Martijn Kregting - 09 oktober 2017

'Juniper Networks is altijd een disruptor geweest'

'Juniper Networks is altijd een disruptor geweest' image

Onder de noemer Digitale Transformatie, Digitale Disruptie of Industry 4.0, blijft nagenoeg geen enkel bedrijf, organisatie of sector onaangeroerd door de explosieve toename van connected devices, data en nieuwe, geavanceerde netwerken, technologieën en toepassingen. Het is aan bedrijven als Juniper Networks om alles in goede banen te leiden. “We zijn een laagdrempelige partner binnen een groeiend ecosysteem”, zegt Melchior Aelmans, Senior Sales Engineer bij Juniper Networks.

Juniper Networks heeft een uitgesproken visie op de nieuwe, digitale toekomst. Die toekomst is volgens het Amerikaanse netwerbedrijf niet ver weg. Sterker nog: we zijn al op weg naar Digital Cohesion, het tijdperk na de Digitale Transformatie/Disruptie waarin zowel zakelijke gebruikers als consumenten de voordelen ervaren van technologische toepassingen en diensten die zich automatisch aanpassen aan hun behoeften.

“Focusverschuiving naar software werpt vruchten af”

Die visie kan Aelmans onderschrijven: “We zijn de hype-fase voorbij. In praktijk merk je dat er meer budget vrij komt voor IT-zaken waarbij security top-of-mind is bij elke organisatie, zeker gezien de ontwikkelingen op het gebied van ransomware. Op dat vlak bieden we een compleet portfolio. Klanten weten dat ze iets moeten ondernemen en hoe zij efficiënt en secure met hun netwerk moeten omgaan. Dat zien we vooral bij service providers. Maar voorop staat dat nu iedereen de mogelijkheden met nieuwe techologieën onderzoekt en de wensen per bedrijf, organisatie en sector lopen vaak sterk uiteen.”

Juniper Networks heeft een sterk eerste half jaar achter de rug. In het eerste en in het tweede kwartaal stegen zowel omzet en winst en de vooruitzichten voor geheel 2017 zijn positief. “Het gaat goed”, beaamt Aelmans. “Je ziet duidelijk dat onze focusverschuiving naar software zijn vruchten begint af te werpen. Steeds meer klanten maken de overstap naar de cloud en aan netwerken worden meer eisen gesteld. In Nederland bijvoorbeeld groeien we sterk in het Enterprise-segment, met name op het gebied van security en datacenters. Dat zijn bijvoorbeeld partijen die virtuele routers nodig hebben om sneller te kunnen schakelen in een tijdperk waarin de hoeveelheid data exponentieel toeneemt.”

Of iedereen eigenlijk wel is voorbereid op de nieuwe digitale wereld? “Belangrijk is dat bedrijven en organisaties begrijpen dat voor opkomende technologieën andere skill sets zijn vereist. Automatiseren wordt belangrijker en engineers moeten code gaan leren schrijven. Veel bedrijven en organisaties werken nog niet op een DevOps-manier, waarbij de samenwerking tussen ontwikkeling en beheer centraal staat. Daarnaast geldt het werken in silo’s als bottleneck, waardoor het voor netwerkbeheerders bijvoorbeeld in praktijk lastig blijkt om toegang te krijgen tot een x68-server.”

Goed geëquipeerd het veld in

De strategie die Rami Rahim, de opvolger van de in 2014 gewezen CEO Shaygan Kheradpir, enkele jaren geleden inzette, komt tot wasdom en Juniper Networks is naar eigen zeggen future proof. Dat wil zeggen, het bedrijf weet voor de komende periode waar zijn klanten zitten.

“We zitten nu in een transitiefase”, legt Aelmans uit. “Traditioneel ligt onze focus op ISP’s en cloud providers, daar nu komen enterprise-klanten bij. We gaan uiteindelijk toe naar een ecosysteem van marktpartijen, partners en klanten die onderling snel schakelen omdat de nieuwe technologische realiteit nu eenmaal van ze verlangt. Agile networks zijn toekomstbepalend waarbij er qua competenties geen verschil is tussen fysieke en virtuele infrastructuur.”

De innovatiesnelheid bij Juniper Networks ligt hoog om alle ontwikkelingen te kunnen bijbenen. Onlangs introduceerde het bedrijf innovatieve oplossingen die het inrichten van cloud-netwerken moeten vereenvoudigen. ISP’s en grotere organisaties kunnen hiermee sneller nieuwe diensten uitrollen. Met Cloud-Grade Networking  wil Juniper Networks een reeks van innovatieve principes voor het ontwerpen, implementeren en beveiligen van applicaties en diensten presenteren. Deze aanpak combineert telemetrie, automatisering en machine learning om uitdagingen in het proces van de transformatie naar de cloud beter te kunnen aanpakken.

Enkele maanden eerder lanceerde Juniper Networks Open Cloud Interconnect, een uitgebreide datacenter interconnect (DCI)-oplossing waarmee operators sneller nieuwe clouddiensten kunnen afleveren en het netwerkbeheer kunnen vereenvoudigen.

Belangrijke rol Juniper OpenLab

En dan is er nog de rol van Juniper’s OpenLab, een proeftuin waarin klanten, partners en studenten met behulp van Juniper-oplossingen nieuwe vaardigheden ontwikkelen die aansluiten bij de toekomstige technologische realiteit waarin begrippen als automation, artificial intelligence, machine learning en datacenter transformation centraal staan.

OpenLab groeide in vijf jaar tijd uit naar zeven locaties wereldwijd, waaronder één in Amsterdam. Enkele maanden geleden organiseerde Juniper Networks in samenwerking met service-integrator Xantaro zijn eerste workshop waarbij studenten uit de EMEA-regio zakelijke uitdagingen probeerden op te lossen met behulp van software defined networking (SDN) en netwerkautomatisering. 

Self-Driving Network Summit

Aelmans: “Op het gebied van netwerktechnologie is Juniper Networks altijd een disruptor geweest. Anderen nemen dat nu over. Wij hanteren een cultuur van openheid, een open houding naar partners en klanten en bieden hen een omgeving waarin zij de best-of-breed oplossingen kunnen bouwen. Wie wil weten waar we naar toe gaan, kon ons Self-Driving Network Summit bezoeken op afgelopen 5 oktober. Daar kwamen alle thema’s, waaronder AI, machine learning en automatisering, ruimschoots aan bod.”

Door: Martijn Kregting

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Infinity IT BN start 2 feb

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!