Witold Kepinski - 21 november 2014

Lenovo versterkt met IBM focus op servers en storage

Copaco heeft onlangs in locatie Inn Style in Maarssen aan de resellers en partners zijn vernieuwde Lenovo-portfolio gepresenteerd. Niet alleen werd er gesproken over servers van Lenovo, ook kwam de storage-combinatie met EMC aan bod.

Lenovo maakt nog niet zo lang onderdeel uit van het Copaco-aanbod. In de zomer van 2013 werd Lenovo aan het Copaco-portfolio toegevoegd. En met succes, zo bleek tijdens de presentatie van Sacha Wingers, Business Director bij Copaco Nederland (foto 1) en Egbert Putmans (foto 2), Channel Manager Benelux bij Lenovo. Het computerbedrijf is in enkele jaren uitgegroeid tot de grootste pc-leverancier wereldwijd. Ook in Nederland is het marktaandeel sterk gegroeid; van 6 naar 15 procent in het afgelopen jaar, aldus Raymond Wigmore (foto 3), Server & Storage Sales Director Noord-Europa. “Als we in dit tempo doorgroeien, zijn we over twee jaar de marktleider in Nederland.”

De groei van Lenovo is deels te danken aan een heldere strategie en een sterke focus op innovatie, zo werd de resellers verteld. Ook gerichte overnames passen daarbij. Met de overname van IBM System x86 op 1 oktober versterkt Lenovo zijn serverportfolio en dat gaat het bedrijf geen windeieren leggen. “De producten van IBM System x86 zijn vooral voor het hogere segment in de enterprisemarkt een prima aanvulling op onze nieuwe generatie servers.” Voor bestaande resellers van Copaco verandert er vooralsnog weinig, alleen de merknaam op de servers. De prijzen en contracten blijven namelijk ongewijzigd.

Servers

Het computerbedrijf verwacht bovendien veel van de nieuwe generatie ThinkServers die ontwikkeld is om 100% van de tijd te draaien in een omgeving van 45 graden Celsius. Dat is bijvoorbeeld heel bijzonder, vertelt Wigmore. Verder biedt Lenovo nu ook de IBM M5 servers aan die zijn uitgerust met een geavanceerde beveiliging die ervoor zorgt dat bepaalde hardware alleen werkt als de ingebouwde encryptiesleutels overeenkomen. Hiermee wordt voorkomen dat hackers toegang krijgen tot de processen in de server.

Triple Plus roadmap

“We hebben sterk de ambitie om op allerlei terreinen de nummer 1 te worden, zoals we dat al wereldwijd zijn op het gebied van pc’s”, verkondigde Raymond Wigmore. “Lenovo heeft een duidelijke strategie. Het technologiebedrijf wil profiteren van de verkoop van x86-servers die in 2017 een Total Available Market waarde heeft van 43 miljard dollar.” Niet alleen biedt Lenovo een groot assortiment aan servers aan, ook richt het bedrijf zich meer en meer op mobility, zoals smartphones en tablets en cloudservices. “We hanteren een Triple Plus roadmap waarbij we niet alleen servers en pc’s verkopen, maar ook andere soorten devices en diensten. Door de opkomst van cloud is onze strategie nu veel meer gericht op de mobility-ervaring”, aldus Wigmore.

Storage

Toch was de boodschap aan Copaco-resellers vooral dat er een duidelijke focus van Lenovo ligt op servers en storage. Vanwege de integratie van de IBM Server x divisie wordt het serverportfolio de komende maanden geoptimaliseerd. Bovendien werkt Lenovo samen met een aantal grote partijen waaronder VMware en EMC. Met die laatste heeft Lenovo sinds augustus 2012 een partnerschap en daarom was deze partij ook aanwezig tijdens de resellerdag van Copaco. Volgens CTO Hans Timmerman (foto 4) van EMC Nederland is het channel ook voor EMC van groot belang. “Zo’n 75 tot 80 procent van de omzet is afkomstig van resellers en partners.” En dat geldt overigens ook voor Lenovo. Timmerman legde uit dat storage zeer belangrijk is en steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Gebruikers willen zowel privé als zakelijk overal en altijd supersnel via verschillende devices met elkaar kunnen communiceren. Daarvoor moet data op een centrale locatie worden opgeslagen. En bedrijven genereren enorme hoeveelheden aan data die wordt bewaard en geanalyseerd. “Data is de nieuwe olie”, luidt dan ook het credo van de CTO van EMC Nederland.

Door: Edwin Feldmann

 

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!