Redactie - 31 augustus 2019

Uniserver is de cloud coach voor partners

Uniserver is de cloud coach voor partners image

Hij ziet het model nu overal opduiken, ook verwijzend naar HPE Greenlake dat eind 2017 is gelanceerd. “Pay per use. Wij doen dat al ruim zes jaar”, zegt Emile Schouwstra, commercieel directeur bij clouddistributeur Uniserver. Dat komt onder meer door de hoogst competitieve markt in Nederland, meent hij.

Schouwstra was ook aanwezig bij HPE Discover in Las Vegas eind juni. Het verklaart zijn opmerking over Greenlake. Hij zag er veel belangstelling voor. Ook in Nederland groeit de interesse. “Wij zien een versnelling”, zegt Schouwstra. En dat snapt hij ook wel. Systeem integrators, en zeker ook de Softwarebouwers, de ISV’s, voelen er niet veel meer voor om zelf allerlei hardware/datacenter infrastructuur en besturingssystemen te kopen; om een flinke investering te doen in ijzer dat voor een deel vaak nutteloos staat te zoemen in de serverruimte. “Waarom zou je ook, als je bij ons de benodigde infrastructuur met de vereiste beveiliging kunt afnemen? En dan betaal je als je dat wil en dit ook bij je past, alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Een model dat wij vanaf het begin, ruim twintig jaar geleden, hanteren.”

Hij ziet dat de public cloud ook in Nederland gretig aftrek vindt. “Maar, vergis je niet, goedkoop is de public cloud ook weer niet. Maar voor sommige taken is het inderdaad een uitkomst, zoals voor kantoorautomatisering met Office 365. Voor andere workloads bieden wij weer voordelen. Daarom ontwikkelt zich vrijwel altijd een hybride cloud-strategie. Organisaties verspreiden hun workloads over het eigen datacenter, sommige public clouds en een private cloud. Daar zullen ook onze partners steeds vaker rekening mee moeten gaan houden bij hun eindklanten voor zover ze dit natuurlijk al niet doen.

Uniserver – met inmiddels meer dan tachtig medewerkers - is overigens honderd procent partner gebaseerd.

Ondersteuning

Bij Uniserver is het ‘as-a-service’ wat de klok slaat. Ook organisaties stappen in toenemende mate over op het ‘cloudmodel’. “Maar voor veel van onze partners is dat model nog “heel wat.” Wij helpen ze om hierin mee te gaan. We helpen ze relevant te blijven voor de markt.” Enerzijds, zo geeft hij aan, door zelf de infrastructuur tiptop te hebben en houden. “Wij gebruiken alleen premium merken in ons datacenter”, verklaart Schouwstra. “We werken nauw samen met HPE, Veeam, en VMWare bijvoorbeeld. Bij ons is ook alles redundant uitgevoerd; we draaien 24*7; ondersteuning is altijd paraat.”

Schouwstra meldt dat betrokkenheid met klanten bij Uniserver hoog in het vaandel staat. “Uiteindelijk gaat het niet om producten (wij denken trouwens alleen in diensten), maar om mensen. Mensen doen zaken met mensen, hoe digitaal de wereld ook is. Dat doen we door eerlijk met onze partners om te gaan. Maar ook door onze diensten zo eenvoudig mogelijk te maken. Wij zijn onderdeel van een ecosysteem. En dat begint bij de eindklanten. Die hang naar ‘customer intimacy’ zien wij ook terug bij onze partners.”

Diensten

Resellers zijn gewend producten als servers en firewalls te verkopen om aan de automatiseringsbehoefte van een organisatie te voldoen. “Dat voldoet niet meer”, zegt hij. “Onze partners moeten nu zien te achterhalen waar die behoefte precies uit bestaat. De infrastructuur hebben wij altijd klaar staan. Die is flexibel in te zetten naar gelang de behoefte van een klant op een gegeven moment. Het gaat erom hoe bedrijfsprocessen het best zijn te automatiseren om de resultaten te optimaliseren. Dan heb je het over diensten, niet meer over computers, niet meer over techniek. Gebleken is dat partners die in “diensten denken” het snelst groeien groeien in de markt en ook graag gezocht worden door nieuwe klanten

Vergeet niet dat de eindklanten ook steeds beter in de gaten hebben wat wel en niet mogelijk is met IT.

Cloud coach

Onder de partners van Uniserver bevinden zich voornamelijk managed service providers en softwarebedrijven (ISV). De onderneming richt zich op het marktsegment/partners waar we 50 tot 2500 werkplekken vinden maar zie ook hier het voordeel van de bouwblokken bij Uniserver een omgeving met 2500+ server of 5000+ werkplekken hoeven we samen met onze partners ook zeker niet meer uit de weg te gaan.

Zij hebben te maken met organisaties die diensten uit de cloud willen afnemen. De digitale transformatie is in volle gang en cloud computing maakt daar onmiskenbaar onderdeel van uit. “Maar de ene cloud is de andere niet. Het gaat erom dat onze partners met klanten bespreken waar zij het beste welke workloads kunnen laten landen. Vaak komt dat neer op een multicloud-strategie, waarbij je bijvoorbeeld de kantoorautomatisering bij Azure onderbrengt via Office 365 en andere workloads bij ons. Omdat wij bijvoorbeeld kunnen garanderen dat de data in Nederland blijven en omdat wij elke vraag van partners en eindklanten direct serieus nemen; wij zijn flexibeler dan de hyperscalers; wij kunnen tweaken naar de behoefte van een partner”, aldus Schouwstra.

Hoewel het er met het afnemen van diensten uiteindelijk voor de eindklanten eenvoudiger op wordt, is het voor de partners ingewikkelder om het juiste pad uit te stippelen. “Daar helpen wij ze bij. Wij willen hun cloud coach zijn. Wij willen ze stapsgewijs brengen naar de beste situatie voor hun eindklanten. We willen ze leren hoe ze dat het beste kunnen doen. Wij hebben zo’n 115 partners en voor hun zijn wij dè clouddistributeur.” HPE heeft dit overigens erkend door twee keer de ‘HPE Cloud Distri of the Year Award’ uit te reiken; tijdens Reimagine 2017 en ‘18.

Kennis

Wie de public cloud gebruikt, zo zegt Schouwstra, moet zelf heel veel kennis hebben van deze dienst/infrastructuur om ervoor te zorgen dat de workloads zo efficiënt mogelijk landen. “Dat is in veel mindere mate nodig als je van onze diensten gebruik maakt; dan zorgen wij daarvoor. En dat doen we in nauwe samenwerking met onze partners. De kennis die wij opdoen in ons datacenter delen we overigens ook met onze partners. Op die manier groeien we samen verder. Wij zijn het kenniscentrum en verlengstuk voor onze partners als het om cloud gaat.”

MSP’s zouden het ideale applicatielandschap voor hun klanten moeten inrichten. “Dan moet je naar de bedrijfsprocessen kijken, niet naar de techniek. Niet elke partner kan overal verstand van hebben; daarom koppelen wij partners aan elkaar binnen ons ecosysteem. Dat wordt op prijs gesteld”, aldus Schouwstra.

Door: Teus Molenaar

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!