Hans Steeman - 03 maart 2023

Pure Storage FlashBlade//E vangt datagroei op

Pure Storage FlashBlade//E vangt datagroei op image

Pure Storage, de IT-pionier die zeer geavanceerde dataopslagtechnologie en -diensten levert, heeft recent FlashBlade//E aangekondigd, een scale-out ongestructureerde dataopslagplaats die is gebouwd om de exponentiële datagroei van dit moment aan te kunnen en dat gecombineerd met een hoge energie-efficiëntie. De introductie van FlashBlade//E betekent dat klanten niet langer genoegen hoeven te nemen met disk geoptimaliseerd voor bulk data.

In het kader van de introductie van het nieuwe product FlashBlade//E spraken we met Remko Deenik, de Technical Director Europe van Pure Storage. Remko heeft zijn sporen meer dan verdiend bij Pure Store en is razend enthousiast over de nieuwe introductie. Dit wil hij dan ook graag met de lezers delen. Het Amerikaanse Pure Storage uit Mountain View in Californië, staat al jaren hoog aangeschreven als leverancier van schaalbare flash storage en is marktleider in deze uitdagende sector. In eerste instantie (rond 2009) richtte men zich op specifieke taken binnen het datacentrum, inmiddels is de scope veel breder. Het hele datacentrum aan de flash storage krijgen is het ultieme doel. Het is beter voor het milieu en de kosten zijn lager dan traditionele systemen. Men kondigt vol verve het einde van de harde schijf aan. Remko: “Ze maken herrie, gebruiken veel te veel ruimte en energie, er is geen ruimte voor capaciteitsgroei en ze vergen te veel onderhoud. Kortom er is alle reden om traditionele storage te vervangen door een flash-oplossing.”

Flash vervangt de traditionele harddisk

Flash storage is principieel anders dan een harde schijf. Halfgeleidertechnologie vervang mechanische systemen met roterend magneetschijven. Harde schijven hebben jarenlang hun waarde bewezen, maar de grenzen van de technologie zijn nu echt bereikt. De capaciteit, de snelheid en de duurzaamheid vallen in het niet bij de mogelijkheden van flash-technologie. Flashdrives zijn duurzamer en blijven ook de komende jaren exponentieel groeien qua capaciteit. Rond 2025 zal de opslagcapaciteit gegroeid zijn tot 300 Tbyte, al snel een factor 6 groter dan de harddiskcapaciteit die rond die datum verwacht wordt. Op dit moment zijn datacentra verantwoordelijk voor 1-2% van de wereldwijde energieconsumptie, binnen dat verbruik komt 20-25% voor rekening van de dataopslag. Daarmee kunnen flash arrays, die tot 80% minder energie verbruiken dan diskdrives, dus voor een aanzienlijke besparing zorgen.

De nieuwe telg heet FlashBlade//E

Remko: “FlashBlade//E wordt naast de bestaande FlashBlade//S gepositioneerd en biedt een betere manier om de opslagbehoefte voor ongestructureerde datagroei efficiënt, betrouwbaar en duurzamer te beheren, dan momenteel mogelijk is met disk-based opslag. FlashBlade//E is bij uitstek ontwikkeld voor de opslag van ongestructureerde data en maakt deze toegankelijk voor bewerkingen ten behoeve van bijvoorbeeld AI en ML. De generatie van ongestructureerde data, zoals audio, video, foto’s blijft de komende tijd ongekend hard groeien, want deze data is steeds vaker de heilige graal van bedrijven. Het is dan ook logisch dat er veel aandacht is voor de verwerking van deze data. Dankzij het gebruiksgemak en de aantrekkelijke prijs van het nieuwe product kunnen klanten hiermee ook de laatste disk-based systemen in hun datacenter vervangen.”

De voordelen van FlashBlade//E

De kosten voor FlashBlade//E liggen onder $0,20 per Gbyte, inclusief drie jaar service. Het platform begint bij een opslagcapaciteit 4 Pbyte en is daarna schaalbaar, met betrouwbare prestaties. De uitbreiding kan eenvoudig plaatsvinden door extra blades te plaatsen of, als een pay per use abonnementsmodel wordt gebruikt, extra ruimte te activeren.

FlashBlade//E verbruikt tot 5 keer minder stroom dan de disk-based systemen die het vervangt. Daarbij geldt: hoe groter de opslagcapaciteit, hoe hoger de energie-efficiëntie. Organisaties worden zo geholpen om hun steeds belangrijkere duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder de CO2-emissie te behalen.

FlashBlade//E is een flexibel systeem dat met bedrijven meegroeit, met 10-20 keer hogere betrouwbaarheid dan disk-based opslagsystemen en zonder onderbrekingen of grote hardware upgrades waarbij complete hardware vervangen moet worden, de zogenaamde ‘Forklift upgrades’. Dankzij het cloud-achtige gemak, flexibiliteit en voorspelbare prestaties, is FlashBlade//E eenvoudig te beheren, ongeacht de schaal.

Pure_Storage FlashBlade E 2023 persfoto wk.jpg

Binnenkort beschikbaar

FlashBlade//E is vanaf eind april 2023 beschikbaar. Remko: “Naast een traditionele aankoop, hebben klanten ook de optie om FlashBlade//E te implementeren via een nieuw serviceniveau in het Pure Storage’s Evergreen//One Storage-as-a-Service abonnement. Dit biedt pay-as-you-go voordelen en een schaalbare, cloud-achtige ervaring met de beheermogelijkheden van een on-premises implementatie.”

Channel Partners krijgen kansen

Speciaal voor de channelpartners heeft Geoff Greenlaw, VP Partners, EMEA & LatAM bij Pure Storage de aanvulling dat: “Met de lancering van FlashBlade//E maken we het all-flash datacenter werkelijkheid. Organisaties hebben nu de mogelijkheid om het fenomenale tempo van de groei van ongestructureerde data bij te houden, met een beter kostenniveau en een energiezuinigere oplossing dan disk-based storage. Aangezien duurzaamheid een groeiende zorg is voor partners en klanten, bouwt FlashBlade//E voort op de energiezuinigheid die onze bestaande oplossingen al leveren. Met deze aankondiging krijgen partners een mooie kans om marktaandeel te veroveren met Pure Storage, wat hen een concurrentievoordeel oplevert en een extra reden is waarom partners met vertrouwen in ons kunnen investeren.”

Door: Hans Steeman

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!