Jeroen Bordewijk - 10 mei 2023

AWS Summit keert terug naar de RAI Amsterdam

Technici, maar ook mensen uit 'de business' en andere geïnteresseerden zijn op donderdag 1 juni welkom op de AWS Summit Amsterdam. In de RAI laat de populaire aanbieder zien welke invloed cloudtoepassingen hebben op ons dagelijks leven. De redactie van Dutch IT Channel en Dutch IT Leaders sprak met Angelina Best, ook over de de activiteiten op het event; schiet een penalty raak en race in een F1-simulator.

AWS Summit keert terug naar de RAI Amsterdam image

Voornaamste doel van de AWS Summit in Amsterdam is om bedrijven en instellingen te laten zien wat de AWS cloud allemaal kan, mede dankzij het omvangrijke AWS-ecosysteem. “Bezoekers, zoals organisaties die klant zijn of overwegen klant te worden, krijgen straks in Amsterdam een schat aan informatie over de nieuwste technologische en zakelijke ontwikkelingen”, vertelt Angelina Best (foto), sinds drie jaar Head of Commercial Segment Benelux en sinds vorig jaar ook Nordics en Baltics bij Amazon Web Services (AWS). “Denk aan het gebruik van data en machine learning, het managen van security, IoT en robotica. Bezoekers ervaren bovendien hoe ons cloud-ecosysteem in elkaar steekt, want veel partners komen ook; het event heeft een belangrijke netwerkfunctie. We hebben meer dan 50 inhoudelijke sessies en 57 sponsoren, waaronder (zowel global als local) system integrators als SoftwareOne, Xebia en inQdo. We bouwen een grote expo, onder meer met ’techbedrijven die hun softwareproducten aanbieden via onze marketplace.”

Bovendien vertellen klanten van AWS hun 'cloudsuccesverhaal'. Best: “Just Eat Takeaway van de bekende oranje app waarmee je eten bestelt bijvoorbeeld, en ook de Efteling laat zien hoe technologie consumentenervaringen verbetert, bijvoorbeeld met een app waarmee je lange rijen voor de Python vermijdt. Ook voor niet-technici zijn zulke concrete toepassingen heel interessant: hoe helpt AWS en het ecosysteem daaromheen met verdere groei en relevantie? “We verwachten een heel divers publiek, van technici en IT-beslissers tot AWS-klanten en startups, maar ook academici en andere geïnteresseerden: mensen buiten de IT-sector die de impact van cloud computing en AWS op hun industrie volgen. Van 'early stage startups' tot grote corporates en van het MKB tot organisaties in de publieke sector; iedereen krijgt de mogelijkheid om te netwerken, vragen te stellen aan AWS-experts en te leren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.”

Groter dan ooit

Tien jaar geleden vond de eerste editie van de AWS Summit Amsterdam plaats, met zo'n 700 bezoekers en vier sponsoren. Na drie jaar stilte vanwege corona gaat het op 1 juni weer los, en wat Angelina Best betreft groter dan ooit. “We mikken op 4,5 tot 5 duizend mensen, de registraties lopen hartstikke goed. We hebben dan ook een breed scala aan activiteiten om mensen te inspireren en te laten zien wat ze met cloud kunnen doen. We hebben ook sessies speciaal voor niet-technici: business decision makers. Over dingen als business transformation en cultural innovation. Maar ook de 'human side of innovation' krijgt aandacht, net als dataprivacy en duurzaamheid, heel belangrijk in deze tijd.”

Toch zal de techniek de overhand hebben. “70 tot 80 procent van de bezoekers zal bestaan uit mensen als developers, data scientists, IT-architects en cloud architects”, verwacht Best. “De technische sessies staan in het teken van twee 'hot topics': 'AWS voor Data' en 'AWS op elke Applicatie'. We bespreken zo'n beetje alles wat te maken heeft met data. Wat kan artificial intelligence (AI) met data doen? En hoe zit het met generative AI, de variant van AI waar sinds de mediastorm rondom ChatGPT zoveel over te doen is, en die data genereert in de vorm van afbeeldingen, video of tekst? Ook AWS komt binnenkort met dergelijke services.”

De andere topic is 'AWS for every app'. Best: “Dat gaat over de toepasbaarheid van cloud voor apps en websites, maar ook heel concreet over hoe cloudapplicaties helpen met interne processen als supply chain of ERP en CRM. Tijdens de 'breakouts' tussen de key notes door hebben we zo'n vijftig sessies over cloud solutions voor specifieke segmenten, zoals retail, manufacturing en finance. Er is voor elk wat wils en je kan zelf je agenda samenstellen. Ben je bezig met digitaliseren – in je eigen processen of bijvoorbeeld richting je klanten – of met vernieuwen of gewoon kosten besparen, dan zijn er zeker interessante sessies te vinden.”

Keynotes en meer

De keynotes zijn van onder andere Country Leader Nordics, Baltics en Benelux, Marielle Lindgren. Angelina Best komt tijd tekort om alles op te sommen wat ons op 1 juni te wachten staat. “Er komt een Community Lounge met experiences, waar AWS-user groups hun pitches houden, hun eigen community bouwen en communityleden ontvangen. Dat zijn mensen van onze partners, maar ook van klanten. We hebben een 'Startup Loft' waar zes nieuwe bedrijven innovatieve oplossingen laten zien, en zelfs een speciaal Partner Theatre waar continu pitches van partners te zien zijn.

Dan noemt Best nog de Innovation Corner waar duidelijk wordt wat ‘cloud in actie’ betekent voor thema’s als sustainability, smart manufacturing of bijvoorbeeld winkelen zonder kassa’s. “Bijvoorbeeld: een bedrijf dat technologie inbouwt in auto's, verkeersdata ophaalt en daar van alles mee doet. IoT-achtige oplossingen zijn dat, met edge computing. En er gebeurt veel met sustainability; AWS laat bijvoorbeeld zien hoe het energy management & optimization system Metron met AWS-technologie de carbon footprint van een bedrijf monitort en energiekosten omlaag brengt.”

Formule 1

En dan zouden we het meest spectaculaire nog bijna vergeten: de Formule 1 Experience! “We organiseren een Formule 1 Game Day”, besluit Angelina Best. “We laten zien hoe developers dingen bouwen en tracken en tracen rondom Formule 1. AWS-klant Ferrari zet twee simulators neer, dat wordt echt supercool. En als je er niet genoeg van kunt krijgen? We hebben een 'Bundesliga-opstelling', een veldje waar mensen kunnen proberen een penalty raak te schieten. Omgeven door recognition tools en camera's om te zien hoe snel en hard en in welke hoek ze schieten. Allemaal bedoeld om te ervaren hoe 'cloud in action' werkt. Want daar gaat het om, straks in de RAI.”

Registreer op deze link gratis voor de AWS Summit 2023 in Amsterdam RAI.

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!