Redactie - 11 juli 2020

Fusie WatchGuard en Panda helpt managed service providers

Fusie WatchGuard en Panda helpt managed service providers image

Sinds 2 juni 2020 is het Spaanse Panda officieel onderdeel van securityspecialist WatchGuard. Prakash Panjwani, de CEO van WatchGuard, vertelt Dutch IT-channel de achterliggende redenen van deze samensmelting: een breder portfolio, toegang tot elkaars markten en nog meer eenvoud voor klanten en partners.

Vanuit zijn woonhuis in Seattle, waar het hoofdkantoor van WatchGuard is gevestigd, gaat Panjwani via een e-mailwisseling in op de acquisitie. De pandemie – die vooral in de VS veel slachtoffers maakt – beperkt persoonlijk contact tot een minimum. Een onderwerp waar hij later nog op terugkomt.

De CEO begint met de vaststelling dat organisaties, evenals consumenten, bloot staan aan steeds gerichtere en uitgekiende aanvallen, vervagende digitale grenzen en een groot gebrek aan securitypersoneel. “Daarom zoeken IT-beslissers naar middelen om zich te beschermen. Bovenaan de lijst staan netwerkbeveiliging, vooruitstrevende bescherming van endpoints, multifactorauthenticatie, veilige netwerkverbindingen, inzicht in bedreigingen en mogelijkheden om die te weerstaan. En zij zoeken IT-dienstverleners die hun dit alles kunnen bieden.”

Juist de combinatie van WatchGuard en Panda – dat overigens dit jaar zijn dertigjarig bestaan viert – biedt het gamma dat nodig is om de moderne aanvallen af te slaan. “Terwijl wij onze producten integreren, mikken wij erop onze klanten én partners vooruitstrevende bescherming te bieden. Welke is gebaseerd op kunstmatige intelligentie, technieken voor gedragsprofilering en technische hoogstandjes voor het ontdekken van correlaties tussen securityevents. Ook profiteren ze van operationele voordelen zoals een gecentraliseerd beheer van zowel netwerk- als endpointsecurity.

MSP’s

Klanten en partners hebben behoefte aan enterprise-grade security, maar dan ontwikkeld voor de eisen en wensen van de midmarket. WatchGuard legt zich toe op het leveren van die securityservices via een securityplatform dat zich focust op de managed serviceproviders (MSP’s). “Dit platform vereenvoudigt ieder aspect van het leveren van die security, en verstevigt onze positie als de securityoplossing voor het mkb. De afgeronde overname van Panda Security levert onze klanten en partners bovendien zowel korte- als langetermijnvoordelen. Daarmee kunnen ze de meestvoorkomende uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld securitycomplexiteit, snel veranderende netwerktopologieën en aankoopmodellen tackelen.”

Panjwani zegt antwoord te geven op het grote gebrek aan securitykennis op de markt, waardoor organisaties zicht wenden tot MSP’s. “Zij hebben een beveiligingsplatform nodig dat hen in staat stelt indringende en blijvende bescherming te bieden aan netwerk en endpoints. De vooruitstrevende EDR-oplossing (Endpoint Detection and Response) van Panda geeft securityteams een centraal platform om voortdurend endpoints te monitoren en direct te reageren op incidenten zodra die zich voordoen. Meestal gebeurt dat automatisch. Aanvullend zullen we de mogelijkheden van Panda voor machine learning verbeteren om correlaties te maken van securityevents in het netwerk en op de endpoints.”

Eenvoud

WatchGuard laat zich van meet af aan voorstaan op eenvoud van installatie en beheer. Die eenvoud is ook terug te vinden in de manier waarop producten worden verpakt, verkocht en uiteindelijk gebruikt. “Wij zorgen ervoor dat onze partners onze diensten naar de markt kunnen brengen volgens hun voorkeur. Binnenkort zullen klanten van de extra mogelijkheden genieten als alle Panda-diensten nauw geïntegreerd zijn met de kern van onze diensten: meerlaagse bescherming, centraal beheer en automatisering van IT-diensten. Klanten kunnen binnen ons partnerecosysteem kiezen met wie zij in zee willen gaan.”

Covid-19

Voordat de pandemie als gevolg van Covid-19 een feit was, bleek op afstand werken al in zwang. Maar de coronacrisis heeft deze beweging drastisch versterkt. Het resultaat is dat organisaties moeten nadenken over wie (de gebruiker) wat gebruikt buiten de grenzen van de onderneming (waarmee, hoe verbinding wordt gelegd en met welke applicaties). “Onze Passport-bundel biedt een suite aan securitydiensten die gericht zijn op de eindgebruiker. Als wij de Panda-producten hebben geïntegreerd, is die bundel nog robuuster met diensten als emailbeveiliging, encryptie, patchbeheer en datatoezicht.”

