Martijn Kregting - 25 oktober 2021

NTT: Optimaliseren netwerkinfrastructuur nu nodig om straks business-doelen te ondersteunen

Vanuit de optiek als infrastructuurleverancier praat NTT met IT-beslissers vooral over hoe zij end-to-end connectiviteit vanuit de edge en in de cloud kunnen optimaliseren. Security is daarbij met reden een hot topic, stelt Jeroen van Hamersveld, algemeen directeur NTT Nederland. “We zijn met zijn allen opeens thuis gaan werken, maar in de eerste periode was security niet de grootste zorg, dat was vooral dát we allemaal konden blijven werken. Nu is de tijd gekomen om datgene dat we met zijn allen gerealiseerd hebben in de Covid-periode te optimaliseren. Zodat IT business-doelen optimaal kan ondersteunen, zowel bij verwachte als onverwachtse veranderingen.”

Vijf onderwerpen staan de laatste tijd vanuit connectiviteits-optiek centraal bij organisaties waar NTT mee in gesprek is, schetst Van Hamersveld:

  • Hoe ziet end-to-end connectiviteit in de edge eruit en hoe maak je die veilig?
  • Hoe regel je een goede connectiviteit tussen de edge en je cloud via WAN, SD-WAN, zeker in het geval van een multicloud-omgeving? Daar komen termen zoals agility en automation ook om de hoek kijken.
  • Hoe regel je de connectiviteit tussen diverse cloud-omgevingen? Want vrijwel niemand plaatst alles bij één aanbieder van cloud-infrastructuur, - capaciteit of toepassingen.
  • Hoe zorg je voor naadloze overgangen tussen diverse cloud-omgevingen, zodat een gebruiker daar niets van merkt?
  • Welke rol gaat een mobiele technologie zoals 5G in dit alles spelen?

Van Hamersveld: “NTT heeft op dit laatste gebied recent een private 5G-oplossing gelanceerd, met end-to-end beheer. Dat kan zowel vanuit een publieke cloud-omgeving als in een eigen omgeving neergezet worden. Ik denk dat we hier onderscheidend in zijn omdat we vanuit onze telecom-achtergrond veel MVNO- en MVNE-kennis hebben. Waarom 5G? Omdat deze mobiele technologie veel agility kan toevoegen aan het snel op- of afschalen van locaties, ongeacht waar die staan.”

Business-drivers
De technologie-aspecten van business-drivers momenteel zijn automate, connectivity en access. Hoe vul je die secure in? Hoe ga je je WAN-omgeving transformeren en je applicatieprestaties verbeteren? Geen onbelangrijke vragen, want zeker met het massale thuiswerken hebben organisaties vaak last van prestatieproblemen gehad, merkte Van Hamersveld.
“IT-beslissers hebben getoond dát ze hun organisaties door kunnen laten werken. Nu is het zaak dat ongeacht de locatie van een medewerker – thuis, op kantoor of elders – applicaties ook optimaal, naadloos en veilig gebruikt kunnen worden. Zeker thuis is de beveiliging van netwerken vaak niet goed geregeld.”

Rol van 5G
De combinatie van public en private 5G kan hier een belangrijke rol in spelen. NTT kan volgens Van Hamersveld als MVNO in 16 Europese landen en meer landen wereldwijd van betekenis zijn. Onder andere met het praktisch uitrollen van sims, maar ook end-to-end beheer, naadloze overgang tussen public en private 5G en de beveiliging ervan.
“Ook bij onze klanten zie je dat WAN, SD-WAN en het traditionele LAN heel langzaam in elkaar schuiven. Die voorheen aparte infrastructuren worden steeds meer één volledig beheerde oplossing die naadloos gebruikt kan worden. Gartner noemt dit location independent. We praten veel met klanten over hoe al deze connectiviteit optimaal gerealiseerd en beheerd kan worden.”
Heel belangrijk is om dit gesprek vanuit de business en de klant te voeren. Infrastructuur is uiteindelijk een middel, stelt de algemeen directeur van NTT Nederland, niet de business van de klant. Maar een goede ontsluiting, goed beheer en goede security is wel een belangrijke basis om deze business-behoeften te ondersteunen.
“Daarom willen we het ook niet meer zozeer hebben over SLA’s, maar over de gebruikerservaring. Hebben gebruikers de beste ervaring, ongeacht het soort connectiviteit? Wij kunnen al die connectiviteitsvarianten in een beheerde variant aanbieden.”

