Redactie - 11 september 2012

Italië en Spanje zwaarst getroffen door cybercrime


Experts van Kaspersky Lab hebben een diepgaande analyse uitgevoerd naar de achtergronden van cybercriminaliteit in Noord-Amerika en West-Europa  gedurende de eerste zes maanden van 2012. Tijdens deze analyse ontdekten zij dat 33,4 % van de computers van West-Europese en Noord-Amerikaanse internetgebruikers ten minste een keer werd aangevallen tijdens het surfen op het web. De twee zwaarst getroffen landen waren Italië en Spanje. Meer dan 40% van de online computers werd hier aangevallen waardoor deze landen zich in de groep met het hoogste risico bevinden. Alle andere onderzochte landen vallen in de medium risicogroep (21-40%), met uitzondering van Denemarken. Hier werd minder dan 20% van de gebruikers aangevallen, waarmee het een van de veiligste landen is.

Bijna de helft van de geanalyseerde Noord-Amerikaanse en West-Europese landen staan in de wereldwijde top 20 wat betreft aantal internetgebruikers. Veel mensen in deze landen hebben hun geld op bankrekeningen staan en gebruiken hun betaalpassen tijdens het online winkelen. Cybercriminelen weten dit en richten zich met hun aanvallen in Noord-Amerika en West-Europa daarom vooral op financiële gegevens. In deze regio's zijn grote aantallen computers besmet met bots die financiële gegevens verzamelen: meer dan 70% van de Sinowal-aanvallen, ruim 40% van de SpyEyes-aanvallen en ongeveer 25% van de Zbot-aanvallen (ZeuS) richtte zich op gebruikers in deze landen.

Naast het verkrijgen van ongeautoriseerde toegang tot de bankrekeningen van gebruikers, tonen cybercriminelen een actieve interesse in het PayPal-betalingssysteem en de online winkel eBay. Deze systemen waren betrokken bij respectievelijk 34% en 9% van alle phishing-aanvallen in Noord-Amerika en West-Europa. Beide online systemen zijn gekoppeld aan bankpassen van gebruikers, wat cybercriminelen de gelegenheid verschaft om de bijbehorende rekeningen te plunderen. Phishers hengelen behalve naar de persoonsgegevens van gebruikers ook naar andere vertrouwelijke gegevens, zoals sofi-nummers, geboortedata en CVV2 beveiligingscodes voor creditcard.


Trend Micro BW week 20 rm 23-2023 Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!