Redactie - 03 november 2015

Xirrus biedt veilige en hoog presterende WiFi

Wie ergert zich niet als hij in een hotel, een beursgebouw, een stadhuis of andere openbare ruimte geen contact krijgt met het draadloze netwerk? We beschouwen het als vanzelfsprekend over WiFi te kunnen beschikken. Maar dan moet het wel werken. Xirrus garandeert een betrouwbare verbinding, dit zoals bijvoorbeeld is bewezen tijdens festival Lowlands met een kleine 50.000 bezoekers en de vele evenementen en beurzen die zijn gehouden bij de Amsterdam RAI.

Hoewel gemeenten als Schiedam en Heerhugowaard, de Eerste en Tweede Kamer, het Crown Plaza Hotel, de RAI, veertig grote onderwijsinstellingen met de producten van Xirrus een draadloos netwerk bieden, is de naamsbekendheid van het bedrijf nog vrij gering. Z’n 400 klanten in de Benelux, maar velen kennen de onderneming niet. Dat wordt anders bij de naam Xircom, het bedrijf dat Dirk Gates in 1988 oprichtte en als een van de eerste PCMCIA-kaarten maakte die laptops met een netwerk konden verbinden. In 2001 heeft Intel de ‘verbindingsfabrikant’ overgenomen. Gates heeft zich sindsdien met zijn technologische kennis en visie gericht op WiFi-apparatuur met hoge prestaties. Dat is Xirrus, een bedrijfsnaam die verwijst naar ‘Xircom are us’.

“Als we vertellen dat Xircom onze wortels zijn, dan zien we altijd een blik van herkenning”, zegt Ramón Hemelrijk, Country Manager Benelux van Xirrus. “Wij zijn al ruim 7 jaar actief in deze landen en hebben al aardig wat klanten, maar we gaan nu flink aan de bak. Daarvoor hebben we mede in Exclusive Networks een goede distributeur gevonden. En gezien wij al onze verkopen via partners doen, hebben wij nog ruimte voor resellers welke kennis hebben van specifieke marktsegmenten, want alleen kunnen we de markt niet bedienen.’’

Derde generatie

Zijn collega Shane Buckley (CEO van Xirrus) legt uit dat we inmiddels bij de derde generatie WiFi-netwerken zijn aangeland. “Voorheen was het draadloze netwerk een fenomeen dat aan de rand van het bedrijfsnetwerk opereerde. Maar bij de derde generatie zien we WiFi als toegangspoort tot het netwerk. Eigenlijk is het bedrijfsnetwerk de backbone en het draadloze netwerk de front end. Dat stelt zware eisen aan WiFi op het vlak van beschikbaarheid en natuurlijk op het gebied van beveiliging”, aldus Buckley. “Daarbij willen we gebruiksgemak: zeer eenvoudig aanmelden op het netwerk, dat jou bovendien meteen vergeet zodra je het niet meer hoeft te gebruiken.”

Buckley brengt naar voren dat de eisen aan het draadloze netwerk inmiddels flink zijn opgeschroefd. “We willen nu telefoneren via bijvoorbeeld Viber, Whatsapp of Skype for Business. Er gaat steeds meer beeld over de ether. Daar heb je een high density draadloos netwerk voor nodig. Vooral omdat er talloze plaatsen zijn waar heel veel mensen tegelijk van het netwerk gebruik willen maken. Denk aan winkelcentra, tentoonstellingsruimten en universiteiten. Ik denk dat het niet lang meer duurt voordat de Verenigde Naties -het kunnen beschikken over een WiFi-verbinding- als mensenrecht introduceert.”

Meerdere radio’s

Hoe bereik je een sterk presterend WiFi-netwerk? Door heel veel access points op te hangen, is de oplossing die de meeste producten bieden. Je staat dan versteld hoeveel kilometer kabel je nodig hebt om een draadloos netwerk operationeel te hebben. Buckley: “Wij doen dat anders. We hebben onze access points met meerdere radio’s uitgerust. Standaard zijn ze uitgerust met twee radio’s, maar we kunnen tot zestien gaan, per access point. Zo bereik je tegen aanvaardbare kosten een draadloos netwerk met een zeer hoge capaciteit.”

