Redactie - 04 oktober 2021

Equinix: Veilige én kosteneffectieve hybride omgeving

Equinix: Veilige én kosteneffectieve hybride omgeving image

Digitaal infrastructuurbedrijf Equinix en ICT-dienstverlener Telindus bedienen samen steeds meer klanten sinds ze vijf jaar geleden zijn gestart met samenwerken. Denk hierbij aan een grote gemeente die smart city diensten afneemt. Of het bedrijf Eurotransplant die zijn toekomstige IT in de cloud zet. Om aan de klantvraag te voldoen besteden Telindus en Equinix ook veel aandacht aan security en duurzaamheid.

De twee voorbeelden van de grote gemeente en Eurotransplant halen Eric Bruins, channel manager bij Equinix, en Bas ter Heurne, director go-to-market bij Telindus, aan om aan te geven dat de wensen van klanten veranderen én dat IT-dienstverleners samen moeten optrekken om aan die wensen te kunnen voldoen. In een gesprek met Dutch IT-channel wordt verteld hoe ze samen klanten ontzorgen door nauw samen te werken binnen een ecosysteem met andere IT-leveranciers.

Equinix en Telindus kwamen zo’n vijf jaar geleden, tijdens de ontwikkeling van het Equinix channel partner model, in contact met elkaar. Er was gelijk een goede match omdat beide partijen elkaar uitstekend aanvullen. Telindus legt de aandacht nadrukkelijk op cloud, security en networking. Equinix sluit met zijn connectivity toepassingen hier mooi op aan. Daar komt bij dat beide bedrijven voor een groot deel actief zijn op dezelfde markten, aldus Eric Bruins: “Wij richten ons op overheid, gezondheidszorg en de internationaal opererende bedrijven. We bieden onze partners de bouwstenen om hiervoor oplossingen te ontwikkelen. Telindus weet dit uitstekend te doen, waardoor we samen van betekenis zijn voor onze doelgroepen.”

Multi-Cloud
De markt is enorm aan het veranderen, zo ervaren Bruins en Ter Heurne. Steeds meer organisaties maken voor hun IT-toepassingen gebruik van multi-cloud omgevingen waarbij goede connectiviteit is vereist. Klanten hebben daardoor vaak de wens om hun IT-landschap anders in te richten. Hierbij geldt: minder Capex en meer Opex. Dus betalen voor wat je daadwerkelijk aan IT gebruikt. “Klanten willen andere betaalmodellen”, aldus Ter Heurne. Hij ziet dat de vraag naar nieuwe toepassingen en diensten, die Telindus en Equinix samen bieden, toeneemt. “Voor de pandemie waren organisaties bijvoorbeeld bezig om SD-WAN toepassingen uit te rollen. Maar door de komst van COVID-19 kwam er meer focus op thuiswerkplekken, de verbinding naar het internet en daarmee de beveiliging van de edge. De meeste organisaties hebben nu hybride werkplekomgevingen ingericht. Dat vraagt om een krachtig netwerk waardoor de vraag naar SD-WAN toepassingen weer toeneemt. Daar spelen Telindus en Equinix op in.”

Kosten besparen
Beide heren zien dat organisaties moeite hebben om de kosten van een (multi)cloud omgeving in de hand te houden. Dat komt omdat steeds meer bedrijven cloud diensten van grote hyperscalers gebruiken, maar de kostencontrole daarvan vaak uit het oog verliezen. Ter Heurne: “Een waterleidingbedrijf had al zijn afrekenprocessen ondergebracht bij een cloud-dienstverlener. Toen de CFO ging vragen hoeveel dat in de praktijk allemaal zou kosten, kon eigenlijk niemand daar antwoord op geven. Gezamenlijk kunnen we cloud gebruik en kosten inzichtelijk maken. We zorgen dan voor een optimale kostenverhouding. Dat is ook mede mogelijk omdat Equinix en Telindus nauw samenwerken met grote hyperscalers zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS).”

Security
Waar de twee bedrijven elkaar ook op aanvullen is het onderwerp cybersecurity, een grote uitdaging voor organisaties. “Telindus heeft het streven in Nederland om een top-3 managed security service provider te zijn. Samen met Equinix bieden we complete secure cloud connectivity diensten aan, zoals managed private cloud, managed Infrastructure as a Service (IaaS), connectivity, public cloud en orkestratie”, vertelt Ter Heurne. “Daar investeren we flink in en dat levert succes op. Zo heeft Telindus een grote aanbesteding gewonnen waarbij expertise in cybersecurity het verschil maakte.”
Bruins vervolgt: “De consumptie neemt toe, vooral rond multi-cloud, cloud management en security. Dat kunnen Equinix en Telindus samen goed faciliteren met secure connectiviteit en virtuele diensten. Dat doen we bijvoorbeeld met Cisco toepassingen zoals SD-WAN, cloud connectiviteit en Webex. Of met Secure Access Service Edge (SASE) met networking en security functies in de cloud voor naadloze, veilige toegang.”