Omgang met data
In de gesprekken met klanten komt ook het vraagstuk van de groeiende hoeveelheid data naar voren vanuit bijvoorbeeld IOT-devices in de edge. Hoe moet je daarmee omgaan, welke data stuur je nog via het netwerk naar je cloud-omgeving en welke data verwerk je in de edge zelf met behulp van edge computing?
“Infrastructuur kost uiteindelijk gewoon nog steeds geld en hoe meer data er overheen moet, des te meer infrastructuur je nodig hebt, zelf of via een cloud-model. Het is dus heel relevant om te kijken wat je nog centraal wil doen op het gebied van data analytics en welk deel in de edge”, meent Van Hamersveld.
Samengevat zijn in deze fase van de coronapandemie de belangrijkste gespreksonderwerpen waarbij NTT een rol kan spelen: wat is de rol van edge-to-edge connectivity in relatie tot edge en cloud; wat is de functie van 5G hierbij? Van Hamersveld: “Gartner ziet ons op het gebied van WAN en SDWAN niet voor niets als leader in de markt.”

Toevoeging, geen vervanging
Net zoals netwerkinfrastructuur een middel is tot een doel, ziet Van Hamersveld de beheerde end-to-end 5G-oplossing niet als een vervanger van WiFi of public 5G, maar als mooie toevoeging om end-to-end connectiviteit altijd te garanderen. De pre van NTT is dat de onderneming als service provider een naadloze overgang van private naar public 5G en vice versa kan bieden. De IT-beslisser hoeft zich dan niet meer met dit niveau van beheer bezig te houden.

“We willen niet kijken naar waar CIO’s en andere IT-beslissers het eventueel niet goed geregeld hebben met de netwerkinfrastructuur. We gaan er vanuit dat iedereen die benodigde basis op orde heeft. We willen vooral praten met IT-beslissers over waar verdere verbetering mogelijk is om nieuwe business-doelen te faciliteren. Niet zozeer consolideren wat men opgebouwd heeft in de afgelopen anderhalf jaar, maar optimaliseren. Een goede beveiliging, een goede mix van connectiviteitsoplossingen, zoals WiFi voor kleine gebieden met een hoge dichtheid aan gebruikers en private 5G voor dekking van grotere gebieden zoals een campus, een ziekenhuis of een industriegebied.”

Beperkt gebruik LAN
Veel LAN-netwerken zijn de afgelopen anderhalf jaar zeer beperkt gebruikt, omdat kantoren grotendeels leeg waren. Die netwerken zullen wel onderhouden zijn, maar toch is het verstandig om naar de impact van het beperkte gebruik of het lifecycle management te kijken.

Van Hamersveld: “Hoe ga je dat LAN nu inrichten, in de verwachting dat meer thuiswerken de norm zal blijven voor veel organisaties. Kantoren krijgen veel meer een functie als plek voor vergaderingen en samenwerking, Die functie bepaalt ook de beste soort connectiviteit. De werkplek op kantoor moet steeds meer een hybride omgeving ondersteunen. Daardoor kunnen bedrijfskritieke applicaties in het gedrang komen. 5G kan in dit geval een goede toevoeging aan het netwerk zijn.”

Hetzelfde geldt voor de cloud, waar veel organisaties de afgelopen anderhalf jaar voor in ieder geval een deel van hun toepassingen, infrastructuur en compute-capaciteit zijn overgestapt. Als je toepassingen niet meer lokaal benaderd maar op kantoor of thuis in een cloud-omgeving, heeft ook dat invloed op het netwerkgebruik en zaken zoals beveiliging ervan.

Van Hamersveld: “Het kan in het licht van de optimalisatie van je netwerkinfrastructuur goed zijn om een assessment ervan vanuit business-optiek te doen over de vier assen die ik eerder genoemd heb: end-to-end connectiviteit in de edge, goede connectiviteit tussen edge en cloud, tussen cloud-omgevingen onderling en de rol die private 5G hierin kan spelen.”

Netwerk en innovatie
Nog niet genoemd is de rol van de netwerkinfrastructuur op het gebied van innovatie en de functie van 5G hierin. Bijvoorbeeld voor IoT-gebaseerde productie-omgevingen, of onderzoeksomgevingen zoals een universiteitscampus. De voordelen van 5G – zoals netwerk slicing, zeer lage latency – kunnen daarin behulpzaam zijn.

Van Hamersveld: “Innovatie is een topic bij de meeste klanten. Omdat wij vanuit mondiale platformen werken op het gebied van beheer, agility en automation, kunnen we ook sneller meegaan in de snel wisselende netwerkbehoeften van klanten om innovatie op wat voor gebied dan ook te faciliteren.”

NTT wil tot slot ook samen met eindklanten naar de langere termijn kijken, op gebieden zoals financiële modellen – zoals pay per use – en life cycle management (LCM) van netwerken. “Hardware blijft noodzakelijk, maar wordt in de optiek van de gebruiker steeds minder belangrijk ten opzichte van de software-componenten van een netwerk”, concludeert Van Maersveld. “In LCM moet je dit allemaal meenemen. Daarvoor moet je samen vooruitkijken naar wat de beste modellen zijn voor bekostiging, security en vernieuwing van het netwerk.”

Auteur: Martijn Kregting

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!