Redactie - 28 augustus 2013

Gartner: EMEA is het kneusje in de servermarkt


In de regio EMEA (waaronder Europa) werden in het tweede kwartaal van 2013 5,9% minder servers verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal bleef er steken op iets meer dan 550.000 servers. Er werd in de regio zo’n 3,1 miljard dollar omgezet met serververkopen. Dat is 4,6% minder dan vorig jaar.

Daarmee is EMEA het kneusje van de wereldwijde servermarkt, blijkt uit de cijfers van Gartner. Wereldwijd werden in het tweede kwartaal van 2013 namelijk 4% meer servers verkocht dan in Q2 van vorig jaar. Wereldwijd daalde de omzet over de periode wel met 3,8%. Azië doet het relatief goed in de verkoopcijfers.

In West-Europa daalde de omzet uit serververkopen met 1,6%. In Oost-Europa bedroeg de omzetdaling maar liefst 17,9%. De overige EMEA-regio, Midden-Oosten en Afrika, zag de omzet afnemen met 9%. Volgens de onderzoekers mist de EMEA-markt in vergelijking met andere regio’s het segment waar de grootste schaalvoordelen zijn te behalen. Dat betekent dat serverleveranciers in deze regio meer blootstaan aan de economische grillen in enterprise sales.

'Zwakke vraag uit het grootzakelijke segment, in combinatie met IT-consolidatie en platformmigratie zorgen voor terughoudendheid op de EMEA-servermarkt', meldt research director Adrian O'Connel van Gartner. De traditionele serverleveranciers zien in de regio bovendien steeds meer concurrentie van relatief nieuwe leveranciers, zoals Cisco, Lenovo en Huawei, aldus het onderzoeksbureau.

Grootste dalers in de EMEA-servermarkt zijn HP (-13,8% omzet) en Oracle (-12,7% omzet). Dell (+7,4% omzet) en Fujitsu (+0,2% omzet) zagen de verkopen in deze regio als enige grote leverancier toenemen.

Door: Diederik Toet


SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!