Trends

Covid-19 heeft gezorgd voor een enorme toename van mensen die op afstand werken. De belangrijkste trend is volgens Panjwani dan ook dat gebruikers en hun apparatuur beschermd moeten worden tegen aanvallen terwijl zij actief zijn buiten de grenzen van het bedrijfsnetwerk. Zij hebben protectie nodig tegen phishing, malware en ransomware. Criminelen maken er namelijk dankbaar gebruik van dat zij niet opereren binnen de digitale grenzen van hun organisatie. “De acquisitie van Panda Security helpt ons deze aanvallen succesvol af te slaan. Hiermee bevestigen wij ons streven om de belangrijkste securityspecialist te zijn voor het mkb.”

Hij vertelt dat zijn bedrijf al langer bescherming biedt voor mensen die op afstand werken. Tijdens de coronacrisis doet WatchGuard bovendien iets extra’s: “Wij stellen een aantal diensten gratis of sterk afgeprijsd beschikbaar aan partners om de mobiele werkers in bescherming te nemen. Dan hebben we het over DNS-filtering, multifactorauthenticatie, virtuele firewalls en VPN.”

Personeelstekort

Het is geen geheim dat er een enorm tekort is aan personeel met de juiste kennis en vaardigheden op het vlak van security. Dat heeft voor iedereen gevolgen, maar het mkb merkt het helemaal: zij hebben over het algemeen kleinere IT-teams, zeker minder securitymedewerkers en minder middelen dan grotere bedrijven om die tekorten op te vangen. De voorspelling is dat er wereldwijd in 2021 3,5 miljoen securitybanen niet ingevuld kunnen worden. Volgens een andere studie meldt 75 procent van de organisaties dat dit tekort een negatief effect heeft op de bedrijfsvoering.

“Dit tekort los je niet in een paar weken op. Terwijl de securityindustrie zijn best doet dit probleem op te lossen, zie je dat veel organisaties zich wenden tot managed serviceproviders om de nodige kennis in te huren”, meldt Panjwani. “Dat is een van de redenen waarom wij flink hebben geïnvesteerd in uitbreiding van ons aanbod van cloudgebaseerde beveiligingsdiensten. Hiermee bouwen wij voort op de indrukwekkende securitybeheermogelijkheden via de cloud die WatchGuard al heeft ontwikkeld. MSP’s willen hun tijd gebruiken om te groeien, niet om bezig te zijn met moeizame beheer- en rapportagetaken. Onze klanten willen gewoon weten dat ze beschermd zijn. Wij maken het voor hen mogelijk dezelfde bescherming te genieten als de grote multinationals; en voor MSP’s maken wij het mogelijk om die eenvoudig te kunnen leveren.”

Geen impact

Het samengaan van WatchGuard en Panda heeft geen impact op hoe klanten diensten afnemen of technische hulp krijgen. Dat blijft namelijk gewoon gebeuren zoals dat nu al het geval is voor beide bedrijven. Ook de manier waarop de producten diensten naar de markt wordt gebracht, zal niet veranderen. “Maar we zullen natuurlijk voortdurend bekijken of er verbeteringen mogelijk zijn”, stelt de CEO. Hij geeft aan dankbaar gebruik te zullen maken van de banden die Panda in de loop der jaren heeft weten te smeden met telecom serviceproviders en managed security serviceproviders. “De opbouw van dergelijke relaties kost gewoonlijk meer tijd. Wij zijn blij dat Panda ons die ingang verschaft en dat wij daardoor beter de bovenkant van het mkb kunnen bedienen.”

Panda was ook succesvol om de consument en de kleinere bedrijven met tien of minder werkplekken te bereiken. “Ook daar trekken wij profijt van”, aldus Panjwani.

Partnerprogramma

WatchGuard wil de banden met de Panda-resellers blijven onderhouden. Het is de bedoeling om de resellers van beide bedrijven te laten profiteren van het prijswinnende WatchGuardONE-partnerprogramma. Dit zal ook ondersteuning, training en toepassing van Panda’s endpointportfolio gaan omvatten. Eind dit jaar zullen dergelijke voordelen en de financiële kansen voor alle partners beschikbaar zijn, verwacht Panjwani.

Het samengaan van de twee security-specialisten heeft een bedrijf gecreëerd dat een vooraanstaande rol speelt binnen het mkb. “Onze partners mogen van ons verlangen dat wij blijven innoveren en ontwikkelen om hen te voorzien van de middelen die zij nodig hebben om hun klanten te beschermen in de hedendaagse, verraderlijke digitale wereld. En dat zij tegelijkertijd een goede boterham kunnen verdienen.”

Door: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!