroot tot klein. De softwarehuizen, de managed service providers, IT-dienstverleners; die weten ons te vinden.”

Fusies

NexyZ is in 2012 door Van der Luijt opgestart. De mannen kennen elkaar. “Ik ken Martijn bijvoorbeeld nog van onze Cognos-tijd; we hebben altijd contact gehouden”, vertelt Hoogland, die van 2005 tot 2008 VP Global Field Operations was bij deze BI-leverancier; tot IBM Cognos in 2008 inlijfde.

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren bijvoorbeeld start-up bedrijven begeleid, zoals 2Daysmood en AdviceRobo bij het vinden van groeikapitaal. Centric geholpen bij de verkoop van de software-activiteiten voor woningbouwcooperaties aan TSS, en bij de verkoop van hardware-activiteiten. Ook de begeleiding van de verkoop (aandelen) van Portiva (Office365 en Sharepoint specialist ) aan Greencapital. NexyZ begeleidde hierbij verkopers.

“Het merendeel van onze hulp ligt op het vlak van fusies en overnames”, zeggen ze. Zij sommen een aantal management buy-outs op waarbij ze hebben geholpen, bedrijfsovernames, de verkoop van aandelen, begeleiding van financieringsrondes. En bijvoorbeeld de verkoop van TenICT aan Anylinq, waarbij NexyZ de verkopers begeleidde bij het gehele traject. Dit laatste gebeurde in 2017. Anylinq nam TenICT (dat overigens onder eigen naam actief is gebleven) over om het dienstenaanbod te verbreden.

Veel geld

Het tweetal meldt dat er tegenwoordig veel geld op de markt is om fusies en overnames mogelijk te maken. Voorhuis spreekt van 1,43 triljard (1 triljard heeft 21 nullen) dollar wereldwijd. “Dat is twee keer zo veel als in 2015. Dat geld zit trouwens voor een groot gedeelte in Amerika. Daar kennen we de weg ook wel. In Nederland mag je al blij zijn als je een paar miljoen durfkapitaal weet aan te boren. Er is in Nederland weinig risicodragend kapitaal. Wat dat betreft is hier het klimaat voor start-ups niet optimaal. In Silicon Valley zien we juist het omgekeerde. Misschien dat de staatsdeelneming Invest-NL onder leiding van Wouter Bos daar iets aan gaat doen. Maar we zijn niet afhankelijk van Nederland; we hebben – behalve in Amerika - ook contacten in Duitsland, Zweden, Engeland. Daar zien we een enorme drang om te investeren in nieuwe dingen.”

“We zien dat durfkapitalisten meer en meer hun oog richten op IT-bedrijven. Aangejaagd door de wereldwijde trend naar digitale transformatie natuurlijk. Het belang van IT groeit alleen maar, en daarmee dus het belang van IT-bedrijven. De markt is volop in beweging.”

Beweegredenen

Nexyz heeft, gezien de marktbewegingen, nu volop focus op acquisities. “Het is belangrijk om de beweegredenen te achterhalen waarom iemand een bedrijf wil verkopen. Gezien de enorme tekorten op de arbeidsmarkt van deskundig IT-personeel komt het voor dat een IT-bedrijf een ander alleen maar wil overnemen om aan personeel te komen”, legt Hoogland uit. “Als het alleen om head count gaat, moet je zeker weten dat de verkopende partij er niet alleen maar op uit is om te cashen, want dan loop je het risico dat de werknemers het na de transactie voor gezien houden. Pas als de verkopende partij ook een strategisch belang heeft in het samengaan van beide bedrijven, heeft het zin om de mogelijkheden te onderzoeken.”

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!