Witold Kepinski - 01 maart 2015

IT domineert Mobile World Congress 2015

IT en enterprise thema's domineren het Mobile World Congress 2015 (MWC 2015) in Barcelona zo meldt onderzoeksbureau Ovum.

Er is sprake van een verdere evolutie van de mobiele telecomcommunicatie branche. Hierbij worden vandaag de dag niet alleen maar spraak en datadiensten geboden, maar ook bankdiensten (payments), software, zakelijke diensten en digitale media diensten.

Voor al mobiele enterprise diensten en applicaties is een goede IT-infrastructuur nodig waarbij cloud data analytics en Software Defined Networking (SDN) 'hot topics' zijn die tijdens het MWC 2015 worden. Ook het Internet of Things is een topic, maar er zijn nog niet veel concrete diensten die tijdens het MWC 2015 worden getoond. Op consumentengebied wordt ingegsaan op thema's zoals 'smart living'.

Ovum Top-10 MWC 2015 trendlijst 

1 - Internet of Things

Hot topics, maar rollen, value chains en business modellen zijn nog niet rijp genoeg.

2 - SDN/NFV

Alle grote netwerkleveranciers demonstreren Software Defined Networking (SDN) en Networkd Functions Virtualization (NFV) oplossingen zoals Cisco, HP, Juniper Networks en Dell. 

3 - Cloud (orchestratie)

Cloud domineert MWC. Met name cloud-gebaseerde netwerktechnologie en services

4 - Enterprise mobility

Jaren terug was MWC een beurs met focus op consumenten. Maar anno 2015 is het een business-to-business beurs met veel focus op mobiele oplossingen voor de zakelijke markt, met thema’s zoals mobiel device management, security, virtualisatie en applicatiebeschikbaarheid, analytics, factuaratie/billing en nog veel meer. Focus ook op besturingssystemen zoals iOS, Android en Windows.

5 - Analytics

In 2015 kunnen telco's, carriers en service providers meer gebruik maken van concrete analytics oplossingen die werken

6 - 5G

Er wordt veel gesproken over de 5G radio access network en wat voor nieuwe business het kan opleveren, bijvoorbeeld met Internet of Things. Maar er moet nog wereldwijd meer overeenstemming komen over standaarden, die bij 3G en 4G verder gevorderd zijn. 

7 - LTE-A / 4.5G

Ovum verwacht dat verschillende service providers demo's geven over het gebruik van LTE-A netwerken.

8 - VoWiFi/VoLTE

Met de komst van Apple iPhone 6 en voice-over-Wi-Fi (VoWiFi) bieden steeds meer operators VoWiFi services. Wel kijken ze de kat uit de boom hoe ze het beste omzet aan VoLTE en VoWiFi diensten kunnen generen

9 - Security & identity

Security wordt langzamerhand ook in mobiele omgevingen vaker toegepast voor he beschermen van data en applicaties. Steeds meer bedrijven zien dit als een must na de Snowden affaire en het hacken van SIM-kaarten maker Gemalto.

10 - Net neutraliteit

Netneutraliteit blijft een levendige discussie over de openheid van het internet. Het gaat daarbij om de vraag of providers bepaalde soorten internetverkeer met voorrang dan wel met vertraging mogen behandelen. Providers betalen direct of indirect voor de hoeveelheid data, die hun klanten versturen en bepaalde toepassingen veroorzaken veel meer data dan andere. De klanten betalen veelal een vast tarief gebaseerd op de theoretische capaciteit van hun verbinding; de provider baseert de tarieven op het gemiddelde gebruik en uitschieters naar boven zijn, zakelijk gezien, niet welkom. Daarom blijft de overheid zaken reguleren om mensen, bedrijven en overheden volop gebruik te maken van breedband. Recent werd dit ook door de Amerikaanse overheidsinstantie Federal Communications Commission bevestigd. Door de komst van SDN en NFV zullen datapakketten weer op een andere manier over het netwerk worden verstuurd.

Executive People en Dutch IT-channel zijn aanwezig op MWC 2015 voor het maken van dagelijkse reportages. Tevens zijn Executive People en Dutch IT-channel organisatoren van het Dutch Mobile Networking Event (DMNE) dat tijdens het MWC 2015 plaatsvindt voor Nederlandse congresgangers.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!