Redactie - 11 mei 2013

Interview Wim Uiterdijk, SCC Services: ‘Het gaat om de business, niet om de technologie’


ICT dienstverlener SCC Services heeft in de afgelopen jaren de vraag naar ICT ingrijpend zien veranderen. Waar eerst vanuit de IT afdeling vooral de vraag was naar technologie, komen nu vanuit de business vragen om oplossingen en outsourcing die waarde bieden voor de core business van de bedrijfsstrategie.


Wim Uiterdijk is sinds twee jaar directeur bij SCC Services. Toen hij aantrad had het bedrijf nog een Product-IT strategie, maar ondertussen heeft hij SCC getransformeerd tot een Services-IT organisatie. Uiterdijk: “Er is ondertussen een compleet portfolio ontwikkeld, waarbij de juiste mensen zijn aangetrokken om dit portfolio inclusief alle diensten te kunnen verkopen. Onze organisatie maakt volledige outsourcing van ICT voor bedrijven nu mogelijk. Inmiddels hebben we een behoorlijke referentielijst opgebouwd die ons imago verstevigd, maar ook voldoende vertrouwen moet bieden aan klanten.”

“De marktfocus van SCC Services richt zich op de overheid en de private ondernemingen in Nederland. De marktbenadering van SCC is ingericht per segment. Op deze manier kunnen we focus leggen op de specifieke behoeften van de klant in deze markt, en hierop ons portfolio aanpassen. Na de recente overname van ETC door Tech Data is SCC na ruim 30 jaar volledig zelfstandig actief. Het is goed dat we geheel op eigen kracht, als zelfstandige entiteit, verder gaan in een nieuw pand.”

Innovation Center

Onderdeel van de verandering is de verhuizing van het oude pand in Bodegraven naar een nieuw pand in Utrecht. “In het nieuwe pand gaan we een Innovation Center inrichten waar we ons SCC Direct portfolio live kunnen laten zien, en testen door klanten. Klanten kunnen testen met een diversiteit aan smartphones, tablets, thin cliënts en printers. Met deze devices kan men kennis maken met een aantal oplossingen, zoals VDI oplossing vanuit ons eigen data center, Backup, Archivering, Server uitwijk, en Printing. Hiernaast zullen wij ons managed services portfolio aan de klant laten zien, waardoor volledige outsourcing van IT duidelijk wordt.”

“In de huidige economie is flexibel zijn in ICT middelen een must geworden. Door de vergrijzing, maar ook door de economische marktomstandigheden is een flexibele aanpak van ICT bijzonder renderend voor bedrijven. SCC speelt hier op in door een prijs per werkplek af te spreken, en flexibel te zijn met medewerkers die bij het bedrijf komen werken, of het bedrijf verlaten.” 

“Vanuit de oprichters staat een persoonlijke aanpak hoog in het vaandel, mensen doen zaken met mensen. Dat geldt voor de relatie met onze klanten, maar ook voor onze vendoren. Zo hebben we afgelopen jaar een aantal awards gewonnen, ondermeer een Global award van HP, Partner of the year van Lenovo, en Partner of the year van Fujitsu. Deze mooie getuigschriften onderstrepen onze focus in kwaliteit naar de markt.”

Eigen middelen

Een trend die je nu ziet en steeds serieuzere vormen begint aan te nemen is Bring of Choose your own device. “Naarmate de nieuwe generatie werknemers bij bedrijven binnenkomen, verandert de manier van werken zoals deze is georganiseerd. Zij willen wel een overeenkomst aangaan voor een bepaalde periode, echter willen ze wel werken met hun eigen middelen. Dat is een onomkeerbare ontwikkeling waar bedrijven mee zitten.” 

“De ICT afdeling, moet toegang verschaffen tot het netwerk wat leidt tot veel vragen. De toegang moet veilig worden gemaakt, men mag niet zomaar bij alle data komen, zijn de smartphones en het cliëntsysteem wel veilig gemaakt. Wat gebeurt er bij storingen, wie is er aansprakelijk? Wat als de medewerker zijn device vergeet in de trein? Diefstal? SLA’s? Kortom, er zijn nogal wat beren op de weg voor de werkgever.“

“Dat zijn heel nieuwe vraagstukken voor de CIO. Ook belastingtechnisch leven er voor de bedrijven vragen en worstelen ermee. Wij bieden daar oplossingen voor en we verwachten dat die de komende jaren steeds meer in een behoefte gaan voorzien. Dat is een zorg, maar ook een grote kans voor bedrijven.”

“Om vanuit de cloud te werken is ook een hot onderwerp voor organisaties. Blijft het datacenter onder eigen dak staan, of mag het data center ook elders staan waar ook nog eens het beheer wordt uitbesteed. Het werken vanuit de cloud neemt een enorme vlucht. SCC Services speelt hier op in met een aantal eigen data centers, twee in Engeland en een in Nederland. Wij zijn hiermee in staat de volledige cloud-propositie aan te bieden aan onze klanten.”

Gesprekspartner

De volwassenheid van IT zorgt ervoor dat wat vroeger als complex werd beschouwd nu als commodity wordt gezien. “De vraagstukken die bedrijven bezig houdt hebben meer betrekking op algemene kosten verlaging. Wij bieden de klant een programma die ervoor zorgt dat IT uitgaven permanent maar geleidelijk verlaagd. Deze gesprekken vragen andere gesprekspartners, zowel aan de klant, als aan de kant van SCC. Wij passen momenteel een multi level benadering toe, om de klant op alle niveau's te informeren over de mogelijkheden die SCC kan bieden. De inhoud van deze gesprekken verschillen vaak per gesprekspartner. Om deze reden zorgen wij ervoor dat onze consultants inhoudelijk goed voor de dag komen.”

“Tegelijkertijd heeft dit invloed op de IT afdeling, want zij staan er vaak wat aarzelend tegenover omdat efficiënte oplossingen kunnen betekenen dat er gereduceerd wordt op medewerkers. Onze multi-level aanpak zorgt ervoor dat iedereen Op elk niveau geïnformeerd blijft over de inhoud van de gesprekken rondom ICT.“

 

Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!