Redactie - 21 november 2016

NetApp Insight 2016 event toont onderneming in transformatie

NetApp, aanbieder van flash storage, cloud- en datamanagement oplossingen wist zo’n 3500 klanten en partners te verzamelen op de jaarlijkse conferentie NetApp Insight 2016 in Berlijn. Tijdens dit EMEA-evenement, dat geheel in het teken van de transformatie van de onderneming stond, was het centrale thema: Data Fabric Now.

Joel Reich (foto), Executive Vice President Products Operations bij NetApp, heeft maar een duidelijke mededeling: Binnen het kader van Data Fabric Now wordt gewerkt aan product development voor nu en de nabije toekomst. Reich: “Twee jaar geleden introduceerden we de visie: Building Data Fabric, ingegeven door de snelle opkomst van de diverse cloud technologieën en services. Klanten waren toen al enthousiast over deze strategische keuze van ons”.

De afgelopen jaren heeft NetApp de visie via verschillende prototypes omgezet in concrete producten en diensten, aldus Reich. Vergeleken met vorig jaar zijn er ook nu weer nieuwe kralen aan de ketting geregen. Hierbij wordt data beschouwt als het geld van de moderne economie dat groeit en een goede behoefte heeft aan security. Reich: “Data vertegenwoordigt kennis en is daarmee essentieel om je te handhaven in de huidige maatschappij. Data is er in ongekende omvang (In 2020 genereert de gemiddelde persoon volgens de laatste voorspellingen 1,7 Mbyte/seconde), het volume groeit dagelijks en steeds sneller, en zonder toegang tot de data werken diensten en services naar eindgebruikers niet meer. Vandaar dat data 24/7 overal toegankelijk moet zijn. Een concreet voorbeeld van de huidige dataexplosie. Iedereen heeft het over de zelfrijdende auto, een concept in ontwikkeling. Gigantische hoeveelheden data worden geregenereerd en gebruikt tijdens een rit met een zelfrijdende auto. De informatie nodig voor routebegeleiding, de verkeersinfo, de te verwerken informatie uit de sensoren die omgevingsinformatie verzamelen en de vele commando’s die de auto aansturen. Het zijn gigantische zeer waardevolle informatiestromen van vele gigabytes per uur die real-time beschikbaar moeten zijn en die gewoonlijk direct na verwerking weer waardeloos worden” Alhoewel, volgens Reich is er al een autofabrikant die het idee heeft om de gebruiksprofielen aan klant terug te verkopen zodat hij op basis daarvan weer korting bij zijn om karting verzekeraar kan bedingen.

IT als integraal onderdeel van de business

Voor de zelfrijdende auto geldt dat de data die hij nodig heeft altijd en overal met lage latency toegankelijk moet zijn stelt Reich. “Snelle draadloze netwerken en snelle backoffice systemen, overal beschikbaar en ontsloten via zeer hoge transmissiesnelheden zijn het parool. Anderzijds ervaren IT-afdelingen een steeds grotere druk op een beweging richting een hogere efficiency en uiteraard de nodige kostenverlagingen. IT is niet langer een autonoom functionerende interne machtspartij, het is een integraal onderdeel van de business”, aldus Joel Reich. Kostenbesparing betekent volgens de NetApp topmanager gewoonlijk vereenvoudigen van precessen en technologie, bijvoorbeeld met behulp van virtualisatie. Een cruciale randvoorwaarde om hier succesvol is het gebruik van flash opslagsystemen. Flash-technologie is een sleutel bij vereenvoudiging en versnelling van de storage systemen, want door de voorspelbare responsetijd (een groot voordeel in vergelijking tot magnetische opslag) maakt deze technologie het leven van de gebruiker veel simpeler en voorspelbaar. Weliswaar is flash geheugen bruto (per opslageenheid) duurder, maar dankzij compressietechnieken is flash tot een factor vier efficiënter dan magnetische storage. Deze compressietechnieken zijn mogelijk dankzij de snelheid waarmee de flash geheugens benaderd kunnen worden. Mede door de compressie is flash uiteindelijk een economisch betere keuze dan de traditionele opslag.

