Redactie - 02 mei 2017

Bechtle dénkt wereldwijd en hándelt lokaal

Bechtle dénkt wereldwijd en hándelt lokaal image

Bechtle AG, opgericht in 1983, is een van oorsprong Duitse Value Added Reseller (VAR) die zijn vleugels steeds verder uitslaat op Europees niveau met vestigingen in veertien landen. Maar ook buiten Europa blijkt Bechtle zijn klanten heel succesvol van dienst te kunnen zijn, zo vertellen Niels van Gaal en Olaf Neven van Bechtle direct Nederland. 

Onze basis bestaat uit IT-leveranties via e-commerce, beaamt Niels van Gaal, Sales Manager Commercial bij Bechtle direct. Maar de IT-wereld verandert en klanten zijn tegenwoordig niet meer op zoek naar losse producten maar naar allesomvattende oplossingen. “Ook wij springen daarop in en dat betekent dat we nog completer worden in ons aanbod.”

“Bechtle volgt IT-trends en -ontwikkelingen op de voet”, vult zijn collega Olaf Neven aan. “Daar spreken we met onze klanten over. Elke klant die een strategische keuze maakt, wil daaraan ook technisch gestalte geven. Met ons brede portfolio en de specialisten die we in huis hebben, kunnen wij dat uitstekend voor hen invullen. Dat kunnen we doen met ons merkonafhankelijke portfolio, onze web-portals en onze services die we op steeds breder gebied in huis hebben.”

Internationaal zakendoen

Neven is binnen het Commercial-team ‘Business Developer & International Business Manager’, en dat laatste is bij uitstek een terrein waarop Bechtle zich onderscheidt van andere VAR’s. Begonnen in Duitsland werd het actief in Zwitserland en expandeerde het verder in Europa. Het is daar nu in veertien landen actief. “In al die landen helpen we onze klanten op eenzelfde manier, met eenzelfde portal, eenzelfde productassortiment, en dezelfde eenduidige SLA’s. Bechtle is daarnaast in staat om cross Europe procurement te vereenvoudigen. Met Bios (Bechtle information and orderering System) geven wij onze klanten de mogelijkheid om direct gebruik te maken van de voorraden in de 14 landen waar we gevestigd zijn. Hierbij kunnen o.a. aflever- en factuuradressen aangepast worden, daarnaast versimpelt het ook het zoeken naar land specifieke producten. Het inrichten van procurement workflowes voor de landen waar onze klanten gevestigd zijn, behoort ook tot mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat de centrale organisaties inzicht en grip krijgen op het lokale ICT beleid en uitgaven.

Veel van onze klanten hebben natuurlijk ook internationale vestigingen, met de daarbij behorende uitdagingen. Die komen met vragen als – heel simpel – kunnen jullie ook ons gestandaardiseerde productportfolio in andere landen leveren, tot aan: kunnen jullie ons volledig wereldwijd ontzorgen. En ja, dat kunnen wij als geen ander.”

GITA

Om het toenemend aantal internationale klanten optimaal van dienst te kunnen zijn, ontplooide Bechtle diverse initiatieven. De meest in het oog springende daarvan is de in 2013 opgerichte Global IT Alliance (GITA). Daarmee ondersteunt Bechtle ook in landen waar het geen eigen vestigingen heeft de IT-inkoop van bedrijven door middel van strategische allianties met ervaren professionele IT-partners ter plekke. Deze dragen zorg voor lokale contactpersonen en geharmoniseerde portfolio’s, randvoorwaarden en service-levels.

Ter illustratie van wat Bechtle voor een internationaal opererende klant kan betekenen, geeft Van Gaal een voorbeeld van een klant die van plan was om in Nederland centraal een aantal systemen voor in Brazilië aan te schaffen. In Nederland werden deze systemen gebruiksklaar gemaakt, daarnaast was de klant verantwoordelijk voor het logistieke proces. Dit was tijdrovend vanwege de administratieve last en financieel onaantrekkelijk vanwege de importkosten.“Dat is niet efficiënt”, zegt Van Gaal. “Zo’n systeem wordt daardoor te prijzig en de interne IT organisatie niet ontzorgd.”

Het GITA-partnernetwerk strekt zich uit over Scandinavië en de Baltische Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, Azië, de VS, Mexico, Japan, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Naast GITA hanteert Bechtle nog drie modellen voor het bedienen van de internationaal opererende klant. “Wij hebben ervaring met alle vier”, zegt Neven. “En de kunst is om goed te kijken naar de problematiek van de klant en die te matchen met het model dat het beste past. Er is niet één model dat voor iedere klant geschikt is.”

Think global, act local!

“Goede samenwerking is daarbij de sleutel tot ons succes”, vervolgt hij. “We hebben diverse specialisten en doen alles in samenwerking met elkaar. Zo doen we dat ook internationaal. Eén van onze credo’s is niet voor niets ‘If you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together!’ Dat is ingebed in onze organisatie. Dat is onze cultuur en zo voelen wij dat ook.”

“En een ander belangrijk principe is: dénk op globale schaal en hándel lokaal”, sluit Van Gaal af. “Oftewel: think global, act local! Dat is wat voorop stond bij de inrichting van ons GITA-netwerk. Wij zijn dus in staat om de globale problematiek van onze klanten op te lossen en waar van toegevoegde waarde lokaal invulling te geven.

Door: Dick Schievels

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!