Redactie - 05 december 2020

Axis heeft grote ambities in de markt van bodycams

Axis heeft grote ambities in de markt van bodycams image

Het was een nieuwe stap voor Axis, maar eigenlijk een volkomen logische, zegt Epko van Nisselrooij, Business Development Manager Smart Cities. De bodycam-oplossing van de leverancier krijgt sinds de introductie eerder dit jaar veel belangstelling en lof. Het biedt bovendien nieuwe marktkansen voor IT-partners, zo geeft Van Nisselrooij aan.

Axis zit als bedrijf in ontwikkeling. Het product is geen doel op zich, het gaat erom hoe dat product een rol kan spelen in processen. Daarom houdt Van Nisselrooij zich bezig met de verticale markt ‘Smart Cities’. Omdat daar ook thema’s als veiligheid en handhaving onder vallen, is de bodycam in die businessunit gepositioneerd. “Maar we zien in veel andere verticale markten belangstelling voor de bodycam”, zegt Van Nisselrooij.

Open architectuur
De oplossing werd in maart gelanceerd. “Het zijn onze eerste stappen in deze markt, uiteraard na een zorgvuldig traject van marktverkenning. Het ligt als mobiele camera-oplossing heel sterk in het verlengde van wat we al deden. Een uitstekende aanvulling op ons portfolio.”

Van Nisselrooij praat trots over de oplossing die bestaat uit een robuuste camera, een docking station en een systeemcontroller, met daarnaast ook een mobiele app. Eén van de belangrijkste unieke eigenschappen is dat er voor de hele productlijn is gekozen voor een open architectuur. Zoals dat bij Axis past. “We zijn een ICT-bedrijf dat in 1996 de cameramarkt openbrak met een netwerkvideocamera”, begint Van Nisselrooij zijn uitleg. “Die was gebaseerd op IT-standaarden en protocollen en dat bracht ons veel succes. Nu hebben we goed naar de markt van bodycams gekeken. Ze maken al wel gebruik van IP-netwerken, maar de oplossingen zijn erg gesloten en daardoor moeilijk in te bedden in de IT-systemen van bijvoorbeeld de politie. Een groot deel van de doelgroep maakt al gebruik van onze cameratoezichtsystemen. De bodycamsystemen die ze gebruiken lopen vaak over andere netwerken. Dat is niet handig en daarom hebben we de oplossing volledig gebaseerd op open standaarden. Daardoor is hij makkelijk te integreren. Dat kan onder andere met alle soorten videomanagementsystemen (VMS, red.) en bewijsmanagementsystemen (EMS, red.) die de politie gebruikt. Daardoor bieden we echt een totaaloplossing.”

Hij geeft een mogelijk praktijkvoorbeeld. “Als je een bodycam draagt en er gebeurt iets, dan wil je dat samen met de aanvullende bewijslast vanuit vaste camerasystemen combineren tot één dossier. Dat was tot op dit moment heel complex. Met onze oplossing niet meer.”

En dat biedt ook kansen voor IT-partners. “System integrators die zich bezighouden met cameratoezichtsystemen kunnen hierdoor ook eenvoudig bodycamsystemen in hun dienstverlening onderbrengen. Nu gebeurt dat nog door specialistische bedrijven. Deze markt was voor IT-partners nooit echt toegankelijk, terwijl ze er wel vragen over kregen.”

Security
De systeemcontroller is een belangrijk onderdeel. “Je moet dat zien als een soort man-in-the-middle tussen de bodycam, de docking stations en het VMS of EMS. Het grote voordeel is dat wij de docking stations kunnen laten praten met de systeemcontroller. De videocommunicatie gaat daardoor over één afgesloten lijn. Je kunt daardoor veertig camera’s aansluiten op de controller. De meeste andere partijen hangen een docking station aan het netwerk en dan kun je maar maximaal acht camera’s laten praten over dat netwerk. Je hebt met onze oplossing minder poorten nodig en je belast het bestaande netwerk niet als je beelden gaat uploaden. Het levert ook grote securityvoordelen op want de intelligentie zit niet in de docking stations, die vaak relatief makkelijk toegankelijker zijn.”

Security was sowieso een belangrijk onderwerp voor Axis. “Er zit end-to-end encryptie in, ook op de videobestanden, en die komt overeen met de standaarden van de FBI. Ook daarin gaan we een stap verder dan wat gebruikelijk is in deze markt.”

Batterij
Gebruiksgemak was een andere prioriteit bij de ontwikkeling. Daarvoor werd eerst uitvoerig onderzoek gedaan. Uit dat voortraject bleek ook het belang van de batterijduur. “Een shift van iemand die een bodycam draagt duurt gemiddeld acht uur en soms nog langer. We ontdekten dat het nu vaak zo is, zeker wanneer de oplossing iets ouder is en batterijen afzwakken, dat bodycams geen hele dienst volwaardig ingezet kunnen worden. Onze batterij kan minimaal twaalf uur mee.”

Hij noemt nog een laatste voordeel. “Je hebt geen abonnement nodig. Veel partijen in deze branche bieden de oplossing aan vanuit hun eigen cloud. De data staat elders en daar mag je als klant fors voor betalen. Je doet bij ons een eenmalige investering en mag er daarna onbeperkt gebruik van maken.”

Axis ondersteunt ook om het product te integreren in de bedrijfsprocessen van klanten. “We helpen onder andere op het vlak van privacywetgeving, een belangrijk onderwerp als het over bodycams gaat. We hebben daarover veel kennis opgedaan en die zetten we graag in.”

Brede doelgroep
Er is een groeiende vraag naar bodycams, onder andere door agressie tegen hulpverleners. Van Nisselrooij ziet een brede potentiële doelgroep. “Een bodycam verhoogt de veiligheid voor het personeel. De inzet ervan wordt vaak gedaan vanuit het argument van ‘goed werkgeverschap’, het kunnen bieden van een veilige werkomgeving. Het kan ook worden gebruikt om mensen te kunnen laten verantwoorden wat ze tijdens een dienst hebben gedaan. Of om beelden te maken voor trainingsdoeleinden. We krijgen onder meer aanvragen van politie, BOA’s, de brandweer, ambulancediensten, openbaar vervoer en ziekenhuizen.”

Het is een nieuwe markt voor Axis. “We moeten nog bekendheid krijgen op dit gebied, maar de eerste reacties zijn echt overweldigend. Een klant die het product in onze pilotfase gebruikte, wilde het daarna niet meer teruggeven. Een beter compliment kun je niet krijgen. Het is ons snel duidelijk geworden dat er voor ons volop kansen liggen. Door onze expertise op het gebied van camera’s is het voor ons vanzelfsprekend dat de kwaliteit van zowel video als audio heel hoog is.”

Pas het begin
De stappen van Axis in de markt van bodycams bieden niet alleen kansen aan system integrators en IT-dienstverleners, maar ook aan de ongeveer 3000 ecosysteempartners die Axis wereldwijd heeft. Zij ontwikkelen nieuwe soft- en hardware-toepassingen door integraties met het portfolio van Axis. “Ook voor hen was deze markt altijd heel gesloten. Nu lopen er testen met allerlei integraties, bijvoorbeeld het inschakelen van camera’s zodra iemand een pistool uit de holster haalt, of wanneer iemands hartslag toeneemt. Er is wat dat betreft heel veel mogelijk en we gaan de komende tijd veel mooie dingen zien. Dit product is pas het begin. We gaan deze markt samen echt verder brengen.”

Door: Johan van Leeuwen

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!