Redactie - 10 mei 2017

Arrow faciliteert door financieringen

Arrow faciliteert door financieringen image

Een jaar geleden begonnen ze ermee in Nederland en ondertussen neemt het steeds concretere vormen aan. Met Arrow Captial Solutions verstrekt distributeur Arrow ook financieringen. Volgens Bart van Rheenen, Managing Director van Arrow ECS in de Benelux, is het mede de reden voor het goede jaar dat zijn bedrijf achter de rug heeft.

“De basis is dat dit transacties faciliteert”, begint Van Rheenen. “Een aanzienlijk deel van de business die Arrow ECS het afgelopen jaar deed zou niet zijn doorgegaan wanneer we Capital Solutions niet hadden gehad.”

Financiering

Arrow Capital Solutions is een aparte entiteit binnen het overkoepelende Arrow Electronics, zoals Arrow ECS dat ook is, legt Van Rheenen uit. Met Arrow Capital Solutions kunnen IT-resellers en dienstverleners, maar ook leveranciers, een financiering afsluiten voor de aanschaf van IT-oplossingen.

Het lijkt een opvallende stap voor een IT-bedrijf. Maar dat is het volgens Van Rheenen niet. “Het biedt een uitkomst in veel situaties. Denk aan een kleine reseller die gevraagd wordt voor een groot project dat hij nooit kan financieren. Of aan een reseller die de overstap van CAPEX naar OPEX wil maken, maar daardoor met een tijdelijk cashflow-probleem te maken krijgt.”

Kritisch

Arrow kan die financieringen heel aantrekkelijk aanbieden omdat met name softwarefabrikanten graag in één keer betaald willen krijgen voor hun producten. Arrow regelt die betaling en de financiering wordt vervolgens aan hen afgelost.

Maar waarom zou iemand niet gewoon naar een bank gaan?  “Wij kennen en begrijpen de IT en kunnen daardoor financieringen verstrekken die een bank niet aan kan nemen. Natuurlijk zijn we net zo kritisch. De mensen die zich hier met de financieringen bezig houden hebben op dezelfde school gezeten als hun collega’s bij banken. Maar wij hebben meer inzicht in de waarde van hard- en software en kennen de leveranciers en de afnemers veel beter.”

Maatwerk

Arrow wil met Capital Services vooral maatwerk bieden. “Daarin zit ook het unieke. Er zijn natuurlijk een paar grote vendoren die ‘finance’ aanbieden, maar dat is een ander verhaal en is meer een standaard dienst voor partners met een bepaalde status. Het maatwerk dat wij bieden wordt door niemand anders in de IT geboden.”

“We hebben 26 verschillende financieringsvormen”, legt Van Rheenen uit. “Als je wilt kun je het totaalbedrag bij wijze van spreken verdelen in 36 stukjes waarbij je tien maanden wel betaalt, dan weer drie maanden niet en dan vijf maanden wel, en dat vervolgens nog een keer. Dat klinkt misschien raar, maar denk aan een leverancier die een datacenter bouwt en verwacht dat na tien maanden de capaciteit vol is en er daarna aan een tweede datacenter moet worden begonnen. Dan heeft hij alle financiële middelen nodig voor de bouw en wil hij gewoon een aantal maanden niet betalen.”

Leren

Arrow is niet over één nacht ijs gegaan. “Vorig jaar maart zijn we écht begonnen. In Frankrijk, maar ook in de VS, doen we het al een stuk langer. In Nederland heeft het lang geduurd voordat we van de AFM toestemming kregen om dit te doen. Dat gaat er hier strenger aan toe dan in andere landen.”

Maar het is juist een voordeel dat Arrow in Nederland kan leren van de ervaringen elders. “Het is geen eenvoudige activiteit, je hebt pure specialisten nodig. De ervaring die we in andere landen hebben opgedaan komt goed van pas. Mede daarom loopt het zo goed.”

Door: Johan van Leeuwen

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!