Redactie - 05 januari 2014

VMware biedt veel meer dan alleen vSphere

 

VMware wil graag dat zijn partners meer verschillende VMware oplossingen verkopen dan alleen maar de vSphere server virtualisatie software. Marc Groetelaars (foto), regional director van VMware Benelux, zegt dat partners bijvoorbeeld in de toekomst ook VMware NSX netwerkvirtualisatie voor software defined networking (sdn) kunnen verkopen. Partners gaan de breedte in met oplossingen zoals vSAN storage virtualisatie, vCloud Suite, vSphere Operations Management (vSOM), vCloud Hybrid Service en VMware Horizon end-user computing diensten.

VMware, leverancier van virtualisatie en cloud oplossingen, organiseerde voor de tiende keer de VMworld conferentie voor eindgebruikers en channel partners. In Barcelona kwamen ruim 8500 bezoekers samen, waarvan 2500 partners. “VMware en zijn partners moeten naast servers meer netwerken en storage virtualiseren. Zo wordt VMware een sterke speler op het gebied van software defined datacenters”, aldus ceo Pat Gelsinger tijdens de VMworld 2013 conferentie in Barcelona. Gelsinger verwacht dat zijn partners met de nieuwe NSX netwerk virtualisatie oplossing, waarin de virtuele switch technologie zit van het overgenomen Nicira, meer business kunnen doen. “Organisaties kunnen kosten besparen als ze hun netwerken virtualiseren en overgaan naar software defined networking (sdn) omgevingen”, aldus Gelsinger. Veel leveranciers op het gebied van netwerken, firewalls, intrusion protection systemen en loadbalancers hebben inmiddels support voor NSX aangekondigd. Een andere groeimarkt is storage virtualisatie, aldus Gelsinger. Hiervoor levert VMware virtual volumes (vVol) en vSAN.

NSX

Marc Groetelaars, regional director van VMware Benelux, beaamt de visie van Gelsinger dat VMware meer is dan een leverancier van server virtualisatie. “Cloud, mobile, sociale media en big data veranderen het datacenter. Er wordt steeds meer data opgeslagen. Daar is een rol weggelegd voor VMware. Hoe virtualiseer je die data en hoe sla je ze op op een effectieve manier? Het aanbod van VMware is daardoor veel breder geworden. Onze partners kunnen meer dan alleen vSphere verkopen en dat doen ze dan ook. 65 procent van de VMware-omzet wereldwijd komt uit vSphere en 35 procent van andere virtualisatie oplossingen voor applicaties, desktops, netwerken en storage met de benodigde beheersoftware. VMware heeft daarvoor partners nodig met meer kennis en kunde. De strategie is gericht op drie hoofdvlakken: het software-defined datacenter (SDDC), hybride cloud en end-user computing, met producten van VMware Horizon Workspace, View en Mobile. We zullen het komende jaar voortbouwen op deze visie. Ik verwacht dat veel bedrijven zullen overstappen naar het software-defined datacenter. Uiteindelijk zullen meer organisaties uitbreiden naar de publieke cloud via de VMware vCloud Hybrid Service. Daarnaast verwacht ik een groeiende vraag naar VMware NSX, onze oplossing voor software defined netwerk (sdn) virtualisatie. We hebben inmiddels in Nederland een aantal sdn trajecten lopen bij grote enterprise organisaties en service providers.”

Horizon

Naast netwerkvirtualisatie is VMware beheersoftware interessant, bijvoorbeeld om bedrijfsapplicaties en desktops te virtualiseren en te beheren, aldus Groetelaars. “Technologisch gezien is er geen begrenzing meer om dat niet te doen. Je kunt beheer echt volledig automatiseren. Dit kun je al doen bij 20 VM’s. Dat bespaart kosten bij klanten. Daarom zeggen we ook tegen onze partners dat ze moeten overgaan op de verkoop van meer beheeroplossingen. VMware partners kunnen goed verdienen door meer dan alleen vSphere te verkopen. Bijvoorbeeld ook met desktopvirtualisatie zoals VMware View voor vdi en Horizon voor end user computing. Je hebt bij Horizon Suite een oplossing voor de desktop, virtuele en mobility user. Meer dan 60 procent van de werknemers heeft minimaal drie apparaten bij zich voor werk. De virtuele data van de gebruiker die op verschillende devices is opgeslagen moet ook worden beheerd.“

Hybride

VMware introduceert in 2014 nieuwe hybride cloud-beheermogelijkheden en een online marktplaats voor vCloud Hybrid Service-applicaties, besluit Groetelaars: “VMware vCloud Hybrid Service is gebouwd op VMware vSphere en helpt klanten om bestaande applicaties, netwerken, beheer en tools in te zetten in zowel on-premise als off-premise omgevingen.” VMware start met zijn vCloud Hybrid Service in het Verenigd Koninkrijk vanuit zijn datacenter in Slough. Deze bètaversie van de dienst zal in het vierde kwartaal beschikbaar zijn. Later in 2014 wordt deze dienst ook in de Benelux geïntroduceerd, zo verwacht Groetelaars: “VMware partners, zoals service providers, kunnen zich met VMware vCloud Hybrid Service differentiëren. Via onze cloud services kunnen ze meer marge maken, zoals met patchen en provisioning van applicaties, uitwijkmogelijkheden en tijdelijke test & development-omgevingen.”

Door: Witold Kepinski

 

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!