Redactie - 15 juni 2013

Interview Brian Gammage, VMWare: ‘Het is zwaar om IT-er te zijn in deze tijd’


Hoofdspreker tijdens VMWare Forum 2013 was Brian Gammage, voorheen analist bij Gartner, en nu Chief Market Technologist bij VMWare. Tijdens VMWare Forum 2013 presenteerde Brian Gammage onder meer een onderzoek dat de spanning laat zien waarmee Europese organisaties worden geconfronteerd rond mobiele apparaten en applicaties in de werkomgeving. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de IT-omgeving.

Het merendeel (69 procent) van de Nederlandse kantoormedewerkers is van mening dat hun organisatie hen niet de juiste mobiele middelen en applicaties biedt om productief en efficiënt te zijn. Ook is 60 procent van mening dat hun organisatie niet het mobiliteitsbeleid biedt dat hen de flexibiliteit geeft om effectief buiten kantoor of onderweg te werken. Meer dan een derde (35 procent) van de Nederlandse werknemers zou zelfs overwegen om bij hun organisatie te vertrekken wanneer zij hun mobiele apparaat niet voor het werk zouden mogen gebruiken.

“In dit onderzoek zijn een aantal zaken waar we al een vermoeden van hadden bevestigd”, zegt Gammage. “We hebben nu concrete cijfers. Een van de meest opvallende zaken vond ik zelf de uitkomst dat organisaties nu zelf gaan doen wat ze in het verleden beschouwd zouden hebben als het breken van de regels. Organisaties nemen het gebruik van mobiele apparaten door hun medewerkers nu serieus. Ze gaan de rebellie van de gebruikers verwerken in hun beleid.”

Kostenpost

Dat heeft grote gevolgen voor IT. ”Het is zwaar om IT-er te zijn in deze tijd. Je ondersteunt alle processen in een organisatie, er is geen business proces meer waar IT geen rol in speelt. Je doet aan dienstverlening, maar bent zelf geen onderdeel van het proces. Je wordt dus gezien als kostenpost. De perceptie van IT is veranderd. De meeste organisaties geven tachtig procent van hun IT-uitgaven uit aan de lopende operaties en beheer. Slechts een beperkt deel gaat daadwerkelijk naar innovatie en nieuwe dingen.”

De CIO staat dus voor een moeilijke opgave. “Wanneer je alleen naar de kosten kijkt ziet alles eruit als een onnodige uitgave. Je kunt inderdaad niets meer doen aan IT en daarmee geld besparen. Maar neem de zaken die als kostenpost worden beschouwd eens helemaal weg. Dan blijkt er wel degelijk waarde te zitten in de standaard IT.”

Tegelijk speelt volgens hem bij veel organisaties een groot probleem “IT spreekt niet dezelfde taal spreekt als de business. Iemand moet business-taal vertalen naar alles wat op technologiegebied nodig is. Dat ontbreekt in veel organisaties.” Dit gaat volgens hem verder dan het veelbesproken IT-alignment. “IT moet veelal doen wat van ze wordt gevraagd tegen de laagst mogelijke kosten. En in praktijk is de IT-functie gefragmenteerd in organisaties, met aparte verantwoordelijkheid voor zaken als finance, operations, infrastructuur en applicaties. Maar die zaken kunnen niet los van elkaar worden gezien, ze hebben allemaal met elkaar te maken.”

Hij vergelijkt het inzetten van IT in de huidige tijd als het kopen van kleren. “Wat is de juiste maat? Dat is voor iedereen anders. Wanneer je iemand bijvoorbeeld omschrijft als ‘power user’ en je wilt vanuit hun requirements werken moet je de juiste vragen kunnen beantwoorden. De traditionele taal van IT voor de werkvloer en de bijbehorende requirements passen niet meer bij de huidige situatie.”

Keuzemogelijkheden

Dat maakt het voor VMWare als leverancier ook moeilijker. “Wij willen de klant de best passende oplossing bieden, maar het slagen daarvan hangt ook af van de verwachtingen die leven over IT. Dat vraagt om aanpassing van de IT, die jaren gewend is geweest om alle mensen dezelfde technologie te geven. Die situatie is veranderd. We leven in een tijd van explosief groeiende technologische keuzemogelijkheden. Je kan overal diensten en apparaten voor vinden. Ik denk dat devices als kleding worden, je kiest het apparaat dat die dag bij het werk past.”

“Dat maakt het belangrijk om de requirements daarop af te stemmen. Maar wat zijn de regels? Wat werkt wel en wat werkt niet? Wanneer we klanten adviseren over het inzetten van IT kijken we zoveel mogelijk van buiten naar binnen. Want het probleem is juist vaak dat IT van binnen naar buiten kijkt. De gebruikers kijken andersom, dat is waar het taalprobleem zit. En tegelijkertijd leest de CEO business magazines waarin staat dat alles naar de cloud gaat en dat iedereen een iPad gebruikt. En dat heeft weer effect op de vragen die hij aan de IT stelt. We hebben meegemaakt dat een CEO zelfstandig een grote hoeveelheid iPads kocht, en ze vervolgens aan de CIO gaf om het te geven aan de mensen in het bedrijf die het nodig hebben.”

Relevant blijven

Wat bedrijven volgens hem uiteindelijk willen is relevant blijven. “Ze willen hulp bij hun keuzes. BYOD is op zich niet moeilijk, maar de vraag is vooral: waarom zou je het willen doen? Je moet er grenzen aan stellen. Een belangrijk punt daarin is hoe je met informatie omgaat. Want het beschikbaar stellen van informatie heeft juridische consequenties. Wat kun je open stellen, en wat niet? Je kunt niet alles ter beschikking stellen aan alle gebruikers. Daar moet beleid voor zijn, dat bepaalt de volwassenheid van organisaties. Dat is op dit moment de kloof, tussen bedrijven die nog van binnenuit denken, en de bedrijven die de ontwikkelingen van buitenaf verwerken. Een interessante bijkomstigheid is dat bedrijven met weinig legacy sneller veranderen.”

“Voor VMWare betekent dit dat we meer dan ooit de nadruk leggen op wat onze technologie doet, niet op wat het is. We hebben al een goed contact met de mensen die in de IT zitten, die hebben we al heel lang waarde geboden. Nu leggen we meer en meer de nadruk op wat er allemaal mogelijk is voor de business, zoals het maken van een applicatie in een paar seconden met het software-defined datacenter. Dat is wat de business wil. We gaan van een tijd waarin technologie centraal stond naar een tijd waarin alles gewoon moet werken.”
 
Zie ook videoverslag VMWare Forum 2013

 

SLTN Vierkant Arctic Wolf BW vierkant
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!