Witold Kepinski - 04 november 2022

VMware kampioen van de smart-cloud

VMware kampioen van de smart-cloud image

VMware zet volop in op de ‘smart-cloud’, een platform dat de klant de flexibiliteit geeft workloads daar naartoe te verplaatsen waar dat het beste uitkomt. De ene cloud kan uit kostenoogpunt gunstiger uitvallen dan de andere. Bovendien valt zo gemakkelijker in te spelen op juridische eisen voor data-overdrachten en verwerking buiten de EU. “Met de smart-cloud faciliteren we een volgende stap in de Cloud Journey van klanten”, stelt Kenneth del Rio van Heese, director channel sales Benelux bij VMware. “Je kunt hiermee zelf bepalen welke apps en workloads je in welke cloud wil zetten en tegen welke prijs. En welke applicaties en toepassingen beter on premise zijn te verwerken.”

Weinig leveranciers van enterprise software bieden zulke mogelijkheden. VMware heeft een sterke positie opgebouwd in de markt voor multi-clouds waar grote ondernemingen publieke cloud-diensten mixen met hun eigen privé-netwerken. Daarbij is het bedrijf uit het Californische Palo Alto agnostisch. ‘Terecht wordt wel eens gezegd dat we het Zwitserland van de cloud zijn,’ aldus Kenneth. VMware biedt een open standaard waar heel veel andere bedrijven op kunnen inhaken. Of het nu Cloud providers, system integratoren, of leveranciers van gespecialiseerde (beveiligings)software dan wel dienstverleners zoals Accenture zijn.

Spin-off van Dell
Kenneth del Rio van Heese blikt ook terug op de afsplitsing vorig najaar van Dell Technologies. ‘Deze verzelfstandiging heeft een positieve uitwerking op beide partijen gehad’, concludeert hij. VMware kreeg hierdoor meer vrijheid om zijn multi-cloud strategie, inmiddels gevolgd door de eerder genoemde ‘smart-cloud’, uit te voeren. En partners hebben hiervan kunnen profiteren.

Pijlers strategie
De strategie van VMware berust op enkele duidelijke pijlers. Traditioneel bediende het techbedrijf datacenters. Vervolgens verschoof de nadruk naar het brengen van grote ondernemingen naar de publieke cloud. De multi-cloud en hybride cloud waren de volgende stappen. Inmiddels werkt driekwart van de klanten met twee clouds of meer. De helft zit zelfs op ten minste drie clouds.

Smart Cloud neemt complexiteit weg
Het werken in de multi-cloud is complexer dan het gebruik van eigen datacenters. Veel klanten hebben moeite om dit goed te beheren, aldus Kenneth. Silo’s aan cloud infrastructuur, onvoldoende inzichten in kosten, interoperabiliteit, governance en uitdagingen om applicaties te ontwikkelen met de juiste mate van controle en beveiliging. Je moet tegenwoordig exact weten waar welke workload staat en of dat in overeenstemming met de wettelijke eisen is. En als je iets ergens wilt plaatsen, moet je ook weten hoe je dat effectief en snel doet en wat de kosten dan zijn. Kortom, er zit veel aan vast.

Versnelde investeringen
Om zijn 500.000 klanten daarbij zo goed mogelijk te kunnen helpen investeert VMware veel in de ontwikkeling van nieuwe software voor de infrastructuur. Overnames zoals CloudHealth, Carbon Black (bescherming van endpoints) en Pivotal, hebben meer insights, bescherming en devops tools gebracht. Kenneth: ‘Additionele stukjes in de puzzel zijn gelegd waardoor je de multi-cloud omgeving beter kunt managen.’

Portfolio nog breder
VMWare’ s brede portfolio aan tools waaronder die voor de multi-cloud en de cloud-native wereld, wordt verder uitgebreid. Broadcom continueert als aanstaande ‘moeder’ van VMware de focus op de R&D ambitie. Dat moet leiden tot nieuwe oplossingen waarmee klanten hun IT-infrastructuur beter kunnen verbinden, opschalen en beschermen. Al deze inspanningen moeten leiden tot verdere verbeteringen in het beheer, vooral van de eerdergenoemde smart-cloud.

Security paradigma
Een tweede gebied waar VMware zich de komende jaren gaat onderscheiden, is zijn kijk op security. Kenneth: “Onvoorstelbaar hoe frequent dit soort aanvallen tegenwoordig plaatsvinden. Tijdens de pandemie werd elke 11 seconden een ransomware-aanval gedaan op een retailer. De ouderwetse manier om dreigingen tegen te gaan werkt niet meer. Tegenwoordig zijn heel gespecialiseerde oplossingen verkrijgbaar. Maar die overlappen elkaar vaak, zijn moeilijk te integreren en onderling te beheren.”

Bovendien liggen vaak applicaties en data verspreid over meerdere cloud-omgevingen. Het aanvals-oppervlakte is veel uitgebreider geworden. VMware benadert security daarom op een andere manier dan vroeger. Bij het nieuwe security paradigma wordt de veiligheid ingebouwd in alle lagen. Daarbij blijft voldoende ruimte over voor gespecialiseerde oplossingen.

Intrinsieke beveiliging
Het voornaamste kenmerk van deze intrinsieke beveiliging is vergaande integratie en automatisering. Ingebouwd zijn policies, artificial intelligence en in het bijzonder profielherkenning. Kenneth: “In het kader van beter voorkomen dan genezen, wordt er nauwgelet gekeken naar afwijkende patronen. Outliers kunnen geïsoleerd en indien nodig in quarantaine gezet worden.”  Automatisering heeft overigens ook zijn nadelen. ‘Het kan al gauw tot geforceerde situaties leiden. Om dat te voorkomen moet je duidelijke beleidsregels en richtlijnen geven.’ Als je dat niet doet, kan automatisering op gebied van security tot vertraging leiden wat niet goed is voor de snelheid waarmee zaken kunnen worden afgewikkeld.

Alles draait om apps
Als derde differentieert VMware zich door apps centraal te stellen. Applicaties bepalen het concurrentievermogen’. “Dat is waar bedrijven zich tegenwoordig mee onderscheiden en klantwaarde bieden.” 

Developers en IT tevredenstellen
Met de propositie ‘smart-cloud, security en apps’ is VMware uniek in de markt. Kenneth: “Veel klanten zeggen dan ook dat VMware hen vandaag in staat stelt aan de toekomst van morgen te werken. Onze proposities moeten zowel developers als de rest van de IT de juiste oplossingen bieden. De eerste groep wil tools hebben om snel te kunnen ontwikkelen. Waar dit werk vroeger enkele maanden duurde, bedraagt de ontwikkeltijd thans vaak nog maar enkele weken of dagen. Het maakt developers niet zozeer uit waar de apps uiteindelijk op landen. De tweede groep wil dat alles goed werkt zonder dat de kosten uit de klauwen lopen, en dat wildgroei niet de security en management ondergraaft.”

Partner Connect vernieuwd 
Volgens Kenneth del Rio van Heese heeft de verzelfstandiging van VMware afgelopen jaar ook op het partnerkanaal gunstig uitgewerkt. Deze spin-off maakte alles helderder naar de markt. In 2023 start de volgende fase in de evolutie van VMware Partner Connect. Smart-cloud, intrinsieke security en ‘alles draait om de apps’ zijn onmisbare pijlers voor elke ecosysteem-partner. Het nieuwe partnerprogramma is gebaseerd op een flexibel raamwerk dat meer recht doet aan de rol die partners hebben in het gehele klant-traject, de hele lifecycle waar ook advies en implementatie toebehoren. “Partners krijgen ook een vergoeding voor de waarde die ze toevoegen, de mate waarin ze eindklanten verder brengen. Vroeger werd meer gekeken naar fulfillment en reselling. Maar bovenop de licentie worden tegenwoordig ook veel diensten aangeboden zoals consultancy en managed services. Partners als ITQ, RedLogic/Conscia, FONDO en Uniserver lopen hierin voorop.”

Flexibele abonnementen
Het gaat volgens VMware nu veel meer om het opbouwen van een lange termijn relatie met de klant. Die afnemers krijgen te maken met flexibele abonnementsvormen. Die zijn customer centric en future proof, aldus Kenneth: “Vroeger sloot je een contract met de klant af. En dan had je je geld al binnen. Nu is dat anders. De klant betaalt voor wat deze werkelijk afneemt. Het gaat van Capex naar Opex.  Partners moeten zich daardoor veel meer richten op het bieden van business outcomes en de ontwikkelingen bij de klant op de lange termijn. Naast de directe vergoedingen krijgen ze ook ‘premies’ voor de diensten en consumptie die gedurende de hele lifecycle van de klant worden geleverd. Partners varen er goed bij als ze hun aandacht verschuiven naar services, lifecycle profit en het creëren van stickiness.

Auteur: Witold Kepinski

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!