Marco van der Hoeven - 19 oktober 2023

Pure Storage: ‘AI stimulans voor Flash storage’

Innovatief inzetten van technologie is cruciaal om concurrentievoordeel te behalen. Een van de gebieden waarop dat kan is het slim organiseren van de opslag van data. Met name Flash opslag zorgt voor meer efficiëntie, en stelt AI onder andere in staat om beter toegang te krijgen tot belangrijke data.

Pure Storage: ‘AI stimulans voor Flash storage’ image

Tijdens Gartner ITSymposium zal de impact van AI een belangrijk thema zijn. Dat merkt Pure Storage ook, “AI op zich is niet iets heel nieuws.” zegt Remko Deenik, Technical Director Europe bij Pure Storage. “Maar door de introductie van AI tools als ChatGPT en Midjourney, generatieve AI, is het veel meer op de voorgrond gekomen.”

“Iedere organisatie heeft gestructureerde data in hun systemen, maar er zijn ook veel ongestructureerde databestanden. En die ongestructureerde data groeit ongeveer tien keer zo snel als gestructureerde data. We verwachten zelfs dat die hoeveelheid wereldwijd tien keer zo groot zal worden. En hoe groter die databerg, hoe moeilijker het is om de speld in die hooiberg te vinden. Je komt op een punt dat je daar als mens simpelweg niet meer de capaciteit voor hebt. Daarom hebben we de afgelopen jaren gezien dat AI een populair hulpmiddel is geworden voor gegevensanalyse. ”

Betekenis van flash voor AI
De opkomst van flash-opslag heeft de afgelopen jaren geholpen het potentieel van AI te ontsluiten. “In 2017 zijn we al begonnen met de ontwikkeling van Pure Storage FlashBlade, een unified file and object-opslagplatform dat speciaal is ontworpen voor gebruik van ongestructureerde gegevens, waaronder analyse en AI. Tegenwoordig wordt het gebruikt door veel grote technologiebedrijven. Het is bijvoorbeeld het platform waar Meta zijn AI Research SuperCluster-computer op bouwt, omdat het precies aansluit bij de behoefte om grote hoeveelheden data te vertalen naar nuttige informatie waar we als mensen iets mee kunnen.”

Flash wordt mede dankzij de opkomst van AI steeds breder ingezet. “Aan het begin van dit jaar hebben we een grote stap gezet door flash niet alleen beschikbaar te maken voor kritische tier-1 workloads, maar ook voor archieven en bijna-offline opslag. Dit is belangrijk omdat, als je wilt dat een algoritme al je gegevens doorspit om zinvolle inzichten te verkrijgen, deze gegevens wel online en toegankelijk moeten zijn. Offline of onbereikbare data kunnen immers niet meegenomen worden.”

“De traditionele manier van opslag op harde schijven of in de cloud maakte die data onbereikbaar voor de algoritmen, iets wat flash-opslag kan oplossen.

Flexibiliteit en eenvoud, het hart van moderne gegevensopslag
Daan Ruizendaal, Country Manager Nederland bij Pure Storage, vult aan: "Voor bedrijven in Nederland is data ongelooflijk waardevol, maar voor bedrijven die verschillende digitale transformatie-inspanningen hebben ondergaan, kan de infrastructuur een lappendeken van incompatibele technologieën en vendor lock-in achterlaten. We zien een toenemend verlangen om infrastructuur te consolideren, silo's af te breken en de gehele gegevensopslag te vereenvoudigen. Dit strekt zich zelfs uit tot de manier waarop bedrijven betalen voor hun gegevensopslag en deze gebruiken.”

Dat leidt weer tot andere consumptiemodellen. Hij legt uit: “Organisaties hebben vanzelfsprekend een aantal keuzes die ze kunnen maken met hun IT-omgeving. Ze kunnen besluiten om een deel buiten de deur te zetten bij een Managed Service Provider (MSP), een deel in de cloud te zetten of een deel zelf te houden in een hybride model. Wij vinden dat een klant moet kunnen doen wat het beste voor hem is, zonder lock-in en oplopende kosten.”