Hemelrijk voegt daaraan toe dat de oplossing ook flexibel is. “Bij andere fabrikanten heb je immers één2,4 en één 5 GHz radio. Wie dan meer capaciteit wil toevoegen in de 5 GHz band moet dan extra apparatuur aanschaffen. Dat is bij ons niet nodig. Bij Xirrus zet je de 2.4 Ghz radio softwarematig om naar 5 Ghz; eenvoudig en zonder bijkomstige kosten!.”

Hij zegt dat Xirrus het SAFE-concept hanteert: Schaalbaar van 2 tot en met 16 radio’s, Applicatiecontrole, voor laag 7 Deep Packet inspectie, Flexibiliteit met de via de software te programmeren radio’s  en Easyness, oftewel  makkelijk te configureren. Daarbij biedt Xirrus EasyPass een zeer eenvoudig on-boarding process voor Gasten toegang.

EasyPass

Buckley gaat door op het onderwerp beveiliging. “We hebben onlangs EasyPass Personal WiFi geïntroduceerd. Deze functie is gratis beschikbaar binnen alle vanuit de cloud beheerde netwerken van Xirrus. Zij beschermt gebruikers en hun gegevens wanneer zij een verbinding maken met een openbaar, draadloos netwerk, gastnetwerk en hotspot-omgeving. Deze functionaliteit verandert de regels van het spel binnen onze branche. Xirrus levert de eerste en enige oplossing die het mogelijk maakt veilige en private verbindingen op te zetten binnen openbare, draadloze netwerken. Zo beschermen wij mensen – onder andere via automatische versleuteling – tegen cybercriminelen.”

Workshops

Laurens Schäffer, marketing manager bij Exclusive Networks, zegt blij te zijn Xirrus te kunnen distribueren. “Er is een grote marktbehoefte aan deze netwerken. Wij zijn een value add distributeur en zetten onze kennis van bedrade en draadloze netwerken in om onze partners te ondersteunen. Bovendien zijn wij als organisatie gewend om nieuwe technologie naar de markt te brengen.”

Dat doet Exclusive Networks bijvoorbeeld door samen met Xirrus workshops te houden waarin alle aspecten van deze high performance draadloze netwerken aan bod komen. “Denk aan het ontwerp van het netwerk. Daar moet je kennis voor hebben. En voor de resellers is het een mooie dienst om aan te bieden.”

Gezonde marges

Waarom zou een reseller zich nu willen verbinden aan Xirrus? Hemelrijk heeft het antwoord meteen klaar: “We zitten nu in de derde generatie WiFi-netwerken. We hebben alles al wel afgekaart, dus kunnen onze partners hun klanten een volwassen oplossing aanbieden, die zich bovendien al bij talloze afnemers heeft bewezen. Daarbij komt dat Xirrus in de Benelux ondervertegenwoordigd is. Wie nu aanhaakt, is dus niet meteen één van de velen. Het is eenvoudiger om – met de steun van Exclusive Networks als dat nodig is – een deal te winnen.”

Daarbij komt dat de resellers die al werken met Xirrus gezonde marges weten te bereiken, aldus Hemelrijk. En er is een grote markt te winnen, zegt Buckley. “Vooral in ‘Hospitality’, zoals hotels, beurzen en evenementen. Maar ook in de gezondheidszorg. Resellers die op die markten actief zijn, moedigen we aan met ons in zee te gaan.”

Breng partners naar het volgende niveau

Sergio Drieman, Channel Account Manager bij Exclusive Networks, zegt blij te zijn Xirrus te kunnen distribueren. “Er is een grote marktbehoefte aan deze netwerken. Wij hanteren onze value-added services & technologies (VAST) strategie en zetten onze kennis van bedrade en draadloze netwerken in om onze partners naar het volgende niveau te brengen. Denk hierbij onder andere aan WiFi site surveys, trainingen, pre-sales, post-sales en marketingondersteuning. Bovendien zijn wij als organisatie erin gespecialiseerd om nieuwe technologieën naar de markt te brengen.” Dat doet Exclusive Networks bijvoorbeeld door samen met Xirrus seminars en workshops te organiseren waarin alle aspecten van deze high performance draadloze netwerken aan bod komen. “Denk aan het ontwerp van het netwerk. Daar moet je kennis voor hebben. En voor de resellers is het een mooie dienst om aan te bieden.”

Door: Teus Molenaar

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!