Redactie - 12 december 2018

Trend Micro: Veranderend technologisch landschap vraagt advanced security

Trend Micro: Veranderend technologisch landschap vraagt advanced security image

Cybersecurity specialist Trend Micro maakt zich op voor robuuste groei in de komende jaren. En niet zonder reden: security is relevanter dan ooit en bedrijven en organisaties zoeken steeds vaker naar geavanceerde oplossingen om hun data te beveiligen. Dan zijn ze bij Trend Micro aan het juiste adres, vindt René van Loenen, Channel Lead Benelux. “Trend Micro levert al lang niet meer alleen maar anti-malware. Wij zijn een bewezen leverancier van IT Security.”

Dat Trend Micro flink in beweging is, blijkt bijvoorbeeld uit de verhuizing van de Nederlandse afdeling van Vianen naar Amsterdam Zuid-Oost begin dit jaar. De locatie nabij Amsterdam en Schiphol moet helpen bij de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf. Trend Micro mikt in 2020 op de helft meer omzet. De omzetgroei wordt mede mogelijk gemaakt door de Digitale Transformatie die een toenemend aantal bedrijven doormaakt en waarbij security een zeer belangrijk thema is.

De schouders eronder, beaamt René van Loenen, bij Trend Micro verantwoordelijk voor het partnerkanaal in de Benelux. “In 2018 zijn we op sterkte gekomen door te investeren in onze sales-organisatie. Dat is in lijn met de groei die we als organisatie als geheel doormaken. Daarbij blijven we vol inzetten op de samenwerking met distributeurs en kanaalpartners. We zien ons portfolio verbreden en we willen graag ondersteuning bieden met kennis en expertise en zo een sterk partnerkanaal bouwen.”

Transformatie

De transformatie die Trend Micro doormaakt om de komende jaren partners optimaal te kunnen bedienen, heeft volgens Van Loenen te maken met drie ontwikkelingen die tevens de pijlers vormen van de strategie van het bedrijf. Ten eerste is daar de veranderende eindgebruiker. Of anders gezegd: de manier waarop we werken is al enkele jaren aan sterke verandering onderhevig door de introductie van een groot aantal connected devices en aanverwante toepassingen op de werkvloer. En die technologie nemen werknemers bovendien ook steeds vaker mee van huis naar kantoor.

Consumerization of IT is lang tegengehouden vanwege de veiligheidsrisico’s die het gebruik van persoonlijke devices op de werkvloer met zich meebrengt. Dat is tegenwoordig heel anders en is mede het gevolg van wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en Meldplicht Datalekken. Ook binnen Trend Micro hebben we daar de voorbije twee jaar veel aandacht aan besteed en we merken dat bedrijven en organisaties nu meer kijken naar geavanceerde vormen van databeveiliging.”

Eén van de producten die daaruit voortvloeide is de onlangs geïntroduceerde geavanceerde endpoint security-aanbod Trend Micro Apex One. Dit product moet endpoint security herdefiniëren en consistente beveiliging over de volledige breedte als een single-agent, zowel als SaaS-oplossing als on premises-implementatie, leveren. Het nieuwe aanbod verbetert volgens Trend Micro geautomatiseerde Detection & Response en geeft bruikbare inzichten die veiligheid voor klanten maximaliseert en groeimogelijkheden biedt voor het kanaal.

Een veilige reis naar de cloud

Een tweede belangrijke pijler in de strategie van Trend Micro is de ‘reis naar de cloud’ die steeds meer bedrijven, van mkb tot enterprise, ondernemen. “We gaan er daarbij niet vanuit dat de cloud het eindstation is. Het gaat er juist om of er vanuit de cloud extra functionaliteiten worden afgenomen. Kijk bijvoorbeeld naar applicatieontwikkeling in de cloud, of DevOps. Dan komt security al heel snel om de hoek kijken. Wanneer je cloudtechnologie op een slimme manier inzet, kun je diensten afnemen waarmee je je business kunt transformeren en kansen creëert. Daarom proberen wij alle zorgen rondom het security-aspect weg te nemen waardoor de voordelen vanzelf naar voren komen. Het is ook nogal een omslag: waar je voorheen grip had op je data en in control was, zet je je data nu ergens anders neer.”

Van Loenen ziet dat steeds meer organisaties meer met de cloud gaan doen. Dat gaat volgens hem met steeds grotere stappen. “Er zijn nu al organisaties die hun fysieke datacenters afschrijven en een nieuw datacenter in de cloud opbouwen. Dat is nog slechts een handvol bedrijven, maar de beweging is ingezet. Tijdens die beweging duikt steeds een tweetal vraagstukken op: hoe doe ik dit op een veilige manier en hoe zorg ik ervoor dat er niet teveel tijd en energie in het beheer van zo’n omgeving gaat zitten. Trend Micro springt bij als het gaat om security automation. Dat zien we nu vooral bij AWS en Azure.”

“Durf te specialiseren”

Als gevolg van het sterk veranderende technologisch landschap stelt Trend Micro ook steeds hogere eisen aan zijn partners. Ook moedigt het bedrijf partners aan om zich te specialiseren op deelgebieden van Trend Micro. “We kijken zorgvuldig naar met welke partners we welke oplossing in de markt gaan zetten. De gesprekken over security worden namelijk steeds breder en de klantvraag steeds specifieker”, ziet Van Loenen.

“We bieden partners de bouwblokken op basis waarvan zij unieke diensten kunnen ontwikkelen die toegevoegde waarde hebben voor de klant. De meest succesvolle partnerships hebben wij met organisaties die verder durven kijken en zich specialiseren.”

Een reden om te kiezen voor specialisatie zou de toegenomen complexiteit en diversiteit van cyberdreigingen kunnen zijn. Het veranderende dreigingslandschap is tevens de derde pijler waar de activiteiten van Trend Micro op zijn gestoeld. “Waar voorheen nog vaak sprake was van aanvallen waarbij schaal een belangrijke rol speelde, zien we nu dat aanvallen specifieker en gerichter worden. Het is nu ook meer een kat- en muisspel geworden.”

Het landschap wordt nog complexer door de komst van een groot aantal connected devices binnen industriële omgevingen. Zo kunnen bijvoorbeeld ziekenhuizen te maken krijgen met kwetsbaarheden die niet zijn gepatcht met alle gevolgen van dien. Of complete productieprocessen kunnen worden lamgelegd door een hack. “Dit is een belangrijk thema en we merken toenemende interesse in oplossingen die antwoord bieden op vraagstukken binnen industriële IoT.”

Van Loenen besluit: “Ja, we kunnen zo goed als alle aanvallen buiten de deur houden. Maar het kan natuurlijk altijd een keer mis gaan. Dan moet de vraag gesteld worden: waar is het fout gegaan en wat is het effect op onze organisatie? Er wordt door bedrijven duidelijk gezocht naar functionaliteiten die hier inzicht in verschaffen. Wij zetten ons samen met onze partners iedere dag in om onze klanten met innovatieve oplossingen en diensten te ontzorgen op het gebied van dit soort security-vraagstukken. Dit jaar bestaan we 30 jaar en kijken we terug op een lange periode van constante innovatie, dat maakt Trend Micro uniek. We houden gelijke tred met technologische verandering waardoor onze klanten kunnen rekenen op geavanceerde bedreigingsinformatie en de best mogelijke bescherming."

Auteur: Maarten van Vliet

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!