Teus Molenaar - 11 april 2023

LaunchDarkly excelleert in feature management

"LaunchDarkly is zeer waardevol gebleken om ons in staat te stellen bèta functies vrij te geven voor onze nieuwe “customer facing” applicaties. We kunnen sneller deployen en testen in productie, waar we problemen vinden die we niet zouden hebben gezien in QA," zei een van de recensenten op de website van een toonaangevende analisten organisatie. "En dat heeft ook commerciële voordelen", voegt Daan Stuifbergen toe.

LaunchDarkly excelleert in feature management image

Stuifbergen is onlangs benoemd tot Country Manager Benelux voor LaunchDarkly. Hij wordt ondersteund door Bas Peters, die de functie van Solutions Engineer vervult. Beiden zijn onlangs bij het bedrijf gestart. "Het bedrijf heeft gestaag en strategisch het aantal medewerkers in de Europese regio uitgebreid", legt Stuifbergen uit. "Het bedrijf is opgericht in 2014 in Silicon Valley en is pas 2 jaar geleden officieel naar Europa gekomen."

Peters vervult een adviesrol voor klanten binnen het salesteam. Hiervoor werkte hij als technicus bij Github (nu onderdeel van Microsoft). Stuifbergen werkte jarenlang voor HP Inc, onder andere als General Manager Printing Solutions.

Nieuwe CEO


Het bedrijf is opgericht door Edith Harbaugh en John Kodumal, twee engineers die een oplossing vonden voor een probleem waar ze dagelijks tegenaan liepen. Het helpt ontwikkelaars om risico's te beperken en flexibeler en sneller te releasen. Harbaugh heeft onlangs aangekondigd dat ze een nieuwe rol als Executive Chair van LaunchDarkly gaat vervullen en dat de voormalige president van Rubrik, Dan Rogers, is aangenomen om in de rol van CEO te stappen.
Feature Management

LaunchDarkly richt zich op feature management, het proces van het beheren van nieuwe functionaliteiten in software releases. "Een toonaangevende wereldwijde analisten organisatie identificeerde dit vorig jaar pas voor het eerst als een specifieke categorie", legt Stuifbergen uit. "Mensen schrijven code en op een gegeven moment moeten deze “features” worden vrijgegeven aan klanten/gebruikers. Het moet dan van goede kwaliteit zijn, omdat een organisatie zich geen fouten kan veroorloven die de gebruikerservaring beïnvloeden. "Dit proces kan erg stressvol zijn voor software teams," weet Stuifbergen. "Bovendien kan dit erg lang duren omdat het testproces zeer uitgebreid is voordat je de functie vrijgeeft."
De waarde van LaunchDarkly is de mogelijkheid om code-deployments te scheiden van feature releases . "Dit maakt het mogelijk om nieuwe functionaliteiten te testen in een productieomgeving. Je neemt volledige controle over het release proces. "Je kunt zien wat de impact is van een nieuwe feature zonder deze bloot te stellen aan enig risico," aldus Stuifbergen. De software developer kit van een developer team maakt connectie met het LaunchDarkly platform

Controle over het releaseproces


Peters voegt toe dat organisaties zich afvragen hoe vaak ze code wijzigingen kunnen doorvoeren, hoe lang het duurt en hoeveel tijd ze hebben om eventuele fouten te corrigeren. Met LaunchDarkly heb je controle over dat proces. "En ons platform heeft ook voordelen voor de productmanager. Zij zijn de eigenaar van de nieuwe feature. Met ons platform kunnen zij nadenken over de planning; aangeven hoe zij het product op de markt willen brengen en mogelijke risico's verminderen door middel van een gecontroleerde uitrol. Het is ook mogelijk om een volledig nieuwe feature, ontwikkeld op aandringen van klanten, in een vroeg stadium vrij te geven via een preview om feedback te vragen van een specifieke groep. Dit stelt de productmanager in staat om te bepalen of de organisatie aan de behoeften van klanten voldoet door middel van zowel kwalitatieve als kwantitatieve ervaringen", aldus Peters.

Niet alleen krijgt de organisatie een overzicht of de nieuwe functie voldoet aan de wensen van klanten, maar LaunchDarkly toont ook hoe de te releasen code de onderliggende infrastructuur beïnvloedt. "Voor een webshop is het bijvoorbeeld belangrijk dat de nieuwe functie de laadtijd niet beïnvloedt. Want dan verlies je potentiële kopers", zegt Peters.

Partners


We zijn nog relatief nieuw op de Europese markt, zegt Stuifbergen en partners hebben een "zeer belangrijke" rol in de go-to-market voor LaunchDarkly. "We hebben al enkele zeer interessante klanten in de Benelux, waaronder grote verzekeraars en retailers.

LaunchDarkly heeft verschillende soorten partners. Ten eerste zijn er de technologiepartners. "We draaien op AWS, dus we werken nauw met hen samen", legt Stuifbergen uit.

Daarnaast zijn er consulting partners; organisaties die bedrijven helpen bij de implementatie van LaunchDarkly en ervoor zorgen dat klanten er het maximale uit halen, verder software-resellers die samenwerken met gespecialiseerde software-distributeurs in de Europese regio.

Relevant voor alle sectoren


LaunchDarkly is momenteel succesvol in de financiële dienstverlening, technologie, telecommunicatie en auto-industrie. "Dit zijn sterk gereguleerde sectoren", zegt Stuifbergen. "Ook in olie en gas hebben we interessante projecten lopen. Het is in principe relevant voor alle sectoren. "Je ziet het terug in auto's die tegenwoordig vol zitten met software, maar ook bij webshops die functies snel willen uitrollen om bij te blijven of zelfs voorop te lopen in de marktontwikkelingen."
Peters benadrukt dat het werken met LaunchDarkly veel invloed heeft op het software development proces van bedrijven. "Je gaat over naar een continuous delivery proces, omdat je in staat bent het release proces te automatiseren en developer kosten te besparen." Het release proces is makkelijker. Je kunt je code sneller uitrollen, wat veel tijd bespaart voor ontwikkelaars. "Daarnaast kunnen bedrijven het aantal testomgevingen terugdraaien."

Tot slot geeft een recensent op een analisten website aan: "Het maakt feature releases eenvoudig en pijnloos, en de mogelijkheid om code in productie te testen is zo waardevol. Ze bieden SDK's voor bijna alle programmeertalen die vandaag de dag worden gebruikt, waardoor een naadloze integratie van LaunchDarkly in je workflow mogelijk is en het de ervaring pijnloos maakt."

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!