Privaat of publiek

De vernieuwingen in het NetApp portfolio van dit jaar die moeten bijdragen aan het verlagen van de IT-kosten voor de eindgebruikers zijn: NetApp Private Storage (NPS) as a service, Data Fabric Solution Cloud Backup, Cloud Sync Service en Cloud Control for Microsoft 365. Hiermee wordt het thema Data Fabric Now verder kracht bijgezet aldus Reich. Cruciaal verschil bij deze concepten is dat het volgens de storage leverancier neutrale concepten zijn. Prominent claimde NetApp dan ook dat zij het thema vendor lock-in niet op de agenda hebben en klanten alle vrijheid hebben die storage leverancier te kiezen die zij willen om deze vervolgens in het NetApp ONTAP-concept te integreren. Dit jaar wordt voor het eerst ook de SolidFire hardware ondersteund.

Dataopslag is een kwestie van kiezen, maar aldus Reich. “On-premises en off-premises gaan daarbij hand in hand. Uitgangspunt moet zijn: on-premises opslag in flashstorage, de rest gaat in de cloud. Alle elementen zoals enterprise cloud, webscale cloud, public cloud, IT as a Service via managed cloud en Software as a Service te integreren en vereisen een integrale benadering.” NetApp ONTAP 9 is de ultieme oplossing om dit te realiseren, vervolgt Peter Wust Senior Director Emerging Solutions & Innovations Group EMEA. “On-premises en off-premises komen samen in een universele omgeving. De Amazon Web Sevices (AWS) S3 diensten gaan probleemloos samen met Microsoft Azure en de gebruikte lokale storage services, op in een universele storage oplossing. Het is aan de gebruiker om steeds te bepalen welke technologie/infrastructuur op dat moment de meest legitieme is om qua capaciteit uitgebreid te worden. On-premises schaalbare storage is mogelijk met de heilige graal van NetApp: SolidFire. Deze schaalbare storage systemen hebben maar twee interfaces; voeding en ethernet. Het bijschakelen van capaciteit is daarmee ongekend simpel.”

Dat de NetApp strategie hout snijdt blijkt uit de marktverhoudingen zo blijkt uit recente onderzoeken van Gartner en IDC. Op dit moment is DELL-EMC de grootste aanbieder van storage systemen. NetApp is dankzij de zeer succesvolle SolidFire producten, qua omvang de tweede leverancier geworden voor gevestigde namen zoals HP Enterprise (HPE), Pure Storage en IBM.

Lokale opslag blijft

In deze tijden is er geen heftigere discussie dan de discussie over lokale (on-premises) opslag. Het algemene bezwaar tegen lokale opslag zijn de kosten en IT-overhead. Toch weet Thomas Ehrlich, Vice President Pathways & Operations EMEA, tegenargumenten op te sommen. “On-premises zorgt ervoor dat je altijd zelf bepaalt of je toegang hebt tot je data. Bij cloud services is het de verbinding en het bestaansrecht van de serviceprovider die voor onzekerheid kan zorgen. Meerdere cloud service providers gebruiken is een oplossing, maar helemaal zeker ben je enkel als het in eigen beheer is. Er zijn voorbeelden waarbij serviceproviders failliet gingen de data in gijzeling kwam. Als het echte kritische data is, bijvoorbeeld klantenbestanden, kan het zinvol zijn ook een alternatief te hebben voor louter on-line opslag.”

Ook Cloud Control for Microsoft 365 past in dit concept, zegt Ehrlich. Alleen met deze aanvullende dienst, die in eigen beheer opgezet kan worden, is een compleet versiebeheer van de Office 365 documenten mogelijk. De Microsoft services zorgen daar niet voor aldus Thomas Ehrlich.  “Vandaar dat de komende tijd er zeker redenen zijn om on-premises opslag niet te verwaarlozen. Bij de afweging tussen verschillende opties (privaat versus publiek speelt de channel partner een heel grote rol. Vandaar dat de zoektocht naar channel partners met gedegen kennis van deze complexe materie door blijft gaan. Zij kunnen helpen het nieuwe paradigma van NetApp verder onder de klanten te brengen.”

Door: Hans Steeman

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!