Witold Kepinski - 30 maart 2016

M&A adviseur NexyZ anticipeert op alsmaar groeiende ICT-markt

M&A adviseur NexyZ anticipeert op alsmaar groeiende ICT-markt image

M&A adviseur NexyZ focust op ICT en dat is niet zomaar. “Alle bedrijven worden in zekere zin ICT-bedrijven”, verklaart NexyZ-partner Rein Hoogland. “ICT wordt een soort 'asset' van ieder bedrijf.” Volgens Martijn Voorhuis, eveneens partner, hebben vrijwel alle ondernemingen data scientists nodig om te overleven. “Daarom is onze keuze voor ICT niet beperkend, maar juist anticiperend op een markt die alsmaar groter wordt.”

Bij NexyZ weten ze het zeker: wil je als bedrijf overleven, dan moet je optimaal gebruik maken van alle data in en rond je bedrijf. “De hoeveelheid data die belangrijk is voor het functioneren van je organisatie groeit zo snel, dat zelfs het kleinste bedrijf een data scientist nodig heeft om voldoende geïnformeerd te blijven”, vertelt Rein Hoogland, sinds 2012 partner bij NexyZ. “Grotere ondernemingen zetten complete eigen data science afdelingen op. Je moet zorgen dat je alles weet over je bedrijf, je markt en je klanten, wat er gebeurt op sociale media bijvoorbeeld. Dan geloof ik niet in een allesomvattende Business Analytic tool, maar in meerdere oplossingen die je helpen écht up-to-date te zijn, en om te weten wat er allemaal gaande is nu en naar de toekomst toe. Bovendien zien we dat er steeds nieuwe businessmodellen ontstaan die alleen maar mogelijk gemaakt worden door de software. Dat maakt van vrijwel ieder bedrijf in zekere zin een software bedrijf. Voor ons is de ICT-sector daarom een heel mooie uitdaging. Er is veel te doen.”

'NexyZ adviseert en ondersteunt ICT-ondernemingen en ondernemingen waarin ICT een dominante rol vervult in de bedrijfsvoering, op het gebied van corporate finance en strategie', zo vertelt de website van de inmiddels vijf jaar oude adviesclub. “Wij helpen bedrijven met strategische vraagstukken”, verduidelijkt Hoogland, die vóór NexyZ 36 jaar actief was in de ICT-sector. “Vanuit een corporate finance gedachte adviseren we bedrijven over financieringsvraagstukken, maar we helpen ze vooral om meer waarde te creëren met ICT. We helpen met fundings vraagstukken en adviseren als eigenaren hun onderneming willen verkopen: exits. Met zowel funding als exits hebben we ruimschoots ervaring, met de financiële maar ook met de juridische aspecten daarvan.”

'Gevoel voor ICT'

Ook Martijn Voorhuis, NexyZ-partner sinds 2013, heeft een verleden in de ICT-sector. Net als Hoogland werkte hij bij Cognos, het IBM-bedrijf dat zich bezighoudt met business intelligence en business performance management. Voorhuis was bovendien geruime tijd eigenaar van een onderneming die software levert aan professionele dienstverleners. Na de verkoop van die onderneming richtte hij zich op aan- en verkoopbegeleiding van IT-bedrijven. "Veel bedrijven worden daarbij begeleid door 'algemene' corporate finance huizen. Dat is op zich prima, maar wij denken net iets beter te begrijpen welke aspecten van een ICT-bedrijf voor een specifieke koper écht waarde hebben. NexyZ kan een betere 'matching' maken. En we hebben verstand van alle belangrijke functies: financiering en financieel advies, maar ook juridische, marketingtechnische en strategische aspecten. Onze juridische dienstverlening stopt natuurlijk ergens – we zijn ook weer geen advocatenkantoor – maar we hebben buiten de eigen organisatie nog een uitgebreid netwerk van additionele deskundigen die we kunnen inschakelen.”

NexyZ richt zich op ondernemingen in de ICT-sector zelf. Software bedrijven, IT-resellers, system integrators en internet service providers (ISP's) kunnen bij NexyZ aankloppen voor groeikapitaal, een volgende stap in de waardeontwikkeling of een exit. “We hebben in Nederland een uitstekend klimaat voor softwareontwikkelaars, ook daar hebben we veel contact mee”, vult Voorhuis aan. “Dat is meestal in de fundingsfase”, zegt Hoogland. “Stel je voor: een idee is geboren, het slaat aan en er zijn klanten aan boord. Dan is de vraag: hoe schalen we op? Bovendien is bijna altijd een kapitaalsinjectie nodig en ook daarover gaan we dan in gesprek.”

Startups

Daarnaast is NexyZ druk met het begeleiden van investeringen in startups. Voorhuis: “Zeker in Europa neemt het aantal startups die funding nodig hebben behoorlijk toe dit jaar, net als de bedragen die ermee gemoeid zijn. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste markt voor venture capital, met Duitsland kort daarachter. Nederland zit in de top vijf. We zien veelbelovende startups voorbijkomen; op campussen in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Enschede en Utrecht is van alles te doen op het gebied van onder andere analytics, artificial intelligence en big data.” Volgens Hoogland bestaat de 'sweetspot' voor NexyZ uit bedrijven die twee tot drie jaar bezig zijn en redelijk wat klanten hebben, maar nu worstelen met het bekende probleem: what's next? “Vaak maken techneuten zo'n bedrijf groot nadat ze iets slims hebben bedacht. Maar voor een volgende fase missen ze de juiste skills en middelen. Ze hebben bijvoorbeeld geen verstand van financieel management. Het idee ontwikkelen is een belangrijke eerste stap, maar daarna begint de fase van het opschalen en dat is even belangrijk, zo niet cruciaal om de start up tot een succes te maken."

Kapitaal

Volgens Martijn Voorhuis 'klotst het geld zo ongeveer tegen de muur aan', als het gaat om investeringen in ICT. “Kijk naar de hoge waardering van Fox IT toen dat eind 2015 werd overgenomen door de Britse Holding NCC Group. Dat wordt mede veroorzaakt doordat geld slecht rendeert op dit moment. De rente is laag en de aandelenmarkt vinden veel investeerders momenteel te volatiel. Institutionele beleggers willen daarom hun potjes met geld ook aan partijen geven die daar op een verstandige manier mee omgaan, maar de vraag is natuurlijk altijd: hoe komt je geld in aanraking met de juiste ideeën? Ons vak is om de value proposition voor een investeerder goed op papier te krijgen. Dat hij begrijpt hoe zijn geld kan renderen.”

NexyZ richt zich bij voorkeur op verticals. “Vooral daar kunnen we goed bepalen wat de waarde is van een bedrijf”, besluit Voorhuis. “FinTech staat hoog op de agenda, maar ook LegalTech. We volgen wat er gebeurt in sectoren als onderwijs en gezondheidszorg en hebben veel ervaring met  data analytics, mobility en artificial intelligence; eigenlijk überhaupt de meest 'hotte' thema's van dit moment.” Volgens Hoogland kijkt NexyZ bovendien regelmatig over de landsgrenzen. “We hebben net nog een traject beoordeeld van een Amerikaans softwarebedrijf dat in Nederland wil landen. Maar we zien ook bedrijven die in Nederland zijn uitgegroeid en zich internationaal willen ontwikkelen. We willen ook een brug slaan tussen Nederlandse bedrijven en het vele Angelsaksische geld dat momenteel beschikbaar is. Engelse investeerders hebben de neiging alleen te kijken naar de UK, Duitsland en Silicon Valley. Nederlandse softwarebedrijven halen niet altijd de radar van de internationale venture capital wereld en dat is onterecht. Daar zien we een belangrijke uitdaging voor de nabije toekomst.”

Door: Witold Kepinski

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!