Het tweetal ziet in offerte-aanvragen, vooral bij overheidsdiensten, steeds vaker terugkomen dat security en duurzaamheid op orde moeten zijn. “Dat heeft ook te maken met de grotere nadruk die organisaties leggen op het naleven van wet- en regelgeving (compliancy). Equinix én Telindus stellen alles in het werk om hun klanten te helpen compliant te zijn. Wij adviseren en rapporteren over dit onderwerp”, aldus Bruins.

Duurzaam
Bruins benadrukt dat Telindus en Equinix een gezamenlijke visie hebben op duurzaamheid en klimaatneutrale toepassingen. “Equinix zet zich in om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Deze ambitie is in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Equinix wil hiermee bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en beperken van de opwarming van de aarde”, aldus Bruins.

Als leverancier en dienstverlener streeft Telindus naar inzet van duurzame en energiebesparende apparatuur vervolgt Ter Heurne. “Telindus kijkt naar de volledige levenscyclus van de producten en de supply chain daarvan. Ook de internationale voorwaarden die worden gesteld door de overheid spelen daarin een rol. Duurzaam ondernemen vormt één van de vier pijlers van onze bedrijfsvoering. We willen de meest duurzame IT-provider van Nederland worden. Daarvoor hebben wij sustainability doelstellingen bepaald. Zo is ons pand honderd procent energieneutraal dankzij zonnepanelen op het dak. Ons wagenpark is grotendeels elektrisch. Klanten willen oplossingen niet alleen op prijs vergelijken maar ook op energiegebruik.”

Co-creatie en Ecosysteem
Bruins en Ter Heurne zijn trots op hun klantcases die ze samen in co-creatie met IT-leveranciers hebben bewerkstelligd. Ter Heurne: “Bijvoorbeeld een grote gemeente in Nederland die een dienst van Telindus heeft afgenomen met SD-WAN, LAN en wireless toepassingen op verschillende locaties in de stad. Telindus levert dit als een ‘pay per use’ dienst. Hierbij draait het management control system op het platform van Equinix. Dat is een mooi voorbeeld hoe Telindus en Equinix vaker samen toepassingen leveren voor verschillende smart city en smart regio initiatieven.” Bruins vervolgt: “De locatie waar de data wordt verzameld moet veilig en gecertificeerd zijn. Equinix is één van de vier overheidsdatacenters in Nederland die deze certificering heeft. Hiermee laat de Nederlandse overheid zien vertrouwen te hebben in de beveiliging die Equinix biedt.”

Een ander mooi voorbeeld is Eurotransplant uit de zorgsector, dat voor meerdere Europese landen orgaandonaties en transplantaties afhandelt. Hierbij levert Telindus voor Eurotransplant een veilig netwerk waarbij de infrastructuur draait bij Equinix. Ter Heurne: “Organisaties zoals Eurotransplant willen zelf de regie houden, maar zich niet meer hoeven buigen over de technologie. Die besteden ze graag uit aan bedrijven die de beveiliging van data kunnen garanderen, tegen een kostenefficiënte prijs en met een zo laag mogelijke CO2 footprint. Door samen te werken – ook met technologiepartners als Cisco – kunnen Equinix en Telindus deze klant geheel ontzorgen.”

Binnen het ecosysteem van Equinix zijn behalve de klant en zijn klanten/leveranciers ook alle vendoren, technologie- en cloudpartners allemaal met elkaar verbonden via het platform Equinix, aldus Bruins: “Het moet zichtbaar zijn welke data waar zijn, wie er toegang toe heeft (gehad), enzovoorts. In de hedendaagse, hybride omgevingen is dat steeds lastiger en kostbaarder. Dat kunnen wij samen wel bieden, maar partijen alleen kunnen dat niet. Daarom moet je samen optrekken. Niet alleen wij als IT-dienstverlener en de specialist in connectiviteit, maar ook de strategische technologieleveranciers zoals Cisco, NetApp, Microsoft, AWS, Google Cloud en Telindus. Daarom spreken wij van de Power of Many.”

Auteur: Witold Kepinski en Teus Molenaar

Trend Micro BW week 20 rm 23-2023 Doe mee met Dutch IT Cloud Survey 2023 BW vierkant tot 31 mei 2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!