Redactie - 20 oktober 2015

Comstor en Cisco bieden koppeling met operationele technologie

Volgens voorspellingen die Cisco dit voorjaar deed, zijn in het jaar 2020 wereldwijd niet minder dan 50 miljard apparaten met het internet verbonden. Het Internet of Things (IoT) biedt ongekend veel mogelijkheden om technologische producten en diensten te verkopen. Het is dan ook geen wonder dat een distributeur zoals Comstor, onderdeel van de Westcon Group, zich op dit relatief nieuwe pad begeeft. Comstor is een distributeur van Cisco-producten en –oplossingen met een eigen service-organisatie, kredietfaciliteiten en eigen logistiek. “Comstor heeft het liever over het Internet of Everything (IoE)”, zo leggen Nico Vermeulen, product manager Enterprise Networks Cisco EMEA en IoT uit,  en Patrick Govers, commercieel directeur Comstor Benelux.

Een enorm belangrijk element bij dit soort producten en diensten, is het combineren van de ‘operationele technologie’ (OT), zeg maar het industriële netwerk, met die van de reguliere IT.

In de OT worden andere standaarden gebruikt die vaak niet passen op IT-netwerken. “In veel bedrijven heb je nu al een IT-infrastructuur en je hebt ook nog het industriële stukje, maar die netwerken praten nog niet echt met elkaar. Een OT-persoon denkt ook anders dan een IT-partner”, aldus Vermeulen. “Net als bij IP-telefonie waar je voorheen de scheiding had tussen traditionele PBX-verkopers en IT-resellers, staan we nu ongeveer voor dezelfde strijd. Je hebt de OT-mensen en de IT-mensen.”

Govers legt het als volgt uit: “je kunt het vergelijken met de bouwwereld. Bij een project heb je te maken met aannemers en onderaannemers die met elkaar moeten samenwerken. Bij IoT heb je te maken met netwerken die bij elkaar gebracht worden om een totaaloplossing naar de markt te kunnen brengen. Dus je zult veel moeten gaan samenwerken. Hoe koppel ik een IT-netwerk aan dat OT-netwerk? Hoe analyseer ik de informatie? We zien daar langzamerhand steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan.”

Zo worden bijvoorbeeld camera's gekoppeld met matrixborden boven de snelwegen. Of IP-gebaseerde lamparmaturen waarbij je op rustige momenten op de dag de dimmer kunt aanzetten. Dat moet dan wel gewoon vanaf de tablet beheerd kunnen worden in plaats van dat je op een knopje ter plekke moet gaan drukken. "Daarvoor zou je dus infrastructuur- en OT-partijen moeten hebben die dat gaan implementeren." Maar dat is niet zomaar voor alle bedrijven weggelegd. “Voor zakelijk gebruik van dergelijke oplossingen moet je infrastructuur wel klaar zijn”, waarschuwt Govers. “Veel netwerken bij klanten zijn daar nog niet klaar voor. Dat zal de eerste slag moeten zijn. Je zal eerst enabled moeten zijn voordat je die applicatielaag erover heen kunt leggen. Anders is de experience vanaf het begin al slecht.”

Lees meer in het interview met Nico Vermeulen en Patrick Govers.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!