“Wij bieden een model waarbij klanten alleen betalen voor de data die zij daadwerkelijk gebruiken: Evergreen//One. Met dit model krijgt u cloudvoordelen die verspilling elimineren door alleen te betalen voor wat u gebruikt in een uniform abonnement op locatie, in een colocatiefaciliteit of in de publieke cloud. Dit zorgt voor veel transparantie: in kosten, in continuïteit, en in de wetenschap dat je altijd de juiste capaciteit en prestaties hebt. En je betaalt nooit te veel.”

Het juiste consumptiemodel voor de elke gelegenheid
Deenik: “Ik denk dat dit model heel goed aansluit bij de huidige prioriteiten van organisaties. Velen hebben het afgelopen decennium besteed aan het migreren van systemen naar de cloud, om zich vervolgens te realiseren dat een 'cloud-best'-strategie superieur is aan 'cloud-first'. De cloud is een ongelooflijke bron, maar wel een die onder de juiste omstandigheden moet worden gebruikt. Het belangrijkste is het cloud-achtige besturingsmodel en de ervaring, en het repliceren daarvan, of systemen nu on- of off-premises zijn."

“In vele gevallen past een traditioneel investeringsmodel dan niet meer zo goed. Als je nu iets moet aanschaffen voor de komende vijf jaar, maar je hebt het maar voor twee jaar nodig, dan werkt dat niet. Dus een model waarin je alleen betaalt voor wat je echt nodig hebt, en dat zo flexibel is dat het naar boven of naar beneden kan worden aangepast, past veel beter bij zo'n migratieproces.”

“Het wegnemen van complexiteit staat centraal bij onze aanpak. Daarnaast zijn onze producten zo ontworpen dat ze zeer eenvoudig te beheren zijn. Hierdoor kunnen de beheerlasten drastisch omlaaggaan in vergelijking met gemiddeld gebruik in de markt. Zo kan het team zich concentreren op de zaken die nodig zijn om de business succesvol te maken. Dit geldt zowel voor on-premise als ons cloud portfolio.”

Data storage net zo eenvoudig als je smartphone?
Ruizendaal: “We willen onze systemen net zo gebruiksvriendelijk maken als een smartphone. Het idee is om een systeem te creëren dat je aanzet en kunt gebruiken zonder handleiding.

"Daarnaast is flash aanzienlijk betrouwbaarder dan HDD, wat betekent dat hardwarestoringen minder vaak voorkomen en dat de consolidatie van meerdere datatypes in één platform met FlashArray of FlashBlade kan leiden tot minder storingen. De operationele lasten worden dus aanzienlijk verminderd en de processen worden zoveel mogelijk geautomatiseerd zodat er minder menselijke inzet nodig is.”

Investeer in eenvoudige oplossingen die tijd teruggeven aan werknemers
Deenik besluit: ”Klanten, vooral bij grote bedrijven, hebben de uitdaging om een totale transformatie te realiseren. Ze komen daarbij handen tekort en deze worden vaak ingezet voor taken die geen geld opleveren, en waar niemand blij van wordt. Dit is de realiteit bij het onderhouden van systemen.”

"Sommige organisaties zagen de cloud als een middel om deze mensen vrij te maken voor andere taken. De realiteit is dat je hele IT-infrastructuur een cloud-achtige ervaring moet bieden. Dit betekent eenvoudige, performante systemen die geen lange trainingen of meerdere toegewijde beheerders nodig hebben om te beheren en te onderhouden. Ons advies is om geen genoegen te nemen met minder, de markt te verkennen en de oplossingen te kiezen die uw werkdag makkelijker maken, niet moeilijker."

Auteur: Marco van der Hoeven 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!