Redactie - 02 oktober 2012

Onderzoek Symantec: mobile computing, virtualisatie en cloud verhogen complexiteit in data centers


Symantec maakt bekend dat 79 procent van de organisaties te maken heeft met toenemende complexiteit in het data center. Zo blijkt uit de resultaten van het 2012 State of the Data Center-onderzoek, dat in opdracht van Symantec is uitgevoerd.

Het onderzoek geeft inzicht in de grootste uitdagingen waarmee organisaties worstelen nu het data center blijft veranderen. Het gaat ook in op de achterliggende redenen van data center-complexiteit, de huidige invloed op de business en de laatste initiatieven die de IT-afdeling neemt om de problemen te beperken. Terwijl de oorzaak van data center-complexiteit voortkomt uit diverse factoren, benoemen respondenten het implementeren van een informatiemanagementstrategie als het belangrijkste initiatief dat organisaties nemen om data center-problemen aan te pakken. De resultaten van het State of the Data Center-onderzoek benadrukken hoe belangrijk het is stappen te nemen om organisatiemiddelen slim te beheren en zo sturing te geven aan operationele kosten en informatiegroei te beheersen.


Data center-complexiteit prominent aanwezig

Organisaties van iedere omvang en uit alle industrieën en regio’s ervaren een toenemende complexiteit in het data center. Volgens het onderzoek heeft data center-complexiteit invloed op alle onderdelen van IT: het meest duidelijk op security en infrastructuur, maar ook op disaster recovery, opslag en compliance. Respondenten beoordelen complexiteit op alle gebieden ongeveer gelijk (6,6 of hoger op een schaal van 10), met security aan top met een 7,1. Het gemiddelde niveau van complexiteit bij organisaties wereldwijd was 6,7. Organisaties in de VS beoordelen complexiteit voor organisaties gemiddeld het hoogst, met een 7,8. Organisaties in Azië, de Pacific en Japan gaven gemiddeld de laagste beoordeling, namelijk een 6,2.

Gevolgen van data center-complexiteit zijn divers en kostbaar
Diverse factoren veroorzaken data center-complexiteit. Allereerst geven respondenten aan dat ze te maken hebben met een toenemend aantal applicaties die ze beschouwen als business-kritiek. 65 procent zegt dat het aantal business-kritieke applicaties toeneemt of enorm toeneemt. Andere belangrijke veroorzakers van data center-complexiteit zijn de groei van strategische IT-trends zoals mobile computing (genoemd door 44 procent van de respondenten), server-virtualisatie (43 procent) en publieke cloud (41 procent).

Het onderzoek laat zien dat de gevolgen van de toenemende data center-complexiteit verregaand zijn. Het meest genoemde gevolg is hogere kosten, met bijna de helft van de organisaties die dit noemen als een gevolg van complexiteit. Andere gevolgen zijn verminderde veerkracht (39 procent), langere tijdsduur voor datamigratie (39 procent) en het voorzien van storage problemen (38 procent), beveiligingslekken (35 procent) en downtime (35 procent). 


Doorsnee organisaties hadden gemiddeld 16 data center-storingen in de laatste 12 maanden, met een totaal aan kosten van 5,1 miljoen dollar. De meest voorkomende oorzaak was het falen van systemen, gevolgd door menselijke fouten en natuurrampen.


IT neemt stappen om complexiteit te verminderen

Volgens het onderzoek nemen organisaties verschillende maatregelen om complexiteit te verminderen, inclusief training, standaardisatie, centralisatie, virtualisatie en verhoogde budgetten. Sterker nog, 63 procent van de respondenten beschouwt een budgetverhoging als enigszins of heel belangrijk bij het omgaan met data center-complexiteit. Toch is het enige, grootste initiatief dat organisaties nemen de implementatie van een uitgebreide informatiemanagementstrategie, omschreven als een formeel programma dat organisaties de mogelijkheid biedt om informatie proactief te classificeren, te behouden en te ontdekken. Hiermee kan informatierisico worden verminderd, kunnen de kosten van informatiebeheer worden verminderd, kan handhavingsbeleid worden opgesteld en het eDiscovery-proces worden gestroomlijnd. 90 procent van de organisaties zijn ofwel hun informatiebeleid aan het bediscussiëren, ofwel hebben proeven of daadwerkelijke programma’s geïmplementeerd. 

De grootste drijfveren voor informatiemanagement zijn security (beoordeeld als enigszins of erg belangrijk door 75 procent van de respondenten), de beschikbaarheid van nieuwe technologieën die informatiebeleid gemakkelijker maken (69 procent), toenemende data center-complexiteit (65 procent), datagroei (65 procent) en regelgevings- en rechtsissues (respectievelijk 61 en 56 procent).


Organisaties hebben verschillende doelstellingen met informatiemanagement, waaronder verbeterde security (als belangrijk beschouwd door 75 procent), het gemak van het vinden van de juiste informatie op een efficiënte manier (70 procent), verlaagde kosten van informatiemanagement (69 procent) en opslag (68 procent), verlaagde legal en compliance risico’s (respectievelijk 65 en 64 procent) en een verplaatsing naar de cloud (59 procent).


Aanbevelingen

Met de volgende aanbevelingen kan de IT-afdeling proberen de gevolgen van data center-complexiteit te beperken:
- Zorg voor C-level ownership van informatiemanagement. Begin met high-ROI-projecten zoals preventie van dataverlies, archivering en eDiscovery om kritieke informatie te behouden, vind wat je nodig hebt en verwijder de rest. - Zorg voor zichtbaarheid over platforms. Begrijp de business-diensten die IT levert en alle afhankelijkheden om downtime en miscommunicaties te verminderen. - Begrijp welke IT-assets je hebt, hoe ze worden ingezet en door wie. Dit helpt bij het schrappen van kosten en risico’s. De organisatie zal geen servers en opslag aanschaffen die niet nodig zijn, teams kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor wat zij gebruiken en het bedrijf kan er zeker van zijn dat de capaciteit niet opraakt. - Verlaag het aantal backup-applicaties om tegemoet te komen aan recovery SLA’s en verminder kapitaaluitgaven, operationele uitgaven en trainingskosten. - Pas overal deduplicatie toe om de informatie-explosie aan te pakken en verminder de stijgende kosten die samenhangen met de backup van data. - Gebruik applicaties om backup- en recovery-handelingen te vereenvoudigen over fysieke en virtuele machines.

“Nu organisaties vandaag de dag meer informatie genereren en nieuwe technologieën introduceren in het data center, kunnen deze veranderingen de groei zowel versnellen als blokkeren”, zegt Willem-Jan Bruin (foto), Managing Director Symantec Nederland. “Organisaties maken het verschil bij het tegemoet komen aan toekomstige uitdagingen. Dat kan de implementatie van beheer zijn, zoals standaardisatie, of het opzetten van een informatiebeleid zodat informatie geen blok aan het been wordt maar juist ondersteund wordt aan de business.” 

Symantec’s 2012 State of the Data Center Survey
Symantec’s 2012 State of the Data Center Survey is uitgevoerd door ReRez Research in maart 2012. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 2.453 IT-professionals van organisaties in 34 landen. Onder de respondenten waren zowel senior IT-medewerkers die zich richten op operations en tactische functies, als medewerkers die zich bezighouden met planning en IT-management. 